A botox hajdanán a híresek és gazdagok kiváltságának számított, de napjainkban az elvégzett kezelések csupán fele szolgál ránctalanítás céljára. A botoxinjekciót számos betegség, többek között a migrén, a fogcsikorgatás és az extrém izzadás kezelésére is felhasználják, sőt a szer még a sokkal súlyosabb szklerózis multiplex és újszülöttkori agysérülés tüneteinek enyhítésére is képes. Amint az alábbiakban ki fog derülni, meglepő módon még a kopaszodás ellen is felhasználják.

Thinkstock
Illusztráció


Migrén

A nagy-britanniai Bedale-ből származó 27 éves Elaine Ransome azt állítja, a botox vetett véget egy évig tartó szörnyű migrénjének. Egyelőre nem tisztázott, hogyan segít a botox legyőzni ezeket a súlyos és hosszan tartó fejfájásokat, de valószínűleg az agyba továbbított fájdalomjelek gátlása révén fejti ki hatását. Elaine egy éven át küzdött hiába a migrénnel. Ez idő alatt több specialistánál is járt, különféle gyógyszereket szedett, sőt még az akupunktúrát és a masszázst is kipróbálta. Tavaly júniusban aztán annyira súlyossá vált a helyzet, hogy fel kellett adnia az állását. Az év végén az egyik orvos botoxkezelést javasolt, amit márciusban meg is kapott a fejébe és a vállába. Egy héttel később már érezte is a változást. Igaz, hogy a hatás csak néhány hónapig tart, de a botoxnak köszönhetően Elaine legalább visszatérhetett a majdnem normális életéhez.


Újszülöttkori agysérülés (Little-kór)

A hatéves Cerys Maunsell-Stewart a lábszárába és a karjába kap botoxinjekciókat, hogy ezzel enyhítsék a beszédet, a mozgást, a testtartást és a koordinációt érintő Little-kór tüneteit. Édesanyja elmondta, hogy kislánya tíz héttel korábban született, agyvérzésen esett át, ezért már születésétől fogva tudták, hogy valószínűleg újszülöttkori agykárosodásban szenved. A betegek számára a görcs azt jelenti, hogy az izmok nem ernyednek el, tehát összehúzódnak és megrövidülnek, miközben a csontok tovább nőnek. A botox lehetővé teszi, hogy az izmok elernyedjenek, és Ceryst fizioterápiával és foglalkozásterápiával hozzásegítik izmai megfelelő használatához. Kiskorában a bal kézfejét görcsösen ökölbe szorítva tartotta, az injekcióknak köszönhetően azonban már nyitva tartja. Nem rendelkezik a normális finommotoros készségekkel, de kisebb tárgyakat már fel tud venni, és a járása is javult.

Extrém izzadás

A 36 éves Sorcha Antonia azt állítja, őt a botox gyógyította ki extrém izzadásából, amit hormonális egyensúlyzavara okozott. 16 éves korában kezdett rendkívüli módon verejtékezni. Csak fekete ruhákban járhatott az izzadtságfoltok miatt, önbizalma semmivé vált. Huszonéves koráig az akupunktúrától az aromaterápiáig mindent kipróbált, és már az összes dezodort ismerte a piacon. 2004-ben aztán egy magánklinika botoxinjekciót javasolt. Kivizsgálás után 20-20 injekciót kapott a két hónaljába, és izzadása három nap múlva véget ért.

Az alapelv ugyanaz, mint az arc esetében: a botox megbénítja a verejtékmirigyeket, így nem tudunk izzadni. Sorchának 9-12 havonta kell kezelésre járnia, és bár az injekció nem olcsó mulatság, de azt mondja, az utolsó fillérig megéri.

Szklerózis multiplex

A 37 esztendős Liz Peace az idegkárosodás következtében a beszédet, látást és mozgásképességet akadályozó szklerózis multiplex tüneteinek enyhítésére használja a botoxot. Amikor 1990-ben diagnosztizálták nála a betegséget, a legsúlyosabb problémája a vizelettartási zavar volt. Húgyhólyagja nem mindig a megfelelő jelet kapja a gerincvelőtől, így az izmok nem megfelelően ernyednek el és húzódnak össze. Három évvel ezelőtt kapott először botoxinjekciót, ami elernyeszti a hólyagizmot, és növeli a húgyhólyag tárolási kapacitását. A kezelés teljesen megváltoztatta Liz életét.


Thinkstock
Illusztráció


Pirulás

A botoxban lévő toxin gátolja a jeleket az idegsejtek között, és megakadályozza a pirulást. A Svédországban kezelt 800 beteg 85 százaléka elégedett az eredménnyel.

Fogcsikorgatás

Az emberek egynegyede csikorgatja a fogát álmában. A rendellenességet általában stresszkezeléssel és fogvédővel kezelik, a legújabb lehetőséget azonban a botox jelenti, amely gátolja bizonyos vegyületek felszabadulását az ideg és az izom találkozásánál, így az izomműködésre sarkalló jel nem továbbítódik, és az izom elernyed.

Kopaszodás

A botox a foltos kopaszodás (alopecia areata) kezelésében használható fel, melynek során a hajhagymák körül lévő sejtek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek kilökik a hajszálat, és megakadályozzák a haj növekedését. A hajhagymák azonban életben maradnak, és amennyiben a megfelelő jelzést kapják, képesek a normális hajnövekedésre. A botox gátolja a káros vegyületek termelését, így újra lehetővé teszi a hajnövekedést.
Hogyan segít az agykontroll a gyógyulásban?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110920-hogyan-segit-az-agykontroll-a-gyogyulasban.html Szokatlan baleset - Hüvelykujja helyére műtötték a nagylábujjáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110919-szokatlan-baleset-huvelykujja-helyere-mutottek-a-nagylabujjat.html Szülei sokkot kaptak, mikor megszületett - ma pedig imádják a fiúk! Fotókhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-15-evig-keptelen-volt-mosolyogni-a-cisztaktol-most-pedig.html Nagy árat fizethetsz az ujjszopásért!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110914-nagy-arat-fizethetsz-az-ujjszopasert.html Egészséges vagy önpusztító? 7 sztárpár, akiktől tanulhatunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110915-egeszseges-vagy-onpusztito-7-sztarpar-akiktol-tanulhatunk.html Volt, amikor 40 kiló sem volt - 33 éves korára öregasszonynak néz ki az anorexiából gyógyult lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-tulelte-az-anorexiat-de-soha-nem-elhet-mar-teljes-eletet.html Éld át velünk! Ilyen érzés egy óra hipnózisbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-eldd-at-velunk-ilyen-egy-ora-hipnozisban.html Pajzsmirigy-daganattal műtötték Peller Mariannthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110913-pajzsmirigydaganattal-mutottek-peller-mariannt.html