Az emberi testben bárhol kialakulhat rosszindulatú daganat, melyet sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Szűrővizsgálatok, melyek segítségével még időben fel lehet fedezni az elváltozásokat, akár életet is menthetnek.

Tüdőszűréssel a tüdőrák ellen

Hazánkban a tüdőben kifejlődő rosszindulatú daganat a leggyakoribb ráktípus. Évente 7-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak, és ugyanennyien meg is halnak évente a betegségben. Felfedezni nem is olyan könnyű, mivel sokáig nem okoz tüneteket, de évenkénti szűrővizsgálattal már sokat tehetünk a megelőzésért. Jelenleg a tüdőszűrés, ahol nemcsak a TBC, de a rák jelei is észrevehetők, időnkénti intézkedések kivételével nem kötelező, de évente ajánlott. 2008 óta a negyven év feletti lakosok évente egyszer térítésmentesen vehetnek részt a vizsgálaton, míg a fiatalabbaknak térítési díjat kell fizetni, melynek összege attól függően, hol végeztetjük el, 800-2000 forint körül mozog. Emellett érdemes az ingyenes szűrővizsgálatokat figyelni, hiszen a fővárosban gyakran, de időnként vidéken is hirdetnek ingyenes vizsgálatokat, melyekről a háziorvos vagy a különböző plakátok, értesítések adnak felvilágosítást.

Thinkstock

A prosztatarák időben felfedezve igen jól gyógyítható

A tüdőrák után a második leggyakrabban kifejlődő rosszindulatú daganat a prosztatarák. Magyarországon évente 400.000 férfit kezelnek különféle prosztatagondokkal, de az egészséges, vagy magát annak tartó férfiak nagy része messzire elkerüli az urológiai rendelőnek még a környékét is. Pedig az időben felfedezett prosztatarák - ahogy Szacsvay László színművésznél is -  jól gyógyítható, viszont kezeletlenül nemcsak a panaszok maradnak meg, de a csontokba hamar áttétet ad. Negyven év felett évente, kétévente panaszok nélkül is érdemes megvizsgáltatnia magát minden férfinak, hiszen ez a fajta rák lassan fejlődik, és sokáig nem okoz tüneteket. A szűrést az urológiai szakrendelésen lehet kérni beutaló és térítési díj nélkül, ahol nemcsak rektális vizsgálatot, hanem olykor vérvizsgálatot is végeznek.

Mammográfia a mellrák megelőzésére

Míg a férfiak a prosztatarákkal küzdenek, addig a nők között az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség - minden harmadik órában elveszítünk miatta egy nőt. A megfelelően és rendszeresen végzett önvizsgálattal is fel lehet fedezni a nem kívánatos csomókat, de az épp csak kezdődő rákot mammográfiával lehet pontosan kimutatni. A 45 és 65 év közötti nőket kétévente behívják térítésmentes vizsgálatra, érdemes ezeket kihasználni. Panasz esetén pedig a nőgyógyász beutalójával mehetünk mammográfiás vizsgálatra, melyért szintén nem kell fizetni. Ezen kívül az ingyenes szűrővizsgálati programokon is van lehetőség szűrésre.

A néma gyilkos: a méhnyakrák

A mellrák mellett a másik alattomos női daganattípus a méhnyakrák. A nők önmagukon csak a legritkább esetben fedezik fel, ezért a nemi élet megkezdésétől évente fontos részt venni a pár perces, fájdalommentes vizsgálaton, melyet a nőgyógyászati szakrendeléseken ingyenesen végeznek. A gyakran méhnyakrákot okozó HPV-vírus ellen pedig már elérhető oltás is, így főleg tinédzser lányoknál ez is a megelőzés része lehet.

Thinkstock

Majdnem ötezren halnak meg évente vastagbélrákban

Egy másik nehezen felfedezhető ráktípus a vastagbélrák, mellyel sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már komoly panaszokat okoz, pedig Magyarországon évente majdnem 5000 ember haláláért felel. Panaszok esetén háziorvosi beutalóval jelentkezhetünk vastagbéltükrözésre, mely intézménytől függően egy-két napos kórházi tartózkodást is jelenthet. A vizsgálattól sokakat távol tart, hogy nem feltétlenül fájdalommentes, de az orvostól előzetesen kérhető megfelelő hatású bódító szer. Ez a fajta beutalós vizsgálat a biztosítottaknak nem jár költséggel, de beutaló nélkül is több intézményben elvégeztethető - igaz, olykor nem olcsón, akár már kevésbé kellemetlen CT-s formában is. Emellett a székletvér-ellenőrző tesztek is segítenek a megelőzésben, mivel a nem látható vér jelenléte utalhat a daganat vagy a kezdetben  jóindulatú vastagbélpolip jelenlétére.

Egyre gyakoribbak a szájban megjelenő daganatok

Ez a ráktípus ugyan nem kap akkora figyelmet, mint a többi, de attól még nem kevésbé veszélyes, ráadásul hazánkban az utóbbi harminc évben kiugróan megnőtt a száj-, garat- és gégerákok aránya. Ennek nemcsak a dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás az oka, de a szűrővizsgálatok elmulasztása is. Egyrészt a legtöbb ember csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagy fájdalmai vannak, másrészt a legtöbb fogászati rendelőben csupán a rossz fogakkal törődnek, a szájüreg vizsgálatát el sem végzik. Pedig a szájrák kezdeti stádiumának jeleit felfedezve sokkal jobb eséllyel lehetne gyógyítani a kórt. Fontos az otthoni önvizsgálat is, havonta legalább egyszer nézzük át jó világítás mellett szájüregünket, s ha nem gyógyuló sebet, vagy gyanús fehér, esetleg vörös foltot látunk, menjünk el egy jó fogorvoshoz vagy szájsebészhez. A tb-s fogászati rendelések rákgyanú esetén is ingyenesek, de ha ott nem végeznek szűrést, akkor vagy az ingyenes szűrővizsgálat-programok, vagy egy magánorvos felkeresése jelenthet megoldást.

Bőrrák - fontos az évente végzett szakorvosi ellenőrzés

A bőrrák felfedezésében is nagy szerepe van az önvizsgálatnak: fontos minden anyajegyünkkkel tisztában lenni, s ha valamelyik megváltozott, bőrgyógyásznak megmutatni. De évente a bőrgyógyásszal is átnézethetjük magunkat térítésmentesen, aki speciális nagyítóval meg tudja mondani, melyik anyajegyünk rejt veszélyeket magában, s ha kell, gondoskodik sebészeti eltávolításáról is. Különösen az agresszív, gyorsan áttéteket adó melanománál fontos, hogy időben felfedezzék, de mi magunk is tehetünk anyajegyeink védelmében: nyaranta a megfelelő napvédőkrém használata, illetve az irritáció és a sérülések elkerülése mérvadó, de az éves bőrgyógyászati ellenőrzést sem szabad elhanyagolni. 

10 év vagy 1 millió forint - Elképesztő hosszú Magyarországon az egyes műtétekre várakozók sorahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121002-mennyi-ideig-kell-varnunk-egy-mutetre-korhazi-varolistak-magyarorszagon.html Így érd el, hogy okos gyermeked szülessen!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20121003-okos-gyermek-szuletese-omega3-zsirsavval-magzatvedo-vitamin-es-folsavval.html