A celebvilágot hazánkban és külföldön is gyakran elárasztják a csekélyebb értelmi képességekkel rendelkező "sztárok", akik botrányaikkal vagy csupán külsejükkel hívják fel magukra a figyelmet. A hírességek között is találni azonban olyan tehetséges embereket, akik méltán népszerűek - és emellett kiemelkedően okosak is.

AFP


A legelső, aki az emberek eszébe jut a szép és okos emberekről, az Sharon Stone, aki 154-es IQ-val éli a celebek életét. Okossága ellenére elég megosztó személyiség, ráadásul nem is a legokosabb: James Woods 180-as intelligenciahányadosának például a nyomába sem ér. A ma 64 éves sztár az iskolát színészkarrierje érdekében hagyta ott, de később politológiából lediplomázott. Színészként is sikeres, két Oscar-jelölést és egy Golden Globe-díjat tudhat a magáénak, hazánkban főleg a Shark - Törvényszéki ragadozó sorozatból ismerhetjük.

AFP


Nagy meglepetésként 160-as IQ-ja van a svéd akciófilmszínész Dolph Lundgrennek: a legtöbb ember üresfejű izompacsirtaként tartja számon, de kevesen tudják, hogy Svédországban, Amerikában, Angliában és Ausztráliában is járt egyetemre, és diplomás vegyészmérnök. Ezenkívül  öt nyelven beszél: angolul, spanyolul, japánul, franciául és németül. Az 54 éves színész kiváló harcművész is egyben, kétszeres karate-Európa-bajnok.


AFP


Steve Martint sem a magas intelligenciájával kapcsolatban tartottuk eddig számon, inkább vígjátékok nagy nevettetőjeként ismert. Nem is gondolnánk, de fiatalkorában filozófia szakon tanult, és egyetemi professzor szeretett volna lenni. Ehhez 142-es intelligenciája is adott volt. Az egyetemen kívül is brillírozik, kiváló színész és író, Grammy- és Emmy-díjat is nyert.

Forrás: AFP


Madonnáról sok mindent el lehet mondani, de az biztos, hogy nem tehetségtelen, és nem buta: 140-es intelligenciahányadosa van. A gimnáziumi pompomlány táncművészeti ösztöndíjjal járt egyetemre Michiganban, azóta pedig jelentős énekesnői karriert épített. 53 éves, kiérdemelte a pop királynője címet, melyhez botrányaival is hozzájárult - például ujjat húzott a Vatikánnal is. A botrányos viselkedés és a magas IQ jól összefér Madonnában a tehetséggel is, Golden Globe-, Grammy- és Oscar-díjat nyert dalaival.

AFPQuentin Tarantino ismert rendező, forgatókönyvíró, színész és producer. Ezenkívül rendkívül okos is, 160-as IQ-ja van. Képességei ellenére 16 évesen otthagyta az iskolát és színészként, forgatókönyvíróként próbált szerencsét. Idővel meg is találta, Oscar- és Golden Globe-díjat is nyert, az amerikai független filmre nagyon nagy hatással volt műveivel.


AFP


A kolumbiai énekesnő, Shakira énekesnőként lett világhírű egyedi hangja és mozgása miatt. Emellett a feje sem üres: 140-es intelligenciahányadosa van, és három nyelven beszél folyékonyan. Karrierje 12 évesen kezdődött, és 34 éves korára kiváló zenésszé, dalszerzővé és producerré is kinőtte magát, híres jótékonykodásairól. Rengeteg zenei díjat nyert, a 2010-es labdarúgó-világbajnokság hivatalos indulója is az ő nevéhez fűződik. 2011-ben átvehette a Harvard Egyetemen az Év Művésze díjat.

Forrás: AFP


A fiatal, de már Oscar-díjas Natalie Portman a diplomás színésznők táborához tartozik, a Harvardon végzett pszichológia szakon, és ehhez nem kis segítséget jelenthetett 150-es intelligenciahányadosa. Folyékonyan beszél öt nyelven. Gyerekként is kiemelkedett társai közül, 13 évesen kiválóan játszotta első filmszerepét a Leon, a profiban. Felnőttként  a Harvardon társszerzője volt egy neuropszichológiai cikknek, és 2006-ban vendégelőadó is volt a Columbia Egyetemen.

