A nemi betegség olyan megalázó probléma, amitől csak nagy nehézségek árán tudunk megszabadulni. Kialakulásukért általában a nem megfelelő higiéniát okoljuk, pedig a pszichológusok azt állítják, egyszerű fertőzésnél azért többről is lehet szó.

Thinkstock

Ha vannak a betegségek közt nehézsúlyú játékosok, akkor a nemi betegségek biztosan közéjük tartoznak. A halálos kimenetelű HIV-vírus mellett a leghíresebb szexuális úton terjedő betegségünk a fájdalmas fekélyekkel érkező szifilisz és a tripperként elhíresült, meddőséghez vezető bakteriális fertőzés. Persze hétköznapibb társaik sem kevésbé veszélyesek: a HPV méhnyakrákot okozhat, a herpesz, a chlamydia vagy a trichomoniasis pedig hosszú időre megpecsételi a betegek normál életvitelét.

A nemi betegségek fizikai vonzatai

A nemi betegségek tünetei általában a hüvelyfolyás, a fájdalmas közösülés, az égő érzés, a viszketés, a nemi szervek körüli duzzanat, a kismedencei gyulladás vagy éppen a fájdalmas, hólyagos sebek. Nyilvánvaló, hogy ezek a kínos problémák minden esetben tartós diszkomfortérzetet okoznak áldozataiknak. A betegek akadályoztatva vannak egy sor hétköznapi tevékenységük elvégzésében: sokuk csak nagy nehézségek árán tudja használni a mosdót, fájdalmat okoz számukra az ülés, szexuális életük a betegség aktív időszakában szinte lehetetlen, időszakosan akár munkaképtelenné is válhatnak, súlyos esetben pedig ágyhoz kötve kell várniuk a gyógyulást.

A lelki következmények

A nemi betegségek jelenléte persze nem csak fizikális problémákat okoz a pácienseknek. Mivel a nemi szerveket érintő tünetek sok esetben elég bizarr formát öltenek, az áldozatok a betegséget gyakran kínos és megalázó helyzetként értékelik, saját testüket pedig nem ritka, hogy visszataszítónak találják. Sokuk emiatt időszakosan depresszív állapotba zuhan, nemcsak hogy kedvtelenné válik, de nőietlennek és értéktelennek is érezheti önmagát.

Thinkstock

Romokban heverő hangulatukra csak rátesz egy lapáttal a partner reakciója. A férfiak egy része ugyanis gyanakodva fordul a nemi betegség felé, hűtlenséget, nem megfelelő higiéniát sejt a háttérben, hibáztatja a felelőtlen nőt, és ijedten keresi önmagán is a lappangó tüneteket. A helyzet elfogadása az empatikusabb partnerek számára sem egyszerű. Bár szeretik a párjukat és aggódnak érte, sokuk mégis viszolyogva gondol a következő aktusra, nem szívesen szedi be a párban felírt gyógyszereket, közben pedig szenved a hetek-hónapok óta tartó szexuális blokádtól.

Miért alakul ki a nemi betegség?

A betegségek kialakulásáért az orvosok elsősorban alattomosan támadó vírusokat, baktériumokat tesznek felelőssé. A betegek számára így kézzel foghatóvá válik, hogy a szexuális úton terjedő betegséghez az uszodában, a strandon, a munkahelyi mosdóban, vagy éppen egy átmeneti partnertől jutottak hozzá. 

A pszichológusok azonban másképp látják a helyzetet. Bizonyos esetekben "pszichoszomatikus" okokra gyanakodnak, ugyanis tapasztalataik szerint sok esetben megoldatlan lelki konfliktusok köszönnek vissza fizikai tünetek formájában. Ez esetben a nemi betegség az el nem fogadott nőiesség és önértékelési problémák hírnöke lehet.

Thinkstock

Nem ritka, hogy a nő a betegség kialakulása előtti időszakban az anyasággal, szexualitással, családalapítással, vagy éppen a családdal kapcsolatos konfliktusok kereszttüzében állt. Mivel azonban a betegség a szexualitás színterét érinti, a pszichológusok elsősorban a párkapcsolattal kapcsolatos érzelmekre, megoldatlan konfliktusokra, kimondatlan problémákra gyanakodnak. Ebben az olvasatban a nemi szerveken jelentkező tünetek akár a partner időszakos távoltartásának tudattalan eszközéül is szolgálhatnak. A szakértők szerint így nemcsak a vírusok, de a szexuális problémáink, nem kielégítő szexuális életünk, szégyenérzetünk vagy éppen hűtlenségünk miatt érzett bűntudatunk is felelősségre vonható, ha nemi betegségben szenvedünk.

Ez az, amitől finomabb íze lesz a női nemi szervnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110407-amitol-jobb-ize-lesz-a-noi-nemi-szervnek.html Felgyorsult nemi érés - Miért kezdenek 9 éves korban menstruálni a kislányok?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110322-felgyorsult-nemi-eres-korai-menstruacio.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html A halhatatlanság illúziójában - Az adrenalinfüggés veszélyes betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110603-az-adrenalinfugges-veszelyes-betegseg.html Milyen pózban alszol? Megmondjuk, milyen betegséged lesz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-alvopozod-arulkodik-az-egeszsegedrol.html Egy alattomos és csúnya betegség: a szemölcshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110506-egy-alattomos-es-csunya-betegseg-a-szemolcs.html Vándorol egyik testről a másikra - Herpesz: egy betegség, ami a szex útját álljahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110505-herpesz-egy-betegseg-ami-a-szex-utjat-allja.html A 8 leggyakoribb szexuális úton terjedő betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110504-szexualis-uton-terjedo-betegsegek.html