Dr. Pászti Ildikó: "Soha egy pillanatig sem bántam meg, hogy a gyerekeket választottam"

kéztörés kórház gyermeksebészet gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tizenkét éves fiú jelölte egy nemes versenyre dr. Pászti Ildikó gyermeksebészt. A súlyos balesetet átvészelő fiú azért tud újra gitározni, mert a doktornő megmentette a kezét - nemcsak fizikailag, de átvitt értelemben a zenének is. A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának osztályvezető-helyettes főorvosa a kis betegekről és hivatásáról mesélt a Life.hu-nak.

"Májusban súlyos kartörést szenvedtem el kosárlabdázás közben. Dupla csontom tört a jobb kezemben, és egymás alá becsúsztak, valamint roncsolódtak az idegek és izmok, amit dr. Pászti Ildikó főorvos nagyon odaadóan kezelt, és szinte vért izzadva, 6 órán át műtött. Valószínűleg ha nem hozzá kerülök, akkor ma nem tudok újra gitározni, és úgy használni a kezem, mint azelőtt, hiszen úgy nézett ki, meg fog bénulni. Ezzel a fogalmazással szeretném megköszönni, hogy olyan nagyon figyelt és vigyázott rám 3 hónapon keresztül, és nem hagyta, hogy bárki más kezeljen. Ezenkívül hálát érez egy kisebb töréssel a barátom, akinek pár éve szintén ő operálta a kezét, valamint a napokban lóról leesett, agyrázkódást szenvedett osztálytársam is. Nagyon hálásak vagyunk és a versennyel járó jutalmat neki ajánlanám fel" - olvasható annak a hálás 12 éves fiúnak a beszámolója, aki Asthellas-díjra jelölte dr. Pászti Ildikót.


Fotó: Szabó Balázs
Fotó: Szabó Balázs

"Karácsony után tudtam meg, hogy jelölés érkezett rám - meséli a doktornő -, ahogy az internetre felrakott videót is, amin nekem gitározik a fiatalember, csak a karácsonyi ügyelet után volt módom megnézni, meghallgatni. Pedig karácsonyi ajándéknak szánta Bach G-moll Prelídiumát. Ám utólag is nagyon megható volt az ajándék, és hogy ennyire hálás a munkámért, hiszen én csak a feladatomat végeztem. Harmincnégy éve vagyok gyermeksebész, de soha egy pillanatig sem bántam meg, hogy a gyerekeket választottam. Csodálatos, ahogy a gyerekek gyógyulni tudnak: egy pillanat alatt meggyógyulnak! A gyerekek szeretnek gyorsan gyógyulni és a tévhitekkel ellentétben a gyerekek "jó" betegek. Sok példát látok arra, amikor felnőtt, érett emberek nehezebben fogadják el a szükséges kezeléseket, nehezebben látják be, vagy vállalják be a kellemetlenségekkel együtt járó szituációkat. A gyerekek türelmesek, kitartóak, együttműködőek, és szeretnek meggyógyulni. Ez minden alkalommal csoda."

Tipp! Megható képek Lacikáról, a szívátültetett kisfiúról. Kattints a galériáért!






Fotó: Szabó Balázs
Fotó: Szabó Balázs

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami a leginkább gyógyítja őket, a doktornő azt válaszolta: a légkör. "Derűs, oldott, rájuk koncentráló légkörben lehet csak őket kezelni. Ha nincs az orvosnak két perce arra, hogy odaüljön az ágy szélére és megsimogassa a kis fejüket, akkor kevésbé hatékony a legszuperebb eljárás vagy gyógykezelés is. Szép szavakkal lehet csak őket támogatni a gyógyulásban. És van, akinek nagyon hosszú az út odáig, sok figyelemre, törődésre van szüksége."

Tipp! Így élnek az állami gondozott gyerekek. Kattints a galériáért!




Fotó: Szabó Balázs
Fotó: Szabó Balázs

Szakértőnk, dr. Pászti Ildikó a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályán osztályvezető-helyettes főorvos. Magyarországon, a gyermeksebésznők közül elsőként szerzett tudományos fokozatot, 1994-ben a Magyar Tudományos Akadémián - az orvostudomány kandidátusa fokozatot. Még több információ dr. Pászti Ildikóról.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.