gyermekkórház gyógyvarázs doktor meseolvasás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2012-es pályázati évben új helyszínekre látogatnak a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program "meseolvasó kisdoktorai", most Szegeden is segítettek a kis betegeknek a mesék gyógyító erejével.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezdődött el a sorozat: a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium középiskolásai látogattak el a kórházba, hogy néhány órára elhozzák a mesék világát a kicsiknek.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

"A K&H gyógyvarázs indítása óta törekszünk arra, hogy ne csak műszerekkel és eszközökkel támogassuk a magyar gyermekellátással foglalkozó intézményeket, hanem a kicsik lelki gyógyulásához is hozzájáruljunk. Az önkéntesség a játék és könyvgyűjtés, valamint a dolgozóink felajánlásai révén már 2008 óta jelen van a programban, 2010-ben pedig még ugyan kísérleti jelleggel, de már önkéntes gyerekek, iskolai csoportok látogattak meg gyermekosztályokat, hogy meseolvasással könnyebbé tegyék a kórházban töltött időt. 2011-ben a meseolvasó program már több mint száz diákot mozgatott meg, a meséket így az ország 6 megyéjébe, 8 városban összesen 15 alkalommal vittük el gyermekkórházakba. 2012-ben új városokba látogatunk a meseolvasó kisdoktorokkal, így Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kaposváron, Jászberényben, Pápán, Egerben, Cegléden, Békéscsabán és Zalaegerszegen találkozhatnak majd önkénteseinkkel." - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

"A K&H gyógyvarázs meseolvasó kisdoktorok programja egy valóban tartalmas kezdeményezés: egyszerre segít a beteg gyermekeknek, és egyszerre ad lelki megerősítést a segítő diákoknak. Az iskola nagyobbrészt tantermi, műhely-jellegű tapasztalatokkal próbálja az életre felkészíteni a gyermekeket. A kórházi önkéntes munka azonban terepgyakorlat, tényleges találkozás. Ezért a mesehallgató gyermekek mellett az olvasó diákoknak is egy érvényes és tartós tapasztalatot szerezhet. A program jellegét meghatározza, és értékét csak fokozza, hogy a mesék világán keresztül bontakozik ki: a mese műfaja éppen azokra az emberi vonásokra és lelki értékekre hívja fel a hangsúlyt, amelyek révén az egészséget már önmagáért becsüljük. Hiszen mi más is az egészség, mint az a fényes, szépséges hetedhét ország? Ezért az értő mesemondás biztosan sietteti és teljesebbé teheti a gyógyulást." - mondta Plugor Magor, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

A K&H Bank gyógyvarázs programja országos pályázatára is várja a gyermek-egészségügyi intézmények jelentkezését. A programon idén az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő, - és/vagy járóbeteg szakellátást végző csecsemő,- és gyermek kardiológiai tevékenységet végző, valamint a fogyatékkal élő gyermekeket segítő intézmények kapnak kiemelt figyelmet. A pályázatra május 14-éig lehet jelentkezni, az alábbi linken található információk alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.