Rekordszámú pályázó a Gyógyvarázs program 2012-es pályázatán

gyógyvarázs program pályázat kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A K&H gyógyvarázs 9 éves történetében a legnagyobb számú jelentkezést hozta a 2012-es pályázati kiírás, összesen 105 intézmény küldte be anyagát. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a nyolc vidéki és három budapesti intézményt, amelyek gyermekgyógyász főorvosai a tegnapi napon vehették át az összesen mintegy 25 millió forint értékű eszköztámogatást.

A K&H gyógyvarázs program az idei évben a gyermekegészségügy két kritikus területét, a gyermek-kardiológiát és a fogyatékosokat segítő intézmények munkáját részesítette kiemelt, de nem kizárólagos figyelemben. Az idei nyertesekkel együtt a program már 153 intézmény munkáját támogatta az ország 19 megyéjében, több mint 400 millió forinttal.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

"A szakmai elbírálás és a kiválasztás során döntő szempont az igényelt műszer várható kihasználtsága és hasznossága. A pályázatok rekordszáma azt mutatja, hogy a releváns intézmények munkája továbbra is komoly segítségre szorul. Idén két valóban nehéz, ám segítséggel annál hatékonyabb eredményeket elérő terület munkáját igyekeztünk segíteni. Egyes nyertes intézmények ezen fókuszterületekhez tartoznak, de ahogy a korábbi években, azon kívül eső területek intézeteinek is ítéltünk támogatást" - mondta dr. Békefi Dezső, a Tatabányai Gyermekkórház Alapítója, nyugalmazott osztályvezető főorvos, a zsűri tagja.

"A jubileum előtt álló K&H gyógyvarázs évről évre teljesebb körű segítséget nyújt a kicsik felépüléséhez, a gyerekek testi és lelki gyógyulásához. Az első évben 52 intézmény jelentkezett felhívásunkra, akik közül öt nyertest hirdettünk. Ma 11 nyertest hirdettünk, akik közel 100 000 kis pácienst kezelnek Magyarország területén, sőt a Kárpát-medence térségében is. A K&H gyógyvarázs 2012-es adományával együtt 153 intézményt támogatott, a műszertámogatás értéke pedig összességében meghaladja a 400 millió forintot. A pénzügyi segítség, a gyermek-egészségügyi intézményeknek nyújtott eszköztámogatás mellett jelentősen építünk az önkéntességre, minél szélesebb kör bevonására. Jelenleg is folyik könyv- és játékgyűjtő akciónk, országszerte 59 bankfiókban várjuk az ügyfelek, a nagyközönség adományait" - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

A K&H gyógyvarázs országos pályázatán minden évben meghatároz egy-egy fókuszterületet, amelyet a szakértői zsűri segítségével választ ki. 2012-ben a gyermek-kardiológia és a fogyatékosokat segítő intézmények gyógyító munkája került a figyelem középpontjába.

"Magyarországon sajnos igen magas a koraszülötti arány, az éretlen, kis súlyú koraszülöttek pedig még veszélyeztetettebbek az agyfejlődési ártalmakra. A mi munkánkban éppen ezért kiemelten fontos a korai diagnosztika, amely a fejlődés helyes útra terelésének első állomása. Ezek a vizsgálatok azonban csak igen fejlett, korszerű berendezések segítségével lehetségesek. A K&H gyógyvarázs program hozzájárulásával ezentúl a korábbiaknál is pontosabban és hatékonyabban biztosíthatjuk a korai diagnózis felállítását és a kicsik számára a gyógyulást" - mondta dr. Berényi Marianne, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Fejlődésneurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, a 2012-es pályázat egyik nyertes kórházának munkatársa, az eredményhirdető esemény házigazdája.

A K&H gyógyvarázs pályázatról

A program fő elemét képező országos pályázat hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő- és járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, illetve a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra. A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

2011-ben a gyermekszemészet és fül-orr-gégészet, 2010-ben a gyermek-tüdőgyógyászat és gyermek-traumatológia, 2009-ben a csecsemő- és gyermekrehabilitáció, 2008-ban a központi ügyeleteket ellátó gyermekgyógyító intézmények, 2007-ben a gyermeksebészet, 2006-ban az újszülött, azon belül a koraszülött mentéssel és ellátással foglalkozó intézmények adták a fókuszterületeket. Ezen területek kiemelt, de korántsem kizárólagos figyelemben részesülnek.

A K&H Csoport a pályázati keretösszegen túl további forrásokat is biztosít az év során a rászoruló intézmények számára. 2008-ban az egy- és kétforintos gyűjtésből 13 690 000 forint, 2006-2010 között az affinity programból további 64 millió forint értékben biztosíthatott eszközöket gyermekkórházak, gyermekosztályok és mentőállomások számára. Az Alapkezelő pedig 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is kibocsátott olyan alapot, amelyek jegyzése után a K&H gyógyvarázs programot támogatja. A vállalat felelősségvállalása csoportszinten is megnyilvánul: a munkatársak különböző pénzügyi felajánlások mellett egyéb adományokkal és önkéntes munkájukkal is segítik a gyógyvarázs programot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.