A híres énekes, Seal sebhelyes arca nem a sminkesek és nem is múltbéli verekedések műve, hanem egy egyelőre gyógyíthatatlan betegségé. Heidi Klum férje ugyanis egy ritka autoimmun-betegséggel, a lupusszal küzd, egyelőre sikeresen. Michael Jacksonnál a nyolcvanas években fedezték fel ugyanezt a kórt, sok bőrproblémájának is ez volt az okozója, bár haláláért nem ezt teszik felelőssé.


A lupus ravasz megbetegedés, mivel nehezen felismerhető. Seal gyerekkorának is egy része az orvostól orvosig tartó járkálással telt, míg Londonban végül sikerült megállapítani a betegség egy enyhe formáját. Azóta is kezelik, és hacsak az orvostudomány nem találja meg a gyógymódját, élete végéig ez vár rá. Michael Jackson egyik orvosa viszont azonnal látta a sztár arcán lévő kiütésekből a lupust.

A lupus nem farkasembert jelent?

A kór neve latinul lupus erythematosus, melynek jelentése vörös farkas. Ezzel a betegség során jelentkező bőrpírra utalnak, mely az egyik legjellegzetesebb tünete. Seal arcán például a hegesnek tűnő elváltozás is ugyanez, más betegek arcán pillangó alakú vörös folt is gyakran megjelenik. Emellé nagyfokú fényérzékenység járul, mely pattanásossá teszi a nap érte bőrt, illetve előfordul hajhullás. Maga a betegség a szervek gyulladásos állapotáért is felelős, ennek oka az, hogy az immunrendszer megtámadja a test szöveteit, így azok különböző mértékben károsodnak.AFP


Egyes esetekben a  szervezet hártyái, például a hashártya vagy a mellhártya gyulladása lép fel, a betegek fele pedig vesegyulladással és emiatt magas vérnyomással is küzd, és ráadásként még a fertőzések iránti fogékonysággal. Nők esetében még gyakori a terhesség során történő vetélés vagy koraszülés. De a farkas elnevezés ellenére sem jár semmiféle regényes, állathoz hasonló tünet a betegséggel.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


A felismerés nehézségei

Alattomos, változatos tünetekkel járó betegség ez, így sokáig eltarthat, míg diagnosztizálják. Ha valakinek hasmenése, láza, gyengeségérzete van, az első gondolata valamilyen fertőzés, és nem a lupus. Ha emellé ízületi gyulladás, fájdalom, bőrpír, magas vérnyomás is társul, akkor szoktak az orvosok gyanakodni. Már a vér- és vizeletvizsgálat is segíthet a felismerésben, az orvosok a vérszegénységre utaló jeleket és a vizeletben megjelenő vörösvértesteket illetve salakanyagokat figyelik.

Nők körében gyakoribb

Magyarországon nagyjából 7-9000 ember él lupusszal, a betegség gyakoribb, mint a leukémia vagy a szklerózis multiplex. Sokaknál, mint Sealnél, csak enyhe formában van jelen, így felismerése is késik. Érdekes tapasztalat, hogy tízből kilenc esetben nőnemű a lupusos beteg, és ráadásul a legtöbb viszonylag fiatal.

Gyógyíthatatlan és kiszámíthatatlan

A rossz hír a lupusszal kapcsolatban az, hogy egyelőre nem gyógyítható, csak karbantartható. A betegség ráadásul bármikor produkálhat addig meg nem jelent tüneteket, és fordulhat rosszabbra vagy jobbra. Modern gyulladásgátlók használatával majdhogynem ugyanolyan életminőség érhető el, mint az egészséges embereknél, bár a betegség kiszámíthatatlansága bármikor meglepetéseket produkálhat. Gyógyszerekre mindenesetre szükség van, az említett gyulladáscsökkentők mellett általában fájdalomcsillapítókat, szteroidokat is alkalmaznak. A lupus aktív szakaszában infúzió vagy injekció is szükséges lehet, később a tabletták is elegendők.

Immunszupresszív gyógyszerekkel az immunrendszer túlzott működését és a betegség előrehaladását  próbálják kezelni illetve késleltetni. Emiatt azonban a fertőzések ellen a beteget fokozottabban kell védeni, ezért kálciumot, multivitamin-készítményeket is alkalmaznak. Emellett a gyulladásgátlók mellékhatásai is nehezítik a beteg életét, 40 éves kor fölött zöldhályog, csontritkulás, mellékvese-elégtelenség is előfordul. Ezekre a tünetekre újabb gyógyszereket szoktak adni. A kedélyhullámzásokra pedig, amik ezután a felsorolás után már eleve érthetőek lennének, főleg antidepresszánsokat írnak fel.


A pajzsmirigybetegség 8 tünetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111018-a-pajzsmirigy-betegseg-9-tunete.html A legalattomosabb daganatos betegség: a hasnyálmirigyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-a-legalattomosabb-daganatos-betegseg-a-hasnyalmirigy-rak.html Amikor a szilikonmell a gyomorfalig szivárog - A mellimplantátumok veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111018-amikor-a-szilinkonmell-a-gyomorfalig-szivarog-a-mellimplantatumok-veszelyei.html A nő, aki pár nap alatt 50 évet öregedetthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111017-a-no-aki-par-nap-alatt-50-evet-oregedett.html Gyermekkorában megégett a mellkasa - új melleket és mellbimbót kapott Helénahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110929-helena-rekonstrukcios-mellplasztikaja-gyerekkori-egesi-serulesenek-muteti-korrigalasa.html Szempillanövesztő csodaszerrel szépülnek a világsztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111005-szempillanoveszto-csodaszerrel-szepulnek-a-vilagsztarok.html Férjhez ment a világ leggazdagabb hercegnője - videóhttp://www.life.hu/szeress/20111007-ferjhez-ment-a-85-eves-alba-hercegno.html