Kasza Tibi klausztrofóbiás lett egy gyermekkori liftes kaland és egy csíkos póló miatt

Kasza Tibor pánikbetegség klausztrofóbia énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kasza Tibi, a sikeres szólóénekes, fotós és rádiós-tévés szerepléseiről is ismert modern "polihisztor" is küzd hétköznapi problémákkal: 8 éve jelentkeztek nála először pánikrohamok, s emellett klausztrofóbiában is szenved egy gyermekkori liftes kaland és egy keresztbecsíkos póló miatt.

Tipp! Így még sosem láthattad házikedvencedet! Elképesztő fotók képgalériánkban!




Fotó: TV2
Fotó: TV2


A pánikrohamok ma már főleg nagy hajtás után, nyugalmas állapotban jelentkeznek, Tibi a tüneteket a jég segítségével csökkenti: a hideg eltereli a szervezete figyelmét.

Azok a liftek

Ennek a betegségnek oldalága az életét végigkísérő klausztrofóbia. Szinte minden helyzetben, ahol szűk helyre van bezárva, kellemetlenül érzi magát. Főleg a liftek okoznak gondot: "Aki nem fél annyira, hogy beszorul a liftbe, az természetesen soha nem szorul be, de én ettől nagyon félek, ezért már öt alkalommal is benne ragadtam a liftben. Az a lényeg, hogy mint minden ilyen jellegű pszichés betegséget, ezt is fejben kell igazából legyőzni. Én is fejben küzdöttem le, tehát fejben döntöttem el, hogy inkább lépcsőn megyek."

Tibi emlékei szerint a klausztrofóbia kiváltó oka valószínűleg egy kiskori családi kaland lehetett: "3-4 éves forma lehettem. A családom azt gondolta, hogy tizen-tizenketten be kell tudnunk férni abba a közepes méretű vasliftbe, amibe jó érzéssel nagyjából négy ember száll be. Persze, két emelet között úgy jelzésértékűen megállt, mivel finoman túl lett terhelve, és az egész család annyira higgadtan kezelte a helyzetet körülbelül, mint a 2012 eljövetelét az inkák. Nagyon komoly pánik lett úrrá a családon, én gyerekként nem tudtam, hogy pontosan mi történik, de abban biztos voltam, hogy most meghalunk. Ez akkora ijedtség volt, hogy a klausztrofóbiának ez lehetett az alapélménye. Annyira komolyan pánikolt ott mindenki, hogy nyilván így megragadt."

Thinkstock
Thinkstock

Az énekes-fotós a bezártságérzéstől való rettegést a kiskori csíkos pólójának is köszönheti: "Volt egy keresztbecsíkos, szűk nyakú póló, amit édesanyám rám akart erőltetni. Föl még csak-csak fölcibálta valahogy a nagy lufifejemre a kancsófüleimen keresztül, de lefelé megakadt, konkrétan mintha búvárharangban lettem volna, ott voltam a vaksötétben beszorulva."

Tipp! Bikiniben ünnepelték a celebek Bódi Sylvit! Nézd meg képgalériánkat!


Új kihívások



Fotó: TV2
Fotó: TV2


"El kell engedni, le kell zárni a régi kihívásokat, kapcsokat ahhoz, hogy az újak jöhessenek. Olyan ez, mint a csákányos sílift, ha egyszer leesel, el kell engedni, mert a kapaszkodás ugyan megadja azt az illúziót, hogy haladsz, de jobban jársz, ha elengeded és vársz egy következőt. A kínai út előtt a Crystal minden tagja új kihívásokra vágyott, lezárták azt az időszakot. Amióta hazaértem, két szólódalom van, folyamatosan koncertezem. Egy ideig tragikusnak éreztem, hogy megszűnt a Crystal, de megráztam magam, és úgy érzem, a közönség jobban szeret, mint valaha."

Egészségét gyakori futással őrzi, és figyel a súlyára is: "Két nagy igazság van, amivel nem tudok kibékülni, az egyik az, hogy múlik az idő és öregszünk, a másik az, hogy ha eszünk, akkor hízunk. Azt szoktam mondani, hogy két emberrel bánt szűkmarkúan a sors: Hajdú Péterrel és velem."

Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.