Több mint kétezer nőnél végeztek intimplasztikát tavaly az Egyesült Királyságban az egészség-biztosítási adatok szerint. Az elmúlt öt évben ötszörös növekedés történt, ezért egy alapítvány animációs filmmel akarja visszaszorítani a hölgyek "dizájner vagina" iránti vágyát.

A kisajkak méretének csökkentésére irányuló úgynevezett labioplasztika ára magánklinikán 1,1 millió forintnak megfelelő összegbe kerül, ám a testükkel elégedetlen hölgyeket ez sem tántorítja el a beavatkozástól. A kétezres adat csupán az állami intézményekre vonatkozik, a szigetországban feltehetően ennél jóval több ilyen operációt végeztek 2011-ben.

A női nemi szerv méretére és formájára vonatkozóan nincs előírás. A szakértők úgy vélik, hogy a páciensek nagyon keveset tudnak a műtét hosszú távú következményeiről, illetve nem vesznek részt előtte pszichológiai konzultáción, noha a lelki okok óriási szerepet játszhatnak a döntésben.

Thinkstock

A BBC több nőt is megszólaltatott a témában. Egyikük órákig lapozgatta a magazinokat, hogy a sajátjához hasonló vaginát találjon. Nem járt sikerrel, ezért úgy érezte: bebizonyosodott, hogy valami nincs rendjén a testével, emiatt kevesebbet ér másoknál. "Visszatérő álmom volt, hogy a szeméremajkam sálként tekereg a nyakam körül, az emberek pedig ujjal mutogatnak rám az utcán. Az operáció után pedig folyton arra ébredtem, hogy visszanőtt a korábbi méretre. Egy év elteltével azonban a lelkem is meggyógyult" - magyarázta a Jessie-ként említett hölgy. Emma nevű sorstársa pedig egyenesen gusztustalannak bélyegezte saját magát, ám komplexusai a labioplasztikát követően sem enyhültek.

"Az érintett nőknek beszélgetésre van szükségük, a szeméremtestre vonatkozó aggályok ugyanis túlnyomórészt pszichés eredetűek. Nehéz az önbizalom-építés jelentőségét hirdetni egy olyan világban, ahol a szike jóformán mindenre megoldást nyújt" - mondta dr. Lih-Mei Liao, a Londoni Egyetem klinikájának orvosa.

A brit plasztikai sebészek szövetsége kötelező pszichológiai ellenőrzést szeretne a kozmetikai beavatkozások előtt. Egy friss beszámoló szerint ugyanis mindössze az esetek 35 százalékában történik ez meg. Dr. Liao úgy véli, hogy a hölgyek az életük valamely területén tapasztalt feszültséget élik meg testképzavar formájában, míg dr. Sarah Creighton nőgyógyásznál már 11 éves lányok is érdeklődtek a műtéti lehetőségek felől. "A szeméremajak-plasztikának megvan a maga helye, és ez elsősorban a valóban extrém eltéréseket kell, hogy jelentse. Muszáj alternatívát kínálnunk arra, hogy az egészséges, normál külsejű vaginával rendelkező nők jól érezzék magukat a bőrükben" - tette hozzá dr. Creighton.

Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html Herpesz a nemi szerven - Ne hidd, hogy a hűtlenség jele!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-herpesz-a-nemiszerven-ne-hidd-hogy-a-hutlenseg-jele.html Nemi szerv nélkül született babákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-nemi-szerv-nelkul-szuletett-babak.html Ez az, amitől finomabb íze lesz a női nemi szervnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110407-amitol-jobb-ize-lesz-a-noi-nemi-szervnek.html Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Pénisznagyobbítás: valóban működik?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-penisznagyobbitas-valoban-mukodik.html Pénisznöveló alsónadrág komplexusos férfiaknakhttp://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20110108-tul-kicsinek-erzed-van-megoldas-itt-a-penisznovelo-also.html