A nyaralás veszélyes arca: egzotikus betegségek

betegség kolera egzotikus utazás tífusz sárgaláz malária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aligha van annál kellemetlenebb, amikor egy egzotikus élményekkel teli utazás után meglepő tüneteket észlelünk magunkon. Az egzotikus területeken való önfeledt kalandozás ugyanis rejthet veszélyeket. Olyanokat is, amelyek akár az életünkbe is kerülhetnek.

Malária (Afrika, Dél-Ázsia, Dél-Amerika)

A malária csak Európában számít egzotikus betegségnek, hiszen valójában a világon a legtöbb áldozatot követelő betegség. A leggyakrabban természetesen a magas páratartalmú, meleg helyeken, a trópusokon fordul elő. Neve (malaria) is erre utal: rossz levegő. Kórokozói a plazmódiumok, amelyeknek négy válfaját ismerjük. A plazmódiumok az emberben a májsejteket valamint a vörösvértesteket fertőzik meg. Emberről emberre a szúnyogok viszik át.

Thinkstock
Thinkstock



Tünetei:

Fontos tudni, hogy a kórokozótól függően a betegség a szúnyogcsípést követően 6-40 nappal is kezdődhet. Vagyis több mint egy hónap is eltelhet a fertőzés beszerzését követően. A betegség hevesen, nagyon magas lázzal indít (akár 40-41 fokos is lehet), amely mellett iszonyatos hidegrázás és izomfájdalmak is jelentkeznek. A lázas rohamok 48-72 óránként ismétlődhetnek (ezért is nevezték váltóláznak). A máj és lép megnagyobbodik, miközben kóros vérszegénység lép fel. Ha a betegséget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet el a beteg.

Megelőzés: akárcsak hazánkban szúnyogmarás ellen, a bőrfelületet takaró ruházat viselése, valamint a kórokozó szaporodását gátló szerek szedése. Ezt utazás előtt személyre szabhatja orvosunk. A malária ellen nincs védőoltás.

Thinkstock
Thinkstock



Sárgaláz (Dél-Amerika, Afrika)

A sárgaláznak két típusát ismerjük:

1. Dzsungel sárgaláz (a trópusokon élő majmok között terjed, de a szúnyogok át tudják vinni az emberekre is)
2. Városi sárgaláz: szintén szúnyogok terjesztik (de egy másik fajta) a sűrűn lakott településeken

Tünetei:

Bár a betegség a legtöbb esetben enyhe lefolyású, ha a súlyosabb formája köszönt be, akkor az gyakran végződik halállal. Lappangási ideje szúnyogcsípés után 3-6 nap. Láz, fejfájás, hasi fájdalmak és véres hányás lép fel. Az átmenetei javulást követően viszont testszerte vérzések jelentkeznek, ezt követően vese- és májelégtelenség állhat be. A sárgaság a májelégtelenség miatt fellépő sárga színről kapta a nevét.

Megelőzés: a sárgaság ellen már van védőoltás, a sárgalázzal érintett területek látogatása előtt kötelező a védőoltás.

Thinkstock
Thinkstock



Vérzéses dengue-láz (Dél-Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika)

A szúnyogok a felelősek a vérzéses dengue-lázért is, amely kezelés nélkül akár tíz százalékos halálozási arányt is mutathat. A valódi kórokozó azonban egy vírus, amelyet a szúnyogok visznek emberről emberre - ám ezek a vérszívók speciális időszakban marnak: fényes nappal.

Két formája létezik:
Klasszikus dengue-láz (világszerte bármely trópusi területen)
Vérzéses dengue-láz (Ázsia déli részén)

Mindkét láz azonos tünetekkel jelentkezik:

Általános gyengeség, magas láz, émelygés, hányinger, éles izomfájdalmak, majd a nyirokmirigyek megnagyobbodnak és bőrkiütések jelennek meg. Amíg a klasszikus láznál a tünetek egy hét, maximum tíz nap alatt elmúlnak, és ritkán válnak súlyossá, a vérzéses dengue-láz során az előbb felsorolt tüneteket követően a beteg állapota romlani kezd, majd véres hányás, véres széklet, valamint bőrvérzés lép fel. Ha a beteg nem kap kezelést, akár bele is halhat a fertőzésbe.

Megelőzés: csak tüneti kezelés létezik, nincs gyógyszer, se védőoltás ellene, és fontos tudni, hogy a betegség hatására a szervezet ellenanyagot termel, amely egy következő fertőzés esetén nemhogy javítana a helyzeten, inkább súlyosbítja annak lefolyását.

