Az utóbbi hetekben gyakorta hallani a homeopátiával kapcsolatos ellenérveket: a feltételezést, miszerint a gyógymód pusztán csak placebo, kuruzslás, és semmi hatása nincs a beteg szervezetre. A közel kétszáz éves homeopátia azonban már számtalanszor bizonyította rendkívüli hatékonyságát - embereknél és állatoknál egyaránt.

Franciaországban például egészen másképp kezelik a homeopátiát, mint Magyarországon. A kiváló gasztronómiájáról ismert francia nagyvárost, Lyont nevezik a homeopátia fellegvárának. Itt található az a homeopátiás gyógyszergyár, mely jelenleg a 2. legnagyobb szereplő a francia gyógyszerpiacon a családi gyógyszerkészítmények szegmensében. Thierry Boiron, a cég ügyvezetője egy interjúban kifejtette, hogy szerinte a homeopátia legnagyobb akadálya az, hogy az emberek túlságosan szélsőséges nézeteket alkotnak a módszerrel kapcsolatban. Élesen szembeállnak egymással a homeopátia ellenzői és követői, de szerencsére egyre több helyen kerülnek előtérbe a természetes gyógymódok.


A homeopátia támadói sokszor azt hangoztatják, hogy a gyógymód pusztán csak a placebón alapul. Erre azonban rácáfol az, hogy a homeopátiát az állatok gyógyításakor és a növények kezelésénél is alkalmazzák. Egy Lyon környéki biofarmon járva fantasztikus dolgokat tapasztalhatnak az arra látogatók az állatok "tartásával" kapcsolatban. Itt szigorúan korlátozzák az állatok antibiotikumos kezelését, mert a tulajdonosok célja a bio minősítés megőrzése. Másrészt ez a hozzáállás eredményezi azt is, hogy a felmerülő betegségeket könnyedén kezelni tudják, és attól sem kell aggódni, hogy az állatok húsa nem elég ízletes és egészséges.Franciaországban már több mint hatvan éve használnak homeopátiás gyógyszereket, és igencsak tisztelik a hagyományokat. Nem kérdőjelezik meg úton-útfélen a módszer hatékonyságát, mert ami kétszáz éve működőképes és hatékony, annak minden bizonnyal oka van. Míg a hagyományos gyógyszerekkel folytatott klinikai vizsgálatok szükségszerűek a hatóanyagok elavulása miatt, addig a homeopátiás gyógyszerek természetes, növényi hatóanyagai változatlanok - ebben a módszerben mindössze a gyártási mód finomodott az utóbbi kétszáz évben. Az egyik nagy homeopátiás gyógyszergyár évente több millió eurót fordít kutatási programjaira: a gyakorlatban már kipróbált és bevált gyógyszerek hatékonyságát rendszeres mérik, illetve új gyógyszerek fejlesztésén munkálkodnak, melyeket új gyógyászati területeken is alkalmazhatnak majd.

Nagy út áll tehát még a homeopátia előtt, de be kell látnunk, hogy a mai ,"beteg" világban érdemes szem előtt tartani a természetes úton való gyógyulás lehetőségét, hiszen őseink szerint is ez volt a hosszú és boldog élet titka.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!A sztárok is homeopátiával gyógyulnakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110208-a-sztarok-is-a-homeopatiaval-gyogyulnak.html Más eszét veszti - én undorodom a szextőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110221-mas-eszet-veszti-en-undorodom-a-szextol.html Nem a dohányzás az oka! Az orális szex torokrákot okozhat!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110221-az-oralis-szex-nagyobb-esellyel-okoz-torokrakot-mint-a-cigaretta.html Nem csak Alice járt Csodaországbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110218-nem-csak-alice-jart-csodaorszagban.html Lebénult a karja a valóságshow egykori sztárjánakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110220-lebenult-a-nadine-sommerfeld-a-big-brother-egykori-sztarjanak-karja.html