Valami mindig Nicole és a pasijai közé állt. Egy káros szenvedély, egy függőség, amelyről, ha néhányuk az elejétől fogva tud, talán bele sem kezdett volna a kapcsolatba. Nincs benne semmi illegális vagy veszélyes, társadalmilag mégis elfogadhatatlan, és persze egyáltalán nem szexi: 31 éves koráig szopta az ujját.Ráadásul, ha a statisztikákat nézzük, ez nem is olyan rendkívüli: egy tavalyi felmérés szerint minden tizedik felnőtt még mindig szopja az ujját. Jó példa erre a híres énekesnő, Rihanna is, akinek szokását fénykép is megörökítette.

A szóban forgó fiatal hölgy, aki a Daily Mail napilap divatrovatának szerkesztőjeként dolgozik, szigorú titokban tartotta szokását, még a barátai, rokonai és munkatársai sem tudtak róla. Ha csak a kanapén pihent otthon, még nem jött elő a késztetés, de amint bebújt a paplan alá, máris reflexszerűen szopni kezdte az ujját. A pszichológusok szerint ez egy önnyugtató gesztus, ami a csecsemőkori szopásból eredő érzéseket próbálja utánozni, endorfinokat szabadítva fel az agyban.


Thinkstock
Illusztráció


Néhány hónapja azonban különös dolog történt vele. Az egyik barátnőjével vacsorázott, aki egyszer csak megjegyezte: "Jé, Nicole, neked is ugyanolyan csúnyák a fogaid, mint nekem. Te is kamaszkorodig szoptad az ujjadat?"

Nicole megdöbbent. Nemrég sikerült nagy nehezen leszoktatnia magát az ujjszopásról úgy, hogy a hüvelykujját heteken át éjszakára a többi ujjához ragasztotta sebtapasszal. A megjegyzés miatt azonban felmerült benne a kérdés, vajon hányan gondolhatják magukban azt, hogy csúnyák a fogai. Nem gondolta, hogy mások észreveszik, milyen zsúfolt és ferde az alsó fogsora. A felső fogsor normálisan néz ugyan ki, de a harapása már messze nincs rendben. Az alsó és a felső fogak elöl sosem találkoztak. Az ujjszopás tehát nemcsak az imázsának, hanem a szájhigiéniájának is rosszat tett. Az alsó fogak összezsúfolódása tökéletes táptalajt biztosít a baktériumoknak, ugyanis a szoros fogakat nehezebb tisztítani, így hajlamosabbak a szuvasodásra.

Nicole végül a London Smile Klinikához fordult, ahol dr. Preet Bhogal fogszakorvos segítségével kiválasztott egy szinte láthatatlan, a fogsor mögé helyezhető fehér fogszabályzót, amivel hónapok alatt helyre lehet hozni a hosszú évek károsodását. Igaz, egy vagyonba kerül (2-4 millió forintnak megfelelő angol fontba, attól függően, mennyit kell dolgozni a fogsorán), de Nicole még szerencsésnek mondhatja magát azokhoz képest, akiknek az állkapcsát is meg kell műteni.

Nicole döntését az is segítette, hogy megtudta, az öregedés folyamata során a fogak természetes módon is előrefelé mozognak és összetorlódnak, vagyis a fogsora idősebb korára csak még tovább romlana. Éppen ezért inkább vállalta a tökéletes fogak felé vezető hosszú utat, és elhatározta, hogy közben nem keres vigaszt az ujjszopásban.

Éld át velünk! Ilyen érzés egy óra hipnózisbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-eldd-at-velunk-ilyen-egy-ora-hipnozisban.html Pajzsmirigy-daganattal műtötték Peller Mariannthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110913-pajzsmirigydaganattal-mutottek-peller-mariannt.html Teljesült az álma: Hasfalából készült Szilvi pénisze (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-teljesult-az-alma-hasfalabol-keszult-szilvi-penisze.html Megkeserítette az életét a hatalmas melle - Most szebb, mint valaha a celeblány! Fotókhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110909-forradalmi-mellmutet-fele-akkora-lett-a-melle-sebeszkes-nelkul.html Rejtélyes betegség! Szép szőke lány heteken át alszik - Fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110817-heteket-alszik-egyhuzamban-o-a-modern-csipkerozsika-foto.html 15 hónapos kislány mentette meg az anyukája életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-15-honapos-kislany-mentette-meg-az-anyukaja-eletet.html Torz arccal született mindkét kislány - Anyukájuk betegségét örököltékhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-mindket-kislany-orokolte-az-anya-arcdeformitast-okozo-treacher-collinsszindromat.html