Minden gyógyszeres kezelésnek ellenálló, új, a tripperhez hasonló nemi betegséget fedeztek fel a svéd kutatók.


Új, egyelőre megállíthatatlan nemi betegség terjed, ami eddig semmilyen antibiotikumra nem reagál. A H041 névre keresztelt betegséget először Japánban mutatták ki, és a kutatók megállapították, hogy a gonorrhoea, azaz a tripper vagy kankó néven közismert betegség egy új, mutálódott törzse. 

Thinkstock

A gonorrhoea az egyik leggyakoribb nemi betegség, kezelése azonban nagyon egyszerű. A betegeknek csak pár antibiotikumot kell beszedniük és várhatóan szövődmények nélkül meggyógyulnak. Az új baktériumtörzzsel azonban - úgy tűnik - nem lesz ilyen egyszerű dolguk az orvosoknak. "Az antibiotikumok 1940-es elterjedése óta nem jelentett gondot a tripper kezelése. Ez a baktérium azonban minden antibiotikumra rezisztens. Úgy tűnik, hogy nem reagál semmilyen kezelésre sem" - magyarázta a MailOnline internetes lapnak Magnus Unemo svéd kutató, aki hozzátette, hogy egyre nehezebb kezelni a baktériumokat, mivel azok egyre kevésbé érzékenyek a gyógyszerekre.


Az orvosok jelenleg is tesztelik az új baktériumot, hogy megtalálják a gyógymódot, de úgy vélik, a következő öt évben egyre nagyobb problémát fog okozni a gonorrhoea kezelése. A mutálódott törzs ráadásul sokkal veszélyesebb is, ugyanis a nőknél és a férfiaknál egyaránt meddőséget vagy kezeletlenül életveszélyes szövődményeket okozhat.

A szakértők szerint leginkább a 16-24 év közötti fiatalok a veszélyeztetettek, hiszen ez az a korosztály, akik felelőtlenebb nemi életet élnek. "Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, különösen most, hogy a kezelése egyre nehezebb. A szexuális úton terjedő betegségek ellen - beleértve a gonorrhoeát is- a legjobb, ha óvszerrel védekezünk, minden alkalmi vagy új partner esetén" - tette hozzá a kutató. Az új faj lappangási ideje ráadásul sokkal hosszabb is, így a fertőzöttek gyanútlanul adhatják át betegségüket partnerüknek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Mi lakik a köldöködben? Egy szexi testrész, ahol 1400 féle baktérium tanyázhat!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110712-akar-1400-fele-bakterium-is-elhet-a-koldokodben.html Kate Middleton túl sovány, hogy teherbe essenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110711-kate-middleton-tul-sovany-hogy-teherbe-essen.html Lady Gaga kezd beleőrülni a fogyásbahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110708-lady-gaga-kezd-beleorulni-a-fogyasba.html A harmadik nem - Homoszexualitás régen és mosthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110708-a-homoszexualitas-tortenete.html Szenzáció! Kétfejű kígyó született - Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110707-ketfeju-kigyo-szuletett-nemetorszagban.html A halál markából szabadult Michael Douglashttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110707-a-halal-markabol-jott-vissza-michael-douglas.html