Amikor a teniszbajnok Venus Williams Sjögren-szindrómára hivatkozva augusztus 31-én visszalépett az amerikai nyílt teniszbajnokságtól, az emberek többsége csak vakargatta a fejét, és azon tűnődött, vajon mi is lehet ez a betegség.


Mint kiderült, ez egy olyan autoimmun betegség, amely leggyakrabban a 40 éven felüli nőket sújtja, és messze nem az egyetlen furcsa rendellenesség, melyekről a legtöbb ember alig hall. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány meglepő, rejtélyes betegséget.


AFP


Sjögren-szindróma

Jellegzetes tünetei a fájdalom, a kimerültség, a csökkent könny- illetve nyáltermelődés következtében kialakuló szem- és szájszárazság. Ízületi fájdalommal, az ízület duzzanatával és merevségével, bőrkiütéssel, bőrszárazsággal, hüvelyszárazsággal és száraz köhögéssel is járhat. A rendellenességnek nincs ellenszere, de életmódbeli változtatásokkal és szükség esetén orvosi kezelésekkel kordában tartható. A többségnek elegendőek a vény nélkül kapható készítmények és a megfelelő hidratálás biztosítása.

Morgellons-szindróma

A betegek úgy érzik, mintha bogarak mászkálnának a bőrük alatt, amihez viszketés, csípés és harapás érzete társul. A különös rendellenességben szenvedőket csak a vakarózás és a bőrük csipkedése nyugtatja meg. A kicsipkedett bőrben vörös, kék és fekete rostok láthatók. A tudomány jelenlegi állása szerint a Morgellons-szindróma nem más, mint parazitafertőzés érzékcsalódás. A Morgellons Research Foundation azért lobbizik az amerikai kongresszusnál, hogy ismerjék el végre a tünetegyüttest.

Idegen akcentus szindróma

Ebben az állapotban szenvedők hirtelen úgy kezdenek beszélni, ami teljesen eltér anyanyelvük beszédmintájától. A Journal of Neurolinguistics szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint a betegek gyakran sosem hallottak arról az akcentusról, amit használni kezdenek. Az első lejegyzett eset 1941-ben egy norvég nővel történt meg, aki német akcentust vett fel, amiért üldöztetést kellett elviselnie. 2011-ben az oregoni Karen Butler egy fogorvosi altatásból ébredve brit akcentussal kezdett beszélni úgy, hogy életében nem járt az Egyesült Államok határain kívül.

Alice Csodaországban szindróma

A Lewis Carroll Alice Csodaországban című művéről elnevezett betegség következtében az érintettek valós méretüknél kisebbnek vagy nagyobbnak látják a tárgyakat. Az állapothoz gyakran migrén is társul. Mivel Carroll is szenvedett migréntől, a tudósok azt gyanítják, hogy művét talán a rejtélyes betegség ösztönözte. A tünetegyüttes jellemzően átmeneti, általában agytumor, mononukleózis vagy rekreációs drogok váltják ki.
A világ legkisebb embereihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111012-a-vilag-legkisebb-emberei.html 105 éves testében él a 13 éves kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111014-105-eves-testeben-el-a-13-eves-kislany.html Mutasd a biológiai korod! Herczeg Zoli még csak 24http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111014-mutasd-a-biologiai-korod-herczeg-zoli-meg-csak-24.html Pajzsmirigybetegsége miatt ilyen karcsú Dannii Minoguehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-pajzsmirigybetegsege-miatt-ilyen-karcsu-dannii-minogue.html Amitől a nők szerelmesek, a férfiak pedig szexfüggők lesznekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-oxitocin-a-hormon-amitol-a-nok-szerelmesek-a-ferfiak-szexfuggok.html A férfi, aki csak a saját izmos testét szeretihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-a-gyermekbantalmazas-adoniszkomplexushoz-vezet.html Szűzhártya-plasztika és G-pont nagyobbítás - 8 extrém plasztikai műtéthttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111010-szuzhartyaplasztika-es-gpont-nagyobitas-8-extrem-plasztikai-mutet.html Kiderült: súlyos betegségben szenved a X-Faktor tavalyi döntősehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-petefeszekciszta-miatt-mutik-janicsak-vecat.html Ikertestvére daganatként nőtt a kis Barbarábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-ikertestvere-daganatkent-nott-a-kis-barbaraban.html