Többek életét mentette már meg a székletátültetés, mellyel nemcsak egy veszélyes baktériumfertőzést gyógyíthatunk, de később akár a cukorbetegség, az elhízás vagy a Parkinson-kór tüneteit is enyhíthetjük majd. A Life.hu utánajárt ennek az elsőre bizarrnak tűnő módszernek.

Halálos hasmenés

Egy veszélyes baktérium, a Clostridium difficile elszaporodása olyan mértékű hasmenést és gyulladást okozhat, melynek az Egyesült Államokban évente közel tizenötezer halálos áldozata van. A fertőzés persze nem mindenkinél végzetes kimenetelű, de gyógyítása igen nehézkes: antibiotikumokkal csak átmeneti sikerek érhetők el, ráadásul egy rosszul megválasztott gyógyszer még ronthat is a helyzeten. Az egymással versengő baktériumok közül ugyanis az antibiotikum a hasznosakat is kiirtja, így a Clostridium difficile nagyobb teret nyer, és nagyobb mennyiségű toxin termelésével súlyosabb hasmenést okozhat. A kutatók más módszer után kutatva rájöttek, hogy hatféle jó baktériumból kevert koktéllal a Clostridium difficale visszaszorítható - de ezt a koktélt nem szájon át adják.

Forrás: Thinkstock

Nagyon furcsa kezelés - de hatásos

Az eljárás során egészséges ember székletéből készített oldatot csepegtetnek a beteg emésztőrendszerébe, így a jó baktériumok azonnal el tudnak szaporodni, és elnyomják a Clostridium difficale-t. Az eljárás még az orvosok szerint is gusztustalan, viszont az esetek 90 százalékában meggyógyítja  a beteget, hiszen helyreállítja a károsodott bélflórát. A kezelés nem mai ötlet: már 1958-ban is végeztek székletátültetést, és azóta 170 esetet dokumentáltak a szaklapokban. Ausztrál kutatók pedig próbálják továbbfejleszteni a módszert, a székletet igyekeznek szintetikus baktériumtenyészetekkel helyettesíteni, hogy  ne viszolyogjanak tőle annyian.

Egy amerikai lány ennek a kezelésnek köszönheti az életét

Kaitlin Hunter egy súlyos autóbalesetet követően került kórházba. A mája és a vastagbele is leszakadt, valamint eltörtek a csigolyái és a lábujjai. Egy hónapig küzdöttek az életéért, miközben a fertőzések ellen rengeteg antibiotikumot kapott. Ezek azonban egy újabb problémát okoztak: mikor úgy tűnt, Kaitlin végre a gyógyulás útjára lép, heves hasi fájdalmakkal, hányással és hasmenéssel jelentkezett a Clostridium difficale fertőzés. A lány rövid időn belül 18 kilót fogyott, így az élete is veszélybe került. Ezért az orvosok a székletátültetés mellett döntöttek. Kaitlin édesanyja volt a donor, a fekáliát sóoldattal hígították, majd a lány beleibe juttatták. A probiotikumok nem, ez a kezelés azonban segített, és Kaitlin felépült - írja a Daily Mail.

A Parkinson-kór kezelésénél is bevethetik?

Elképzelhető, hogy a jövőben a székletátültetést nem csak a baktériumfertőzés ellen használják majd. Egyes kutatások szerint a Parkinson-kórt egy, a bélrendszerben is élő baktérium okozza, ezért a belek baktériumflórájának egészségesre cserélése javíthat a betegek állapotán. John Gliesnél már hatott a kezelés: mikor már évek óta küzdött a Parkinson-kórral és a székrekedéssel, egy antibiotikum miatt egy csapásra megszűntek a panaszai. Székrekedését ugyanis egy vastagbélfertőzés okozta, amit kiirtva azonnal javultak a Parkinson-kór egyéb tünetei is. Az ilyen és ehhez hasonló tapasztalatok miatt már több beteget kezelnek vagy antibiotikummal, vagy széklet-átültetéssel. Az eredmények azt mutatják, hogy a kezelés olyan betegségek tünetein is enyhíthet, mint a szklerózis multiplex, a  reumatoid artritisz, a cukorbetegség vagy a kóros elhízás