Gyógyvarázs: 2 millió forintért kapott műszereket a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet

gyógyvarázs tüdőbetegség adományozás pályázat kórház gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Összesen 2 millió forintos karácsonyi ajándékban részesült a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Törökbálinton. Többek között olyan műszert kapott, amely a kisgyermekkori félrenyelések esetében jelent gyors és életmentő segítséget.

A Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Gyermekosztályán 1992 óta kezelnek tüdőbeteg gyermekeket. Az ambulancián több mint 8000, az osztályon mintegy 1000 gyermeket látnak el évente. Az ide kerülő gyermekek többsége asztmás roham, tüdőgyulladás vagy gégegyulladás miatt igényel ellátást. Az osztály másik profilja a krónikus légzészavarral küzdő gyermekek kivizsgálása. Az esetek többségében ez röntgen, ultrahang, légzésfunkciós és allergia-vizsgálatokkal lehetséges. Emellett az alváslaboratóriumban az alvás alatti légzészavarok okát vizsgálják, és szükség esetén otthoni légzést könnyítő gépi kezelést állítanak be. Refluxos panaszok esetén 24 órás nyelőcső pH-mérést végeznek.

LWp Kommunikáció
LWp Kommunikáció


"Minden évben, így 2011 karácsonyán is a K&H gyógyvarázs program számára ajánlottuk fel azt az összeget, amit ügyfeleink és üzleti partnereink ajándékozására szántunk, hogy orvosi műszerek beszerzésével segítsük a magyar gyermek-egészségügyi intézményeket. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy a jövő társadalmának tagjai is teljes életet élhessenek. 8 millió forint állt rendelkezésünkre, ezt osztottuk el öt intézmény között, akik jelentkeztek a K&H gyógyvarázs pályázatára. Kikértük ügyfeleink, partnereink és munkatársaink véleményét is, akik egy nyilvános honlapon szavazhattak az öt intézmény egyikére, és az ő segítségükkel döntöttük el, melyik kórház, illetve intézmény milyen mértékben részesüljön az összegből. Így a Pest Megyei Tüdőgyógyintézetnek 2 millió, a győri kórháznak 3,5 millió, az OMSZ három mentőállomásának pedig 2,5 millió forint értékben vásároltunk életmentő eszközöket" - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

Az osztály része a gyermekbronchológia-vizsgáló, mely a hazai vizsgálóhelyek közül a második legnagyobb forgalmú, itt évente 250-300 gyermek hörgőrendszerét vizsgálják meg altatásban. A vizsgálatra az ország egész területéről elsősorban olyan csecsemőket és kisdedeket küldenek a gyermekgyógyász és gyermektüdőgyógyász kollégák, akiknél a gége, a légcső és a hörgők szűkületére utaló tünetek (hangos légzés, állandó vagy gyakori, kezelésre nem reagáló nehézlégzés, etetési nehézség) jelentkeznek. A vizsgálóban végzik azokat a beavatkozásokat is, melyekkel egyes légzési nehézséggel küzdő gyermekeken segítenek: eltávolítják a légutakba került idegentesteket (leggyakrabban mogyorót), kiürítik a hörgőket benyomó tbc-s nyirokcsomókat, vagy - az országban egyedül - a légutakat tágító kis fémháló légcsőbe helyezésével biztosítják, hogy az akár hónapokig lélegeztetett csecsemő ismét önállóan, gép nélkül lélegezhessen.

"Az 1-3 éves korosztály a leginkább veszélyeztetett olajos magvak, illetve a játékok apró darabkáinak félrenyelésében, de ez előfordulhat bármely korosztálynál. Életveszélyes helyzetbe kerül az a gyermek, akinél egy kisebb szilárd test a légutakba kerül, hiszen annak elzáródása fulladásos halálhoz vezethet. Általában működésbe lép a köhögési reflex és az akadály távozik, de előfordul, hogy ez nem elegendő. Ilyen esetben azonnali beavatkozásra van szükség. Az optikás fogó olyan eszköz, amely lehetővé teszi az idegentest eltávolítását. Eddig csak kisdedek ellátására szolgáló eszközünk volt. A pályázaton elnyert 44 cm hosszú fogónak a belsejében optika van, amely a légutakban, hörgőkben lévő képet felnagyítja, a bent lévő idegentestet láthatóvá és azonosíthatóvá teszi. Ilyen méretű eszközzel 3 év feletti gyermekeknél is gyorsan és biztonságosan tudjuk eltávolítani a légutakba került idegentesteket" - mondta dr. Kádár László, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Gyermekpulmonológiai és Bronchológiai Osztályának vezető főorvosa.

"A pályázaton elnyert többi eszköz (laringoszkóp, optika, bronchoszkópcsövek) segítségével sikerült olyan mértékben korszerűsítenünk és bővítenünk eszközparkunkat, hogy az összes hozzánk küldött beteget várólista nélkül, azonnal képesek leszünk kivizsgálni. Ez különösen fontos krónikus légúti beteg gyermekek esetében, akiknél a kezelés mielőbbi megkezdése a későbbi életkilátásokat jelentős mértékben meghatározza" - tette hozzá a tüdőgyógyász főorvos.

A K&H gyógyvarázs a program fő elemét képező országos pályázat során évente 25 millió forintos műszertámogatást ad a pályázó gyermek-egészségügyi intézeteknek. Az elmúlt nyolc évben már 141 intézmény (köztük 100 kórház és 41 mentőszolgálat) kapott összesen több mint 383 millió forint értékű műszert az ország 19 megyéjében. A pályázaton kívül a pénzintézet évi több alkalommal egyéb forrásokból is támogatja a gyermek-egészségügyi intézményeket. Így egy pályázati év során többször, például karácsonykor is választ a pályázatok közül. A program nyolc év alatt összesen több mint 74 millió forint értékben nyújtott támogatást karácsonyi adomány formájában 23 kórháznak és 8 mentőszolgálatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.