A 3 éves Ethan Henderson hónapokat töltött el egy egész testét befedő gipszpáncélban egy komoly műtét után, amely a gerincét erősítette meg. Ha a beavatkozást nem végzik el, akkor a kisfiú le is bénulhatott volna. A kemény páncél, amely a testét fedte, segített a kis Ethan gerincének helyreállni a 42 fokos ferdülésből.


A műtét kockázatos volt, de a fiú édesanyja, Angela Henderson tudta, hogy nincs más lehetőség, mint a 8 órás beavatkozás, melynek során fémrudakat és csavarokat erősítettek a kisfiú gerincéhez, hogy stabilizálják azt. Három hónap után a hároméves Ethan ugyanúgy futkározik és mozog, mint bármely más egészséges társa.

Northfoto
Ethan most már bátran futkározhat

Az igazi teknősfiú

Bár a "teknősfiú" elnevezést Ethan csak a testére rögzített páncél miatt kapta, számos országban beszámoltak már egy igen érdekes betegségről, pl. egy mongol kisfiúnak a hátára egy óriási teknőspáncélra hasonlító bőrkeményedés nőtt. A nyolcéves Maimaiti Hali nevű fiút egy csodának is beillő kétórás műtét szabadította meg nehéz terhétől.

Egy éve az  Ürümqi Katonai Kórház orvosai elmondták: marhabőr vastagságú réteget operáltak le kis betegükről. Az eltávolított bőrfelületet Hali lábszárából és fejbőréből vett bőrdarabkákkal pótolták ki, ugyanis ezeken a területeken nő vissza a leggyorsabban a bőr.

A gerincferdülés népbetegség

Ethan példája sajnos nem ilyen ritka. Súlyos gerincferdüléssel számos gyermek küzd. A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4 százalékánál kimutatható ez a fajta betegség. Az esetek kb. 60-80 százaléka lányoknál fordul elő.

A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75 százalékában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák. Érdemes gyermekeinkre odafigyelni, és szakképzett orvossal megnézetni a gerinc vonulatát, és amennyiben probléma merül fel, még időben lehet ezt a betegséget kezelni.Férgek mászkálnak a bőröd alatt? A trópusokon voltál?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110629-egzotikus-nyaralasok-es-a-fergek.html 6 kilós tumort távolítottak el egy 21 éves lány állkapcsárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110617-6-kilos-tumort-tavolitottak-el-egy-21-eves-lany-allkapcsarol.html Hihetetlen! Puszta kezével nyúl a forró olajba! Fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110617-hihetetlen-puszta-kezevel-nyul-a-forro-olajba-foto.html Nem jó a szex? Nemi betegséget kaphatsz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110616-buntudat-rossz-parkapcsolat-a-nemi-betegseg-lelki-okai.html A legveszélyesebb cipők, amelyek tönkreteszik a lábadhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110616-a-legveszelyesebb-cipok-amik-tonkreteszik-a-labad.html Shodeinde Dorka: A stresszhelyzetek felpörgetnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110530-rizikofaktor-shodeinde-dorka-a-stresszhelyzetek-felporgetnek.html