AFPEzek után joggal merül fel a kérdés, hogy pontosan mi is az az intelligenciahányados, és hogyan mérik meg azt.

Mit jelent a kiemelkedő IQ?

Az átlagember intelligenciahányadosa 90 és 110 között mozog. A 70-es vagy az alatti értékek általában értelmi fogyatékosságot mutatnak, a 110 fölöttiek pedig már kiemelkedő intelligenciát. Zsenikről 140-es IQ-nál vagy afelett beszélünk. A magas IQ-számhoz egyébként a teszt során nemcsak intelligencia, hanem nagyfokú motiváció is szükséges - ennek hiányában egy okos ember tesztje is alacsonyabb értéket mutat. Korunk legintelligensebb embere egyébként Kim Ung-Yong fizikus, aki 210-es IQ-val rendelkezik. Őt követi 195-tel Christopher Michael Langan, aki kidobóemberként dolgozik.

Az intelligencia mérése régen és most

A Kincskereső Kisködmönből ismerős "nagy fej, nagy ész" elmélet a 19. században sok követőre talált. Az első igazi intelligenciateszt igen régen, 1905-ben készült. Azóta sokat haladt ez a tudomány is, a szakemberek pontosan kidolgozott tesztek segítségével mérik az ember érzékelő és vizuális inteligenciáját, valamint a kommunikációs, nyelvi, praktikus és matematikai képességeit.

Ahány teszt, annyiféle IQ?

Az intelligencia mibenlétéről sokféle elmélet látott már napvilágot. Egyesek szerint a gyors és logikus gondolkodás képességét jelenti, mások a problémamegoldó képességet vagy a kiváló memóriát értik alatta. Egy elmélet hétféle intelligenciáról beszél:  matematikai, zenei, nyelvi, személyközi, téri, személyes és testi. Ezek közül a nyelvit, a személyes és személyközi - azaz köznyelven érzelmi IQ-t -, illetve a logikai-matematikait mérik leggyakrabban.

Valóban fejleszthető az IQ?

Ez ma is vitatéma, régebben úgy vélték, hogy egyáltalán nem, de manapság az eddig genetikai adottságként számon tartott folyékony intelligenciával kapcsolatban, mely az ember következtetéses problémamegoldó képességét jelenti, mást jelentettek. Sokan azt gondolják, hogy ha sokat foglalkoznak különböző IQ-tesztek típuskérdéseivel, akkor növelhetik az intelligenciájukat - és eddig a kutatók azt állították, hogy így az IQ nem fejleszthető. A bonyolult kísérlet során mégis 70 embernél mértek jelentős IQ-emelkedést rendszeres gyakorlás után.

A gyerekek intelligenciájának kutatása során végzett kutatások pedig kimutatták, hogy akik családjában sokat beszéltek és szavaik pozitív érzelmi töltetűek voltak, ott a gyerekek intelligenciája magasabb volt kortársaikénál.A sebhelyek titka - Seal egy ritka autoimmun-betegségben szenvedhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111024-egy-ritka-autoimmunbetegseg-a-lupus.html "Úgy nézek ki, mint egy pandamaci" - Marcsi szemhéjplasztikát nyerthttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111021-aesthetica-atalakitas-marcsi-szemhejplasztikat-nyert.html A pajzsmirigybetegség 8 tünetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111018-a-pajzsmirigy-betegseg-9-tunete.html A legalattomosabb daganatos betegség: a hasnyálmirigyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-a-legalattomosabb-daganatos-betegseg-a-hasnyalmirigy-rak.html Rádiófrekvenciás műtét: a legjobb megoldás a visszerek eltüntetésérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-radiofrekvencias-mutet-a-legjobb-megoldas-a-visszerek-eluntetesere.html Amikor a szilikonmell a gyomorfalig szivárog - A mellimplantátumok veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111018-amikor-a-szilinkonmell-a-gyomorfalig-szivarog-a-mellimplantatumok-veszelyei.html