Tavaly augusztusban egy eltévedt kecskét fogadott örökbe Jenni Brown woodstocki állatfarmjára. A találkozás nem mindennapi volt: a kecske ugyanabban a betegségben szenvedett, mint jótevője: el kellett távolítani az egyik lábát.


A menhely tulajdonosa, Jenny Brown - az egykori televíziós producerből lett állatvédő aktivista - az Albie nevet adta a kecskének (Albert Schweitzer után). A szegény állat alultáplált és beteg volt, és Jenny gyanította, hogy a végtagsérülések annyira elfertőződtek, hogy amputálni kell a lábait - ami azért érdekes, mert Jenny Brown 10 éves korában szintén elveszítette a jobb lábát csontrák miatt.

Northfoto

Jenny Brown Kentuckyban nőtt fel, édesanyja egyedül nevelte fel. 18 éves korában abbahagyta a húsevést, 30 éves korában pedig a tejtermékek fogyasztását, és most az állatok megmentésének szenteli az életét. Létrehozta a Woodstocki Állat Farm Szentélyt (ami adományokból él), és menedéket nyújt több tucat bántalmazott állat számára.

Mivel ő maga a lába elvesztése ellenére produktív, boldog életet él, úgy gondolta, Albie megérdemli ugyanezt. Így a kecske most protézisre vár, ami elég ritka haszonállat esetében, mivel a költsége általában nagyobb, mint az állat piaci értéke. Szerencsére Albie-nak akadnak jótevői, többek között egy New York-i könyvkiadó.


Érdekes módon a protézist ugyanaz a technikus készíti, aki Ms. Brownét is tervezte. "Nem vagyok szakértő az állatok protéziseit illetően - mondta a technikus a Timesnak -, de volt már dolgom sokkal bonyolultabb emberi esettel, ezért úgy gondoltam, nem lehet nehéz Albie protézisét megtervezni."

Jenny Brown számára a döntés úgy tűnik, egyértelmű. "Ez most arról szól, hogy az egyik állatunknak jobb minőségű életet szeretnék biztosítani, ugyanúgy, mint egy háziállat vagy akár egy kisgyerek esetében. Reméljük, Albie újra négy lábon fog járni."