Tífusz (Afrika, Dél-Ázsia, Dél-Amerika)

A tífusz lappangási ideje általában két hét, de egyes esetekben akár 5-6 hét is eltelhet a fertőzés és a tünetek jelentkezése között, így gyakran az utazó nem is gyanakszik erre a súlyos betegségre, hiszen már rég visszatért a rendes kerékvágásba az élete, amikor felüti a fejét a betegség. Kórokozói a salmonella typhi (hastífusz) illetve a salmonella paratyphi (paratífusz).

A kórokozók a vékonybél speciális sejtjein keresztül bejutnak a bélfalba, ahol a nagy falósejteket támadják meg. Súlyosan megfertőzik azokat, de nem pusztítják el (olyan ez, mint a lasszózás, csak befogják őket, hogy segítségükkel gyorsabban tudjanak haladni a szervezetben). Így a makrofágok szállítják aztán tovább a baktériumokat a szervezet többi szövetéhez: a májhoz, a léphez, a veséhez és csontvelőhöz.

Thinkstock
Thinkstock



Tünetei:

A hosszú lappangási időt követően fejfájással, fokozatosan emelkedő lázzal, valamint a máj és lép megnagyobbodásával jelentkezik a fertőzés.
Bár a fertőzés elsősorban a bélrendszert érinti, nem jellemző tünet a hasmenés. Cserébe a láz az egekig szökik, a beteg tudata elhomályosul, akár az eszméletét is elveszítheti, gyakori a félrebeszélés és a hagymázas álomképek. A bőrön vöröses-rózsaszínes elváltozások jöhetnek létre, és a baktériumok, ha elszaporodnak a bélrendszerben, akár a belek átfúródását is okozhatják.

Megelőzés: szerencsére a tífusz ellen már létezik védőoltás, a már fennálló betegséget pedig penicillin-származékokkal lehet hatékonyan kezelni.

Kolera (Dél-Ázsia)

A kolera rendkívül alattomos és nagyon rövid idő alatt akár halált is okozó megbetegedés, amely ellen még ma sincs védőoltás. Kórokozója a vibrio cholera nevű baktérium, amelyet nemcsak az emberek, de akár a vízi élőlények, a kagylók is hordozhatják. A fertőzés terjedésében jelentős szerepe van annak a ténynek, hogy a baktérium nem mindenkit betegít meg, de a baktériumhordozók - annak ellenére, hogy ők maguk tünetmentesek - bárkit megfertőzhetnek. Az ember a baktériumot szennyezett vízzel vagy élelmiszerrel veheti magához.

Tünetei:

Nagyon heves lefolyású betegségről van szó, amely során a fertőzést követő néhány órán belül hasmenés következik be. Ez nagy mennyiségű, vizes székletürítés, amelyet több is követ egymás után. A vízveszteség olyan nagy, hogy pár óra alatt a szervezet képes kiszáradni, amely eszméletvesztéssel, halállal is járhat.

Megelőzés: a legfontosabb a folyadék, valamint a só és cukor pótlása. Az utazóknak előre összeállított (sót, szőlőcukrot, ásványi anyagokat tartalmazó) csomagokat készítenek. De nagyon fontos a baktérium elpusztítása is, amely antibiotikumos kúrával történik.

Ajánlott oldal:

Védőoltások:
Trópusi és Utazási Betegségek Intézete:
Cím: 1094 Budapest, Viola u. 13-15.
+36 1/218-0679
+36 1/218-0679

6 kilós tumort távolítottak el egy 21 éves lány állkapcsárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110617-6-kilos-tumort-tavolitottak-el-egy-21-eves-lany-allkapcsarol.htmlNem jó a szex? Nemi betegséget kaphatsz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110616-buntudat-rossz-parkapcsolat-a-nemi-betegseg-lelki-okai.htmlGerinc fájdalom nélkül - Szabad-e szeretkezni porckorongsérvvel?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101208-szabade-szeretkezni-porckorongservvel.htmlShodeinde Dorka: A stresszhelyzetek felpörgetnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110530-rizikofaktor-shodeinde-dorka-a-stresszhelyzetek-felporgetnek.htmlSokba kerül az önbizalomhiány - A kényszeres vásárlás pszichológiájahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-sokba-kerul-az-onbizalomhiany-kenyszeres-vasarlashoz-vezethet.htmlBizarr kinövések, melyek elcsúfítják az emberi testethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110606-furcsa-kinovesek-melyek-elrutitjak-az-emberi-testet.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.