prosztatarák mellrák daganatos betegségek vastagbélrák bőrrák tüdőrák rákszűrés rák méhnyakrák szűrővizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi testben bárhol kialakulhat rosszindulatú daganat, melyet sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Szűrővizsgálatok, melyek segítségével még időben fel lehet fedezni az elváltozásokat, akár életet is menthetnek.

Tüdőszűréssel a tüdőrák ellen

Hazánkban a tüdőben kifejlődő rosszindulatú daganat a leggyakoribb ráktípus. Évente 7-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak, és ugyanennyien meg is halnak évente a betegségben. Felfedezni nem is olyan könnyű, mivel sokáig nem okoz tüneteket, de évenkénti szűrővizsgálattal már sokat tehetünk a megelőzésért. Jelenleg a tüdőszűrés, ahol nemcsak a TBC, de a rák jelei is észrevehetők, időnkénti intézkedések kivételével nem kötelező, de évente ajánlott. 2008 óta a negyven év feletti lakosok évente egyszer térítésmentesen vehetnek részt a vizsgálaton, míg a fiatalabbaknak térítési díjat kell fizetni, melynek összege attól függően, hol végeztetjük el, 800-2000 forint körül mozog. Emellett érdemes az ingyenes szűrővizsgálatokat figyelni, hiszen a fővárosban gyakran, de időnként vidéken is hirdetnek ingyenes vizsgálatokat, melyekről a háziorvos vagy a különböző plakátok, értesítések adnak felvilágosítást.

Thinkstock
Thinkstock

A prosztatarák időben felfedezve igen jól gyógyítható

A tüdőrák után a második leggyakrabban kifejlődő rosszindulatú daganat a prosztatarák. Magyarországon évente 400.000 férfit kezelnek különféle prosztatagondokkal, de az egészséges, vagy magát annak tartó férfiak nagy része messzire elkerüli az urológiai rendelőnek még a környékét is. Pedig az időben felfedezett prosztatarák - ahogy Szacsvay László színművésznél is - jól gyógyítható, viszont kezeletlenül nemcsak a panaszok maradnak meg, de a csontokba hamar áttétet ad. Negyven év felett évente, kétévente panaszok nélkül is érdemes megvizsgáltatnia magát minden férfinak, hiszen ez a fajta rák lassan fejlődik, és sokáig nem okoz tüneteket. A szűrést az urológiai szakrendelésen lehet kérni beutaló és térítési díj nélkül, ahol nemcsak rektális vizsgálatot, hanem olykor vérvizsgálatot is végeznek.

Mammográfia a mellrák megelőzésére

Míg a férfiak a prosztatarákkal küzdenek, addig a nők között az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség - minden harmadik órában elveszítünk miatta egy nőt. A megfelelően és rendszeresen végzett önvizsgálattal is fel lehet fedezni a nem kívánatos csomókat, de az épp csak kezdődő rákot mammográfiával lehet pontosan kimutatni. A 45 és 65 év közötti nőket kétévente behívják térítésmentes vizsgálatra, érdemes ezeket kihasználni. Panasz esetén pedig a nőgyógyász beutalójával mehetünk mammográfiás vizsgálatra, melyért szintén nem kell fizetni. Ezen kívül az ingyenes szűrővizsgálati programokon is van lehetőség szűrésre.

A néma gyilkos: a méhnyakrák

A mellrák mellett a másik alattomos női daganattípus a méhnyakrák. A nők önmagukon csak a legritkább esetben fedezik fel, ezért a nemi élet megkezdésétől évente fontos részt venni a pár perces, fájdalommentes vizsgálaton, melyet a nőgyógyászati szakrendeléseken ingyenesen végeznek. A gyakran méhnyakrákot okozó HPV-vírus ellen pedig már elérhető oltás is, így főleg tinédzser lányoknál ez is a megelőzés része lehet.

Thinkstock
Thinkstock

Majdnem ötezren halnak meg évente vastagbélrákban

Egy másik nehezen felfedezhető ráktípus a vastagbélrák, mellyel sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már komoly panaszokat okoz, pedig Magyarországon évente majdnem 5000 ember haláláért felel. Panaszok esetén háziorvosi beutalóval jelentkezhetünk vastagbéltükrözésre, mely intézménytől függően egy-két napos kórházi tartózkodást is jelenthet. A vizsgálattól sokakat távol tart, hogy nem feltétlenül fájdalommentes, de az orvostól előzetesen kérhető megfelelő hatású bódító szer. Ez a fajta beutalós vizsgálat a biztosítottaknak nem jár költséggel, de beutaló nélkül is több intézményben elvégeztethető - igaz, olykor nem olcsón, akár már kevésbé kellemetlen CT-s formában is. Emellett a székletvér-ellenőrző tesztek is segítenek a megelőzésben, mivel a nem látható vér jelenléte utalhat a daganat vagy a kezdetben jóindulatú vastagbélpolip jelenlétére.

Egyre gyakoribbak a szájban megjelenő daganatok

Ez a ráktípus ugyan nem kap akkora figyelmet, mint a többi, de attól még nem kevésbé veszélyes, ráadásul hazánkban az utóbbi harminc évben kiugróan megnőtt a száj-, garat- és gégerákok aránya. Ennek nemcsak a dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás az oka, de a szűrővizsgálatok elmulasztása is. Egyrészt a legtöbb ember csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagy fájdalmai vannak, másrészt a legtöbb fogászati rendelőben csupán a rossz fogakkal törődnek, a szájüreg vizsgálatát el sem végzik. Pedig a szájrák kezdeti stádiumának jeleit felfedezve sokkal jobb eséllyel lehetne gyógyítani a kórt. Fontos az otthoni önvizsgálat is, havonta legalább egyszer nézzük át jó világítás mellett szájüregünket, s ha nem gyógyuló sebet, vagy gyanús fehér, esetleg vörös foltot látunk, menjünk el egy jó fogorvoshoz vagy szájsebészhez. A tb-s fogászati rendelések rákgyanú esetén is ingyenesek, de ha ott nem végeznek szűrést, akkor vagy az ingyenes szűrővizsgálat-programok, vagy egy magánorvos felkeresése jelenthet megoldást.

Bőrrák - fontos az évente végzett szakorvosi ellenőrzés

A bőrrák felfedezésében is nagy szerepe van az önvizsgálatnak: fontos minden anyajegyünkkkel tisztában lenni, s ha valamelyik megváltozott, bőrgyógyásznak megmutatni. De évente a bőrgyógyásszal is átnézethetjük magunkat térítésmentesen, aki speciális nagyítóval meg tudja mondani, melyik anyajegyünk rejt veszélyeket magában, s ha kell, gondoskodik sebészeti eltávolításáról is. Különösen az agresszív, gyorsan áttéteket adó melanománál fontos, hogy időben felfedezzék, de mi magunk is tehetünk anyajegyeink védelmében: nyaranta a megfelelő napvédőkrém használata, illetve az irritáció és a sérülések elkerülése mérvadó, de az éves bőrgyógyászati ellenőrzést sem szabad elhanyagolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.