Azt a legtöbb lány tudja, hogy nyilvános illemhelyen nem ülünk le, nehogy valamilyen fertőzést kapjunk el. Azt már kevesebben, hogy tulajdonképpen milyen kórokozókat lehet összeszedni, és hogyan, ahogy azt sem, hogy a kézmosás sem mindig tartja őket távol, és a férfiak sincsenek biztonságban.


Tisztának látszik - kórokozókkal van tele

Bár ma már nagy figyelmet fordítanak a higiéniára a nyilvános vécéknél is, még mindig akadnak olyan helyek, ahonnan nagy szükség esetén is inkább visszafordulna az ember. De ami tisztának látszik, még nem biztos, hogy az is, a nedves környezetben ugyanúgy elszaporodhatnak a baktériumok.

Például a Micrococcusok, melyek nemcsak a testszag kialakulásáért, hanem gennyes bőrfertőzésekért lehetnek felelősek. Bár a bőr mikroflórájában is jelen vannak, komoly betegségeket okozhatnak, kapcsolatba hozhatók agyhártya- és egyéb gyulladásokkal is.

Thinkstock

Húsevő baktérium is tanyázhat a vécékagylón
 
A jól ismert Streptococcusok a torokfájástól a tüdőgyulladásig sokféle fertőzést okozhatnak, az enyhétől az egészen súlyosig, például a húsevő baktérium is Streptococcus. A B szerocsoportba tartozók közül sok a tehének tőgyén és a nők majd' felének hüvelye környékén tanyázik, a D csoport tagjai pedig húgyúti fertőzéseket okozhatnak.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!A Coryneform baktériumok májgyulladásért, diftériáért lehetnek felelősek, míg a Pseudomonasok húgyúti fertőzést vagy az emésztőrendszerbe kerülve szalmonellafertőzést is okozhatnak.

Mindezek mellett a nemi betegségek kórokozói is megtalálhatók a nyilvános vécékben: a genitális herpesz vagy a gombás fertőzés egész könnyen elkapható, mert például az aktív fázisban lévő herpesz váladékában lévő vírus négy órán át is fertőzőképes marad a vécéülőkén, és elég sérült bőrrel hozzáérnünk a fertőződéshez. A Trichomonas nevű élősködő, mely a trichomoniasisért felel, csak 45 percig bírja, de ez idő alatt bátran megfertőzi a felelőtlen egyéneket, akiknek intim tájéka megfelelő közelségbe kerül.

A felelős vécéhasználat megvéd

Mindezeket persze nem szerezzük be rögtön egy vécéhasználat után, hiszen ahhoz, hogy komoly megbetegedésre tegyünk szert, nyílt sebünket kéne a vécéülőkéhez dörzsölnünk, vagy legalábbis alaposan végignyalnunk azt. Ha nem ülünk rá a letakaratlan deszkára, és alaposan fertőtlenítjük a kezünket, megelőzhetjük a betegségeket. De elég egyszer elfelejteni kezet mosni a toalett használata után, és elgondolkodva elkezdeni mondjuk rágni a körmünket, máris közelebbről is megismerkedhetünk néhány bacilussal. Aki sokszor kénytelen nyilvános vécéket használni, jó, ha visz magával fertőtlenítő folyadékot és ülőkére való takarópapírokat a higiénia érdekében. A helyiségben történő kézmosás ugyanis nem mindig elég.A kézmosás csak ront a helyzeten?

A nyilvános mosdók szappantartói és adagolói ugyanis nemhogy a higiénia fenntartásában segítenének, de gyakran további fertőzéseket terjeszthetnek. Egy alapos amerikai kutatás során a mikrobiológusok minden negyedik szappanadagolón fertőző baktériumokat találtak. Egy szennyezett szappanos kézmosás után pedig több kórokozó marad a kezünkön, mint amennyit lemostunk. Egy általános iskolai vizsgálat során, ahol senkinek nem jutott eszébe a szappanadagolókat is tisztítani, huszonhatszor több baktérium volt a gyerekek kezén kézmosás után, mint előtte. Az iskola egyébként tanult az esetből, lecserélte a szappanadagalókat, melyek aztán egy év múlva is fertőzésmentesek voltak.

Thinkstock

Az a baj ezekkel a szappantartókkal, hogy a jóhiszemű vécéhasználó kézmosás után tisztának hitt ujjaival fogja meg a szendvicsét, nyúl a szemébe vagy a szájába, és tudtán kívül majdhogynem nagyobb veszélynek teszi ki magát, mint amiben a vécében volt. Ezért aztán alaposan ajánlott a kézfertőtlenítő folyadékok használata, illetve otthon a szappantartók fertőtlenítése.

Hogyan védekezhetünk a fertőzések ellen?

Az első és legfontosabb szabály, hogy lehetőleg ne üljünk rá az ülőkére anélkül, hogy előtte alaposan fertőtlenítettük vagy letakartuk volna. Dolgunk végeztével ha tehetjük, inkább zsebkendővel fogjuk meg a vécélehúzót és a kilincset is, mert hemzsegnek a baktériumoktól illetve a vizeletmaradványoktól. A mosdóban történő kézmosás helyett inkább saját miniszappannal mossunk kezet, vagy fertőtlenítő folyadékkal. Ha nincs papírtörlő, a frottírt eszünkbe se jusson használni. S miuátn mindezzel végeztünk, ne fogjuk meg az utcára nyíló ajtó kilincsét, mert a kézmosás nélkül távozó "felhasználók" ott is nyomot hagyhattak.

Egyébként a nem megfelelően tisztított otthoni mellékhelyiség is ugyanúgy hemzseghet a baktériumoktól, és fertőzések melegágya lehet. Így érdemes legalább hetente fertőtleníteni a mellékhelyiséget, a vécélehúzóval és a kilincsekkel egyetemben.


Nem csak a rémálmokban létezik: húsevő baktérium miatt kellett amputálni egy fiatal lány több testrészéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120605-a-husevo-bakterium-hihetetlen-gyorsasaggal-roncsolja-a-testet.html Egy alkoholista nő vallomása: "Meg fogok bolondulni - kell a pia!" (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120618-egy-alkoholista-no-vallomasa-meg-fogok-bolondulni-kell-a.html "Nincs miért rejtegetni a testemet" - interjú a Miss Molett verseny győzteseivelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120615-nincs-miert-rejtegetni-a-testemet-interju-a-miss-molett.html "Nem szörny vagyok, hanem csak beteg!" - 7 óriási tumor fejlődött ki egy kínai asszony arcánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120613-7-oriasi-tumor-fejlodott-ki-egy-kinai-asszony-arcan.html Nem csak egzotikus nyaraláskor csatlakozhat hozzánk! Hogyan szerezhetünk be többméteres férgeket?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120607-hogyan-szerezhetunk-be-tobbmeteres-fergeket.html Szenzációs felfedezés: jön az öregedésgátló csokoládé!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-szenzacios-felfedezes-jon-az-oregedest-gatlo-csokolade.html