Szálka, darázscsípés vagy ólomgolyóbis? - A torokfájásról bővebben

homeopátia fájdalomcsillapítás torokgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Reggel felébredünk, és fáj a torkunk. Ha tényleg nagyon kellemetlen, esetleg lázzal jár, akkor nem intézzük el egy sós vizes gargalizálással, ami egyébként máig az egyik legjobb háziszer, főleg egy kis teafaolajjal turbózva (gyógyszertári minőségűvel!), hanem orvoshoz megyünk.

Thinkstock
Thinkstock


Miért érzünk fájdalmat, és miért segít a gargalizálás?

Torokgyulladást okozhat baktérium vagy vírus, de néha olyan egyszerű oka van, mint egy garaton lecsorgó váladék, vagy a száj szárazsága. Elég, hogy valaki nyitott szájjal aludjon, vagy a fűtés kiszárítsa a hálószoba levegőjét. Párologtassunk! Ha nincs más, egy vizes törölköző (nem öblítőszeres) is megteszi a radiátoron. A legtöbb enyhe torokpanasz magától gyógyul. Veszélyes torokgyulladást a Streptococcus fertőzés okozhat, ez biztonsággal csak torokkenetből mutatható ki.

A vírusos torokgyulladás kórokozója ugyanaz, mint az egyszerű nátháé, és vannak szelídebb baktériumok is, mint a Streptococcus. Ilyenkor a nyirokcsomók duzzadtak, nem nagyon fáj a torok, gyakran kíséri láz, és a torok nem gennyes. Általában náthával indul.

A vírusok másik csoportja a herpeszvírusok közé tartozik, és ún. herpanginát okoz. Ilyenkor kis fehér hólyagok vannak a nyálkahártyán. A másik ilyen eset, ha az ok mononukleózis. Tünetei: nagyon fájdalmas torok, bedagadt, fehér mandulák, fáradtság, láz. A nyaki nyirokcsomók megduzzadnak. A mononukleózisnak nincs hagyományos kezelési módja, magától gyógyul, sokszor csak hetek alatt.

A hagyományos orvos nem rendel gyógyszert a vírusos torokgyulladásra, csak ha szövődményektől tart. Az ok egyszerű, az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen. Ha vírusos a baj, akkor "tessék kifeküdni", az utasítás. A pihenéssel terhet veszünk le az immunrendszerünkről, így a szervezet az öngyógyításra tud koncentrálni. A homeopátia, ez a több mint 200 éves orvoslás is az immunrendszer serkentésével gyógyít. Kezdődő torokgyulladásnál érdemes komplex (több összetevőt tartalmazó) homeopátiás gyógyszert szedni.

Thinkstock
Thinkstock


Ha már vannak markánsabb tünetek, a következőket kell megfigyelni:

- Hogy fáj (ég, szúr, mar)
- Be van dagadva, vagy szálkát érzünk benne, esetleg ólomgolyóbist?
- Melyik oldal fájdalmas?
- Vannak fehér foltok a nyálkahártyán?
- Az ivás és a meleg javít vagy ront a tüneteken?

Hogyan fáj? Ez egy egyszerű kérdésnek tűnik, és egy ötéves gyerektől kimerítő választ is kapunk rá. Egy felnőttnél időbe telik, amíg az egyéni, csak rá jellemző panaszt meg tudja fogalmazni.

A torok kaparhat, éghet.

A fájdalom lehet jobb- vagy baloldali.

Érezhetünk gombócot, vagy néha olyan, mintha egy szálka állna ki a mandulánkból.

Fájdalmat okozhat a nyelés, de esetleg könnyebb szilárd táplálékot nyelni, mint folyadékot. Van, amikor a hideg borogatás, van, amikor a forró tea enyhíti a panaszokat.

A válaszok egy-egy torokgyulladás kezelésére használt homeopátiás szerre mutatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.