Meghaladhatja az 1600-at is a pénteki japán földrengés halálos áldozatainak és az eltűnteknek a száma - jelentette a pusztításról szóló összegzésében a Kyodo japán hírügynökség. A földrengés által megrongált, Tokió áramellátásáról gondoskodó fukusimai atomerőművek körül, melynél a gázrobbanás miatt erős lehet a sugárzás értéke, 20 kilométeres körben már 90 ezer embert kitelepítettek.

A pénteki 8,8 erősségű földrengés Japánban mérhetetlen károkat okozott, és veszélyezteti a Japán áramellátásáról gondoskodó fukusimai erőművet is: eddig csak a leállítással volt gond, szombaton azonban, közép-európai idő szerint a reggeli órákban gázrobbanás is történt az atomerőműben. Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosművek szerint négy dolgozó megsebesült, amikor a hűtési folyamatban használt hidrogén berobbant a Tokiótól 240 kilométerre északra található 1-es számú atomerőműben.

REUTERS

Erős radioaktív gőz szivároghat

A japán televízióadásokban azt is látni lehetett, hogy egy épület falai leomlanak, és csak az acélváza marad meg. Hogy mi volt az épületben, azt egyelőre nem tudni. Az erőműben fennáll a veszélye a fűtőrudak megolvadásának, amely azonban szakemberek szerint nem okoz katasztrófát. Siomi Riohei, a japán nukleáris biztonsági bizottság képviselője szerint a jelenlegi ismeretek szerint az olvadás következményei 10 kilométer sugarú körben okozhatnak problémát. A térségben élő 51 ezer ember zömét már kitelepítették - mondta.

Az erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét.

Az orvosok sem utaznak Japánba a sugárzás miatt

A fukusimai atomerőműben történt szombati robbanás miatt a tervekkel ellentétben nem utazik el Japánba a Magyar Református Szeretetszolgálat hattagú orvoscsoportja - közölte Gilicze Réka szóvivő szombaton az MTI-vel. Elmondta: bár a csapat tagjai készen álltak az indulásra, az utolsó pillanatban lemondták az utazást, mert a szeretetszolgálathoz eljutó hírek szerint a fukusimai atomerőmű húsz kilométeres körzetéből kitelepítik az embereket, mivel erős sugárzástól kell tartani, és nem akarják veszélybe sodorni az orvosok életét, egészségét. Ahhoz, hogy az orvoscsoport eljusson abba a régióba, ahol igazán szükség lenne a segítségre, át kellene haladniuk az evakuált, lezárt területen. Mivel erre nincs lehetőség, lemondták az utazást.


Több, mint 1600 halott és eltűnt, 210 ezer embert evakuáltak

A földrengés által megrongált, Tokió áramellátásáról gondoskodó fukusimai atomerőművek körül 20 kilométeres körben már 90 ezer embert kitelepítettek. További 210 ezer embernek az erős utórezgések miatt kellett elhagynia otthonát Ivate és Fukusima prefektúrában. A részben vagy teljesen összeomlott házak száma mintegy 3400, s a katasztrófa sújtotta területen mintegy 200 helyen ütött ki tűz. Megrongálódott 181 népjóléti intézmény, köztük több szanatórium. A halottak és az eltűntek száma több, mint 1600.

A szökőár okozta károkat még csak részben sikerült felmérni. Sok területen ugyanis még érvényben van a cunami-riadó, s ezekre a helyekre még nem érkeztek mentők. A földrengés sújtotta körzetekben mintegy 5,6 millió háztartásban nincs villany, és 18 prefektúra több mint 1 millió háztartása maradt folyóvíz nélkül. A Keleti Japán Vasutak közölte, hogy a sinkanzeneket, a több száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó szuperexpresszeket egyelőre nem indítja el, de Tokió körzetében felújítja a vonatközlekedést. Szombaton is zárva volt kilenc autópálya, és több mint 450 belföldi légi járatot töröltek - jelentette a Kyodo.Földrengés Japánban: 140 éve nem volt a mostanihoz hasonló katasztrófahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-foldrenges-japanban-a-cunamiriadot-kiterjesztettek-a-csendesocean-teljes-partvidekere.html Felajánlotta a veséjét, majd elhagyta súlyos beteg feleségéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110306-felajanlotta-a-sajat-vesejet-majd-varatlanul-elhagyta-sulyos-beteg-feleseget.html 10 ok, amiért nem öregszenek és híznak el a japán nőkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110304-10-ok-amiert-nem-oregszenek-es-hiznak-el-a-japan.html Így fogsz kinézni, ha drogozol: sokkoló fotók!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110227-igy-fogsz-kinezni-ha-drogozol-sokkolo-fotok.html Még csak nem is egészséges! Az 5 leggusztustalanabb étel a világonhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110223-az-5-leggusztustalanabb-es-leginkabb-egeszsetelen-etel-a-vilagon.html Most megmutatjuk, hogy fogsz kinézni, ha durván elhízol!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110222-kampanyt-indit-a-kormany-az-egeszsegtudatos-eletmodrol.html 98 százalékos pontossággal szagolják ki a kutyák a rákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110203-szekletminta-es-lelegzetminta-alapjan-98-szazalekos-pontossaggal-szagoljak-ki-a.html