A 8 leggyakoribb fogamzásgátló módszer

szex óvszer fogamzásgátlás spirál fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szexuális szabadság ide vagy oda, valljuk be, fogamzásgátlás terén még mindig hiányosak az ismereteink. Sokunknak a biztonságos szexről csak az óvszer és hormontabletta ugrik be, pedig már számos egyéb módszer is rendelkezésünkre áll, hogy elkerülhessük a nemkívánatos terhességet.

Thinkstock
Thinkstock

A szexualitás szerves része a hétköznapjainknak: tudjuk, milyen élettani előnyei vannak a rendszeres nemi életnek, ahogy azt is, hogyan öltözködhetünk szexisen, hogyan hozhatjuk lázba a pasikat és a partnerünktől is elvárjuk, hogy "jó" legyen az ágyban. Ebben a nagyon is felvilágosult és magabiztos közegben azt hihetnénk, hogy hasonlóan talpraesettek vagyunk akkor is, ha fogamzásgátlásról van szó.

Csakhogy a valóság azt mutatja, hogy a nők többsége egyáltalán nem, vagy csak kevéssé ismeri a biztonságos védekezés céljából rendelkezésére álló repertoárt. A miért kérdésre nem is olyan nehéz választ adni. Vannak, akik nem törődnek a problémával, és egy vállrándítással meg egy "velem úgysem történhet meg" kijelentéssel intézik el a témát. Mások azonban kínosnak érzik a dolgot, és pont hogy félelmükben kerülik el a tájékozódást, barátnőktől kérdezősködést, nőgyógyásznál puhatolózást, de még az utánaolvasást is. Hogy eloszlassunk minden tévhitet és félelmet, összegyűjtöttük a fogamzásgátlás 8 elterjedt módszerét.

1. Gumióvszer

Könnyen beszerezhető, megfizethető eszközről beszélünk, melynek legnagyobb előnye, hogy nemcsak a nemkívánatos terhességtől, de a különböző nemi betegségektől is megvéd. Hatásmechanizmusa, hogy használata során megakadályozza az ondó hüvelybe kerülését. Bár az egyik legelterjedtebb módszerrel állunk szemben, nem árt tudni, hogy a statisztikák szerint az óvszerrel védekező nők csaknem 10 száléka mégis teherbe esik.

2. Tabletta

Az, hogy az egyik legbiztonságosabb módszer a tabletta, annak köszönhető, hogy olyan hormonokat juttat a szervezetünkbe, melyek a méhnyakat áthatolhatatlanná teszik a spermiumok számára, illetve megakadályozzák, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe. Pozitívumai közé soroljuk, hogy mérsékli a havi vérzést és a menstruációs görcsöket. Az ellentábor viszont elsősorban az olyan mellékhatásai miatt aggódik, mint a trombózishajlam, a testsúlyváltozás vagy a krónikussá váló hüvelyi folyás.

Thinkstock
Thinkstock

3. Injekció

A progesztogén nevű hormont tartalmazó injekcióra csupán 3 havonta van szükségünk, ez idő alatt pedig biztosan elmarad a menstruációnk, és annak minden negatív hozománya is. Amellett, hogy az utolsó injekciót követően 6 hónapig nem tér vissza a fogamzó képesség, olyan egyéb mellékhatásai ismertek, mint a testsúlyváltozás, pecsételő vérzés vagy csontritkulás kockázatának növekedése.

4. Méhen belüli fogamzásgátló eszköz

A műanyagból készült hurok elsősorban azoknak a 35 év feletti nőknek ajánlott, akik már voltak állapotosak. Lényege, hogy állandó jelleggel, minimális mennyiségű hormont bocsájt ki magából, méghozzá a méhen belül. Korszerű, precíz és hatékony módszer, melynek hátránya, hogy drága, és csak a nőgyógyász helyezheti fel.

5. Hüvelygyűrű

A hormongyűrű folyamatosan kis mennyiségű hormonokat bocsájt ki magából a hüvelyen belül, így gátolva meg az ovulációt. Nem olcsó mulatság, ugyanakkor előnye, hogy a tablettákkal ellentétben itt a mellékhatások jóval enyhébbek. Kényelmes, akár három hétig használható, egyszerűsége pedig abban rejlik, hogy sem a felvétel, sem a csere nem igényli a vizitet a nőgyógyásznál.

6. Pesszárium

A kisméretű gumieszközt az aktus előtt minimum 20 perccel, maximum 2 órával kell saját kezűleg a méhszájra helyezni. A szakértők azt javasolják, hogy a nagyobb hatásfok érdekében használat előtt érdemes spermaölő, ún. spermicid anyaggal is bevonni. Biztonságos, mosható, és nagyjából kétévente szorul cserére.

Thinkstock
Thinkstock

7. Spirál

A spirál egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, melyet a nőgyógyász helyez fel, és ötévente, amikor a csere esedékes, ő is távolítja el. Amellett, hogy olcsó, biztonságos is, hiszen megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Annyiban azonban nehezített a helyzet, hogy csak a már szült nők vehetik igénybe ezt a módszert.

8. Hüvelykúp

Könnyen, egyszerűen alkalmazható megoldás, ami spermicid anyagot juttat a hüvelybe, így véd a nem kívánatos terhességtől. Hatásfoka alacsony, így nem véletlen, hogy egyéb módszerekkel, pl. tablettával ajánlott kombinálni.

Oláh-Szíjjártó Linda

Asztmát okozhat a fogamzásgátlóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110414-asztmat-okozhat-a-fogamzasgatlo.htmlÉrvek és ellenérvek: fogamzásgátló tabletta vagy spirálhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/noi-egeszseg/20100816-ervek-es-ellenervek-fogamzasgatlo-tabletta-vagy-spiral.htmlFelejtsd el a tablettát: itt a fogamzásgátló zseléhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101111-felejtsd-el-a-tablettat-itt-a-fogamzasgatlo-zsele.htmlMegöli a spermákat - Ultrahang, mint férfi fogamzásgátlóhttp://www.life.hu//lifenews/gyogyulj/20101107-az-ultrahang-mint-spermaolo-ferfi-fogamzasgatlo.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.