Annyira egészséges, hogy már beteg - Egészségmániások

mánia egészség egészséges életmód kényszerbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden gondolatod az egészséges életmód körül forog? Beszélgetéseid központjában a diétád, a gerincjógád valamint a legtrendibb biosampon áll? Vigyázat, lehet, hogy éppen az egészséges élet hajszolása mellett váltál beteggé...

Az egészségmánia egyik válfajában, az ortorexia nervosában szenvedő ember számára elképzelhetetlen, hogy a táplálékon, amelyet magához vesz, ne legyen ott a címke, amely bizonyítja, hogy a táplálék biokertészetből (vagy termelésből) került ki, hogy nem tartalmaz hozzáadott színezéket, felesleges fehércukrot valamint tartósítószert, vagyis szélsőségesen és kényszeresen ragaszkodik az egészséges táplálkozáshoz.

Nem mindegy, mit eszik

A betegség legtisztábban természetesen a táplálkozáson figyelhető meg, hiszen egy ortorexiás kényszeresen listázza azokat a fogásokat, amelyeket elfogyaszthat, és rémálom számára minden éttermi meghívás, vagy baráti-családi alkalom, ahol szerettei szembesülhetnek betegségével. Ebből következően minden olyan helyzetet, ahol feketén-fehéren fel kell vállalnia kényszereit, kerülni fog.

Thinkstock
Thinkstock



És ez nemcsak azért baj, mert beszűkül a mozgástere, és még mélyebbre süllyed egészségmániájában, hanem emberi kapcsolatai is megfogyatkoznak, valamint furcsa torzuláson esnek át: azokat az embereket, akiket egykor kedvelt és kellemesnek ítélte társaságukat, mániája mentén kezdi osztályozni. Vagyis mindazokat, akik csak legyintenek a számára életről-halálról szóló egészséges életmódra, azokat a továbbiakban elítéli, és ha lehet, el is kerüli őket.

Ezzel szemben lelkesen vesz részt olyan programokon, amelyek során további információkat gyűjthet arról, hogyan tudná még egészségesebbé varázsolni életét.

Kifacsarja a szervezetét

Az egészségmánia azonban nem korlátozódik csupán a táplálkozásra, a sport és a mozgás a másik terület, ahol a kényszer kézzelfogható: a beteg napjainak jelentős része mozgással telik, minden más tevékenység háttérbe szorul, és ha úgy adódik, még a saját szülinapi buliját is elhalasztja a szokásos edzés miatt, mindenesetre minden egyéb feladatot szigorúan táblázatba foglalt mozgásprogramja szerint végez el.

Thinkstock
Thinkstock



Mivel beteg, nem veszi észre, hogy a túlzásba vitt mozgás kifacsarja a szervezetét, veszít a testsúlyából, alakja átalakul: inassá, szinte aszkéta alkatúvá válik, vagy ha a szélsőség ebbe az irányba hajtja, hihetetlen méretű izomkötegeket fejleszt magára.

Zöld környezet?

Egy egészségmániában szenvedőnek természetesen nem mindegy az sem, hogy környeztében mennyi egészségére káros hatás éri: minden elképzelhető és elképzelhetetlen módon küzd a szmog ellen, csak biotermékeket vásárol, még akkor is, ha azok borsos árát nem engedheti meg magának. Egészsége érdekében akár komoly tartozásokba is verheti magát és családját.

Részletekre vásárol takarókat, gerinckímélő ágyat és csodaszereket: biosampont, krémeket és a szervezetét tisztító tablettákat még akkor is, ha éppen a gyereknek kellene az osztálykirándulást befizetnie.

Thinkstock
Thinkstock



Egy egészségmániás beteg párkapcsolata - hacsak nem párjával együtt kerültek az egészség hajszolásának kelepcéjébe - nagy valószínűséggel megromlik, ahogy családjának minden tagja megsínyli betegségét, hiszen sok esetben mániája nem marad egyedül az övé, nagy valószínűséggel aggódással tölti el szerettei sorsa és őket is igyekszik hasonló táplálékkal és termékekkel ellátni.

A cél: a kontroll megszerzése

Az ortorexia egy sima diétával is elkezdődhet, ám a beteg egy idő után úgy érzi, a diéta (majd a következő szokások felvétele és szigorú betartása során) kontrollálni tudja életét. És ez a lényeg: a kontroll megszerzése és fenntartása élete minden területe fölött. Ebbe az életbe nem férnek bele az esetlegességek, minden előre megtervezett, kalóriára és zsírszázalékra pontosan kiszámolt, és minden a tervezettől való eltérés pánikot vagy agressziót válthat ki a betegből.

A megoldás természetesen a lélek helyrebillentése pszichológus, illetve pszichiáter segítségével és nagyon fontos a terápiás kezelések mielőbbi elkezdése, mielőtt a teljes élete rámegy a betegnek. Hiszen problémája miatt akár munkáját is elveszítheti, vagy túlköltekezése miatt hatalmas adósságokat halmozhat fel.


Gazdag Enikő pszichológus


Az étkezési zavaroknak egy újonnan feltűnt formája az ortorexia (az anorexia és a bulimia mellett). Az ortorexiát mint betegséget dr. Steven Bratman, amerikai pszichológus határozta meg először 2001-ben, miután már hosszú évek óta foglalkozott anorexiában, illetve bulimiában szenvedő betegekkel. A betegségek fizikai tünetei is nagyon hasonlóak: kóros soványság, mániákus étkezési szokások, rendszeresség mindenáron, pszichés zavarok.

Az étkezési zavarokhoz hasonlóan szintén diétázással kezdődik, amely nem ér véget a kívánt testsúly elérésével, hanem az étel minőségének a kontrollálása veszi át a szerepet. Az illető rögeszmésen megválogatja azokat az ételeket, amelyeket megeszik, és ez köti le szinte minden idejét, energiáját valamint az erről való fantáziálás.
A betegség természetesen nem az élelmiszerekről szól, ezek csak kifejeződései a pszichés folyamatnak, ami a betegben zajlik. A beteg az egészség illúzióját szerzi meg, amit a bevitt ételek szigorú kontrolljával ér el, és ez számára azt jelenti, hogy távol tartja magától a betegségeket, a káoszt, és egyúttal a kontroll is az ő kezében van.

Tágabb értelemben a beteg úgy érezheti, hogy ez az egyetlen terület (az étkezés), amit az életében kontroll alatt tud tartani, a többi terület "kicsúszott a kezei közül". Ezért mindenképpen szakember segítségére van szükségük az ilyen betegnek, hogy a háttérben rejlő okok felszínre kerüljenek.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.