káros anyagok meddőség termékenység sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos ételektől kezdve a dohányzáson át a síkosítóig sok olyan tényező okozhatja a férfiak terméketlenségét, amire nem is gondolnánk. Most összegyűjtöttük azokat, amiket érdemes elkerülnie egy pasinak, ha nem szeretne nemzőképtelenné válni.

Thinkstock
Thinkstock


1. Dohányzás

A nikotin nemcsak lassítja a spermák sebességét, hanem károsítja a DNS-üket. Ami pedig még ijesztőbbnek tűnhet, a dohányzás csökkenti a pénisz egészséges vérellátását, ami erekciós problémákhoz vezethet.

2. Biszfenol-A

A Biszfenol-A (BPA) egy olyan anyag, aminek hatása nagyon hasonlít az ösztrogénéhez, és a szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat. Mivel valójában nem hormon, a szervezet ettől csak jól összezavarodik. A BPA az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amely hatalmas egészségügyi vitákat váltott ki. Ma már a műanyagokon jelölik a BPA-tartalmat, amit érdemes figyelni, hiszen a férfiaknál már bizonyíthatóan kimutatták, hogy csökkenti a spermiumtermelést.

3. Alkohol

Kis mennyiségben nem árt a spermáknak az alkohol, azonban a meddőség szempontjából is fontos a mértékletesség. Ha egy férfi ugyanis képtelen mértéket tartani, akkor ugyanúgy megmérgezi a spermáit, mint a máját.

Thinkstock
Thinkstock

4. Síkosítók

Hiába teszi élvezetesebbé a szexuális együttléteket, ha éppen babát szeretnétek, jobb, ha kihagyjátok a síkosítókat. Bár hosszú távon nem káros, de alkalmazása közben lassítja a spermákat, és a DNS-üket is károsítja.

5. Szteroidok

Az anabolikus szteroidok, a tesztoszteron szedése, valamint más egyéb, a testépítők által kedvelt trükkök mind rossz hatással vannak a férfiak nemzőképességére. A szervezetben a heréknek azt az üzenetet közvetítik, hogy nincs szükség ezeknek az anyagoknak a termelésére, és hosszú távon "ellustítják" a heréket, csökkentik a spermiumok termelését.

6. Fitoösztrogének

Bizonyos növényi ételek fitoösztrogént, egy ösztrogénhez hasonló vegyületet tartalmaznak. Ilyen például a szója, ami az idősebb férfiak esetében segíthet megelőzni a prosztatarákot, fiataloknál azonban csökkenti a nemzőképességet.

7. Egyhangú étrend

Ahhoz, hogy a szervezet megfelelő minőségű és mennyiségű spermát állítson elő, tápláló élelmiszerekre van szüksége, például különösen fontos a megfelelő fehérje- és folsavbevitel. A pizza és a sör ilyen szempontból ezért sajnos nem a legjobb választás.

Thinkstock
Thinkstock

8. Kadmium

A kadmium egy olyan fém, ami az elemekben és a festékek összetevői között található meg, és nagyon ártalmas a spermákra. A legjobb elkerülni a kadmiummal való érintkezést.

9. Marihuána

A marihuána, bár sokak szerint alig ártalmas, gyakorlatilag felforgatja a férfiak hormonháztartását. Használatával csökken a szervezet tesztoszteronszintje, miközben növekszik az ösztrogéné. Az alacsony tesztoszteronszint pedig csökkenő spermatermelést is jelent. Egyéb drogok esetében is fontos tudni, hogy hosszú távú használatuk alapvetően csökkenti a tesztoszteronszintet.

10. Dioxin

Nemcsak a vonzóbb külsőért érdemes diétázniuk a férfiaknak is, hanem a babavállalás kedvéért is. A növényi és az állati zsírok egyaránt tartalmaznak egy dioxin nevű toxint, ami csökkenti a spermák számát és gyorsaságát.

Radioaktív felhő Magyarország felett - van okunk félni?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110322-radioaktiv-felho-a-magyarorszag-felett-van-okunk-felni.htmlTöbb mint százezren megnézték már magukat!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110322-tobb-mint-szazezren-megneztek-mar-magukat.htmlTeljes arcátültetést végeztek egy arc nélküli emberen Bostonbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110321-teljes-arcatultetest-vegeztek-egy-arc-nelkuli-emberen-a-bostoni-korhazban.htmlImpotens férfi nem létezik! 6 kiváló módszer erekciós zavarok orvoslásárahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110321-impotens-ferfi-nem-letezik-6-kivalo-modszer-erekcios-zavarok-orvoslasara.htmlAz egykor drogfüggő sztár táncosait tiltja még az alkoholtól ishttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110321-az-egykor-drogfuggo-sztar-tancosait-tiltja-meg-az-alkoholtol-is.htmlMűszertámogatás a beteg gyermekek gyógyulásáérthttp://www.life.hu/gyogyulj/20110321-kh-gyogyvarasz-palyazat-nyertesek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.