A nagy-britanniai Cornwallból származó Mercedes Curnow húszévesen ment el először háziorvosához, de édesanyja szerint az orvos a lány életkora miatt nem vette komolyan a tüneteit. Egy év orvoshoz járás után Curnow-t az egyik hozzátartozója kórházba vitte, ahol 2010 áprilisában méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Ekkor azonban már túl késő volt; 33 sugárkezelés és kilenc hónap kemoterápia után a fiatal nő tavaly december 14-én édesanyja karjaiban halt meg.


Mercedes Curnow édesanyja most rettenetes dühöt érez amiatt, hogy lányát nem szűrték a betegségre, amely 2009-ben a 27 éves valóságshow-sztár, Jade Goody halálát is okozta. "Ha Mercedestől vettek volna kenetet közvetlenül a tünetek jelentkezése után, még ma is élhetne" - állítja az anya. "Ez egy agresszív daganattípus, amely végigszáguld a szervezeten. Minél hamarabb kimutatják, annál jobbak az esélyek."

A brit kormány 2003-ban változtatta meg ajánlásait a rendszeres kenetvételt illetően. Eszerint a szűrést csak 25 éven felüliek esetében kell elvégezni, pedig korábban minden 20 éven felüli nőtől vettek kenetet. 


Northfoto


Az édesanya arról is beszámolt, hogy lélekölő volt végignézni lánya szenvedését. A gyászoló anya alapítványt hozott létre lánya emlékére, hogy így bátorítsa a 25 éven aluli nőket az orvosi vizsgálatra már a méhnyakrák legkorábbi tüneteinek jelentkezésekor. Január 5-i alapítása óta már több mint ezren csatlakoztak a Mercedes Curnow Foundation for the Detection of Cervical Cancer alapítványhoz a Facebookon.

"Ha a háziorvosi gyakorlatban nem vesznek tudomást a tünetekről, akkor az a feladatunk, hogy segítséggel, támogatással, tanácsadással és finanszírozással szolgáljunk a magánszervezésű kenetvétel elvégzéséhez a 25 éven aluli nők/lányok számára" - olvasható az internetes oldalon. "Ha Angliában is ugyanúgy lenne kenetvétel, mint Walesben, Skóciában és Észak-Írországban, ahol az alsó korhatár 20 év, Mercedes még ma is élne."

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Mrs. Cousins azt reméli, hogy kampányával elérheti a törvény módosítását, és újból bevezetik a 20 éves életkort a szűrővizsgálat alsó korhatáraként. Amikor lányával erről beszélgetett halála előtt, a fiatal lány azt tervezte, hogy felépülése után előadásokat fog tartani az iskolákban.

A brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, egy szakértői bizottság kimutatta, hogy a szűrővizsgálat 25 éven aluli nők esetében több kárt okoz, mint hasznot. "A méhnyakrákszűrés nem a rákot szűri, hanem azokat a rendellenességeket, amelyek a későbbiekben daganattá fejlődhetnek" - nyilatkozta a szóvivő. "A fiatal nők döntő többsége esetében ezek a rendellenességek maguktól elmúlnak, és nem jelzik megbízhatóan a későbbi rákot. A méhnyakrák és a ráktípus okozta halálozás nagyon ritka 25 év alatt. Azóta, hogy Angliában 2003-ban leszállították a korhatárt, nem tapasztalható a mortalitás növekedése a 20-24, illetve a 25-30 éves nők körében."
Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120118-jakupcsek-gabriella-fiatalon-sokkal-lazabban-szabadabban-tudtunk-a-gyerekkel-banni.html Elszánt, makacsul kitartó és céltudatos - Interjú Lubics Szilviával, a Spartathlon női győztesévelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120117-a-futas-az-eletem-interju-lubics-szilviaval-a-spartathlon.html Dr. Csernus Imre: "Ezért nem összetartó a magyar nép"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120117-dr-csernus-imre-ezert-nem-osszetarto-a-magyar-nep.html "A kisfiam élni fog!" - A kétéves Botikának minden perc küzdelem a létérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120116-a-kisfiam-elni-fog.html Testen kívüli szervekkel született egy baba - Fotó csak erős idegzetűeknek (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120113-testen-kivuli-szervekkel-szuletett-egy-baba.html A 21 éves lány terhességnek hitte a dinnye nagyságú daganatáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120112-a-21-eves-lany-terhessegnek-hitte-a-dinnye-nagysagu-daganatat.html Életmentő köhögőroham: egy nő felöklendezte a tumorjáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120111-eletmento-kohogoroham-egy-no-feloklendezte-a-tumorjat.html