Botox: egy igen erős méreg, ami szépséget és gyógyulást is hozhat

botox gyógyszer szépségipar méreg szívbetegség potencianövelő szerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hiúság gyógyulást is hozhat: egyes szerek, melyek a szépségiparban vagy a potencianövelők közt lettek híresek, gyógyszerként is hasznosnak bizonyulnak.

Ki ne ismerné legalább elméletben a ránctalanító és izzadásgátló botoxinjekciók vagy a potencianövelők hatását? Kutatások szerint nemcsak a fiatalságot és az élvezeteket kergetők, hanem a beteg emberek is hasznukat láthatják.

Thinkstock
Thinkstock

A botox nem csak ránctalanításra jó

A botoxinjekciót manapság leggyakrabban a ráncok eltüntetéséhez használják. Pedig maga az anyag, azaz a botulinum toxin az egyik legerősebb méreg, mely bénító hatása révén nagyon könnyen ölhet is. Felfedezéséhez is sorozatos halálesetek kapcsolódnak: a Colistridin botulinum nevű baktérium gyakran volt megtalálható a nem megfelelően tartósított élelmiszerekben, s Németországban sokan lettek rosszul kolbászkonzervek fogyasztása után - az anyag neve is a latin kolbász szóból ered. A baktérium toxinja nagyon kicsi adagban is gátolja az izomsejtek összehúzódását: ez a mimikai ráncok elleni harcban kiváló segédeszköz, de ha például a légzőizmokról van szó, már nanogrammnyi adagja is azonnal halált okoz.
Hatékonyan, megfelelő helyen és adagban adva viszont a botox gyógyszerként is kiválóan funkcionál.

Claire Hendrickson legalábbis rettenetesen hálás érte, mivel a botoxos kezelés nagyon sokat enyhít szenvedésein. A 74 éves asszony ugyanis kényszeres izomösszehúzódásoktól szenvedett, többek között ide-oda ugrált a szeme, a háta is görcsbe rándult, és a mosolya sem volt éppen természetes. Mindezeket nem a botox szépségipari felhasználása okozta, sőt: a botox oldotta meg. A megfelelő izmokba fecskendezett anyag ugyanis pár hónapra blokkolta azokat az agyi jeleket, melyek miatt az izmok állandóan összehúzódtak, így az asszony végre megkönnyebülhetett. A botoxkezelés hatása 2-5 hónap alatt elmúlik, így Claire-nek rendszeresen vissza kell járnia az injekciókért, de ez elhanyagolható kellemetlenség a korábbi állapotához képest.

Tipp! Húsz évet öregedett a szexi táncosnő! Kattints a galériáért!


A botoxot egyébként régóta használják különböző szemészeti megbetegedések, például kancsalság, féloldali arcbénulások, rendellenes izomműködések, de Tourette-szindróma kezelésére is, és engedélyeztetés alatt áll többek között a migrén, egyes prosztataproblémák vagy az asztma megoldásaként.

AFP
AFP

A botox a stroke utáni kezelés részeként is hatásos lehet

Sok agyi katasztrófa következménye az izmok görcsös összehúzódása, mely annyira erős lehet, hogy rendellenes tartásba kényszeríti az adott végtagot, vagy akár a beteg egész testét. A halálos méreg kis adagja rajtuk is segíthet, a megfelelő izomba injekciózva. Annak ellenére, hogy a botox kozmetikai forgalmazása már 2002 óta engedélyezve van, a stroke-ból gyógyuló páciensek kezelésében ez még nem történt meg, dacára a sikeres kísérleteknek és kezeléseknek. A pácienseknél megszűnt a görcsös állapot, a kényszertartásban megnyomorodott végtagjaik újra normálisan mozogtak, kevésbé szorultak ápolásra. Bár az említett amerikai hatóság a Claire Hendrickson panaszait is okozó féloldali arcgörcs kezelésére már engedélyezte a botox használatát, a stroke utáni kezelésre még nem. Pedig egyre több alkalmazási területet fedeznek fel a kutatók, ahol hasznát vehetnék ennek az anyagnak, amelynek - helyes adagban alkalmazva - mellékhatása sincs.

Amellett, hogy nagy segítség az izomgörcsök oldásában, azért a botox sem használható óvatlanul. Például ha a szemhéjat a kelleténél erősebben lebénítják, akkor a beteg nem tudja majd lecsukni a szemét. A méreg ráadásul sokszor mélyebb rétegekbe is beszívódik, ezért hatása nem teljesen korlátozható.

A kék potencianövelő meglepetései

Az egyik legismertebb potencianövelőt, a kék tablettát - hasonlóan a botoxhoz - először nem potencianövelőként, hanem egyes szívproblémák és magas vérnyomás kezelésének céljából fedezték fel. Most úgy néz ki, egy fiúgyermekeket érintő súlyos betegség kezelésénél is hasznát vehetik az orvosok.

Az izomsorvadás egyik típusa, a Duchenne-féle izomdisztrófia egy egyelőre gyógyíthatatlan, majdnem kizárólag kisfiúkat sújtó örökletes betegség. A csípő és a lábak izmait, illetve később az egész testet érinti, a tüneteket egy fontos izomfehérje, a disztrofin hiánya okozza. Ezért egy, az X kromoszómához kötött gén mutációja felelős, így a betegség tünetmentes anyák fiainál jelentkezik. Ezek a kis betegek 12 éves korukra már majdnem mind tolószékbe kényszerülnek, és nagyjából 30 éves korukra meghalnak. Ebben nagy szerepet játszik az, hogy a szívüket is érinti a betegség, de pont erre nyújt talán megoldást a potencianövelőkben található szildenafil nevű anyag. Ez ugyanis támogatja a szív működését és javítja annak teljesítményét, legalábbis a kísérletek ezt igazolták. Persze innentől még hosszú út vezet a gyógyszer engedélyeztetéséig, de legalább a hosszabb élet reményét nyújthatja a Duchenne-kóros gyerekek számára.

A potencianövelők - főleg túlzott használata - sokszor valóban károkat okozhatnak a szívnek, de emellett a szlidenafil és a vardenafil hatóanyagú gyógyszerek még segíthetnek is például szívinfarktus előtt és után, amivel tágítják az ereket és csökkentik a szívizom károsodását.

Legközelebb botoxkezelésre sietők, vagy a potencianövelőt szedők láttán tehát ne legyünk tele előítéletekkel, hiszen lehet, hogy csak betegségüket gyógyíttatják - és esetükben a ránctalan bőr vagy a merevedés csupán kellemes mellékhatás.

Tipp! Exkluzív képek a kíméletlen kritikusról! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.