Egy tizenkét éves fiú jelölte egy nemes versenyre dr. Pászti Ildikó gyermeksebészt. A súlyos balesetet átvészelő fiú azért tud újra gitározni, mert a doktornő megmentette a kezét - nemcsak fizikailag, de átvitt értelemben a zenének is. A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának osztályvezető-helyettes főorvosa a kis betegekről és hivatásáról mesélt a Life.hu-nak.

"Májusban súlyos kartörést szenvedtem el kosárlabdázás közben. Dupla csontom tört a jobb kezemben, és egymás alá becsúsztak, valamint roncsolódtak az idegek és izmok, amit dr. Pászti Ildikó főorvos nagyon odaadóan kezelt, és szinte vért izzadva, 6 órán át műtött. Valószínűleg ha nem hozzá kerülök, akkor ma nem tudok újra gitározni, és úgy használni a kezem, mint azelőtt, hiszen úgy nézett ki, meg fog bénulni. Ezzel a fogalmazással szeretném megköszönni, hogy olyan nagyon figyelt és vigyázott rám 3 hónapon keresztül, és nem hagyta, hogy bárki más kezeljen. Ezenkívül hálát érez egy kisebb töréssel a barátom, akinek pár éve szintén ő operálta a kezét, valamint a napokban lóról leesett, agyrázkódást szenvedett osztálytársam is. Nagyon hálásak vagyunk és a versennyel járó jutalmat neki ajánlanám fel"  - olvasható annak a hálás 12 éves fiúnak a beszámolója, aki Asthellas-díjra jelölte dr. Pászti Ildikót.


Fotó: Szabó Balázs

"Karácsony után tudtam meg, hogy jelölés érkezett rám - meséli a doktornő -, ahogy az internetre felrakott videót is, amin nekem gitározik a fiatalember, csak a karácsonyi ügyelet után volt módom megnézni, meghallgatni. Pedig karácsonyi ajándéknak szánta Bach G-moll Prelídiumát. Ám utólag is nagyon megható volt az ajándék, és hogy ennyire hálás a munkámért, hiszen én csak a feladatomat végeztem. Harmincnégy éve vagyok gyermeksebész, de soha egy pillanatig sem bántam meg, hogy a gyerekeket választottam. Csodálatos, ahogy a gyerekek gyógyulni tudnak: egy pillanat alatt meggyógyulnak! A gyerekek szeretnek gyorsan gyógyulni és a tévhitekkel ellentétben a gyerekek "jó" betegek. Sok példát látok arra, amikor felnőtt, érett emberek nehezebben fogadják el a szükséges kezeléseket, nehezebben látják be, vagy vállalják be a kellemetlenségekkel együtt járó szituációkat. A gyerekek türelmesek, kitartóak, együttműködőek, és szeretnek meggyógyulni. Ez minden alkalommal csoda."


Dr. Pászti Ildikó elmondása szerint a gyerekek a hálájukat ezer módon képesek kifejezni. "Egy alkalommal például - ez szintén egy karácsonyi időszakban történt - egy kis beteg hatalmas mézeskalácsszívvel érkezett vissza hozzám. Na azt a szívet aztán nem ehette meg senki. Ma is az egyik legértékesebb, legédesebb tárgyaim egyike. Máskor a mosoly az ajándék, vagy amikor látom a gyógyulást. Annyi öröm, annyi siker van ezen a pályán. Vannak a közvetlen élmények és sikerek. Például ez tölt el egy nehéz, de sikeres műtét után, vagy akár akkor, ha idegen testet nyel le a kicsi, és sikerül időben megmenteni, és vannak a "késleltetett" sikerek, amikor hazamehet a gyógyult kisgyerek, amikor nyugodt lelkiismerettel bólinthatok rá a távozásra. Ez nagyon fontos. A lelkiismeret. Anélkül nem megy, ezért nehéz is lehet néha velem együtt dolgozni, mert a lelkiismeret nagyon szigorú főnök, az nem engedi meg a félmunkát. Precíz és maximalista. De enélkül nem tudnék dolgozni. Ezt rutinból nem lehet. Ha valaki úgy érzi, már "csak úgy" van ezen a területen, az jobban teszi, ha maga nyitja ki önmaga előtt az ajtót és elmegy. Mert a gyerekeknek csak a legjobbat lehet akarni."

A doktornő elmeséli, hogy az ő kezei között a gyermekeknek mindig csakis a legjobbat kapják: "Én nem engedem, hogy másféle cérnával, vagy tűvel dolgozzunk, ha gyerekről van szó, a legjobbat, a számára legmegfelelőbbet kell, hogy kapja és kész. Nincs, nem lehet alternatív megoldás. Mert a gyerekek fontosak, a legfontosabbak a világon, hiszen belőlük lesznek majd a felnőttek. Ezt sokan elfelejtik, hogy a "jövőt" gyógyítjuk, azt mentjük meg."

Fotó: Szabó Balázs

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami a leginkább gyógyítja őket, a doktornő azt válaszolta: a légkör. "Derűs, oldott, rájuk koncentráló légkörben lehet csak őket kezelni. Ha nincs az orvosnak két perce arra, hogy odaüljön az ágy szélére és megsimogassa a kis fejüket, akkor kevésbé hatékony a legszuperebb eljárás vagy gyógykezelés is. Szép szavakkal lehet csak őket támogatni a gyógyulásban. És van, akinek nagyon hosszú az út odáig, sok figyelemre, törődésre van szüksége."


Ildikó beszél arról is, hogy egy-egy ijesztő baleset után néha meglepően gyors a felépülés, de akad olyan eset is, amikor például savat, vegyszert nyel a kicsi, és hosszú hónapokig fekszik csövekre kötve: "Ilyenkor minden alkalommal, ugyanazzal az érdeklődéssel és figyelemmel kell melléjük ülni, és velük együtt örülni az apró javulásoknak is. És mindig van egy kulcs, ami a gyereket nyitja. Ami minden esetben más és más lehet. Gyerekfüggő. Honnan jött, mit hozott magával, mit tanult, hogyan szocializálódott. Lehet, más nyelvet beszél, mint én. De meg kell, hogy értsük egymást. Aztán vannak azok a gyerekek, akik nagyon nehéz körülmények közül csöppennek be a kórház világába. Ahol az is gond a szülőnek, hogy meglátogassa a kicsit. Én meg minden alkalommal csodálom a nővéreket, milyen finom módon képesek kompenzálni a különbségeket. Ha nincs ott a szülő, akkor több a nővérke simogatása, a szeretgetős jelenléte a kiságy körül, akkor is, ha ez nem kötelező, mert nem gyógyszerosztás, nem feladat. A gyerekek végtelenül kiszolgáltatottak tudnak lenni. Egy kisgyerek betegség, baleset nélkül is védtelen, de egy beteg kicsi még inkább gyámolításra, törődésre készteti a felnőtteket. Én tényleg soha nem bántam meg, hogy itt, hogy velük lehetek. Ráadásul gyerekek között dolgozni egy kicsit olyan, mintha elszigetelve, álomvilágban élne az ember, kevésbé érintenek meg minket a külvilág eseményei, a visszásságok. Lehet önáltatás is, de a gyerekeknél biztosabb bástyát el sem tudnék képzelni magamnak."

Fotó: Szabó Balázs

Szakértőnk, dr. Pászti Ildikó a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályán osztályvezető-helyettes főorvos. Magyarországon, a gyermeksebésznők közül elsőként szerzett  tudományos fokozatot, 1994-ben a Magyar Tudományos Akadémián - az orvostudomány kandidátusa fokozatot. Még több információ dr. Pászti Ildikóról.


Ég a gyertya, ég - Így ünnepelnek az állami gondozott gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111229-igy-unnepelnek-az-allami-gondozott-gyerekek.html "A nyári estéknek más illata van" - A világ vak kislányok érzékein keresztülhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111206-deborah-es-melitta-ket-vak-kislany-mindennapjai.html Imádja Shakirát és a dínókat: Lacika szívátültetés utánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111221-egy-szivatultetett-kisfiu-tortenete.html "Rettegtem, hogy lebénulok" - Zsófi egy speciális gyógytornának köszönhetően a saját lábán mehetett az esküvőjérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120105-az-izmaink-hatalma-gyogyulas-a-gyogytorna-segitsegevel.html Bőr alá ültetett igazolvány - Meglepő orvosi fejlesztésekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120104-bor-ala-ultetett-igazolvany-meglepo-orvosi-fejlesztesek.html "Színesebbek lettek a napok" - Rajzolással gyógyulnak a skizofrén betegekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120103-rajzolassal-gyogyulnak-a-skizofren-betegek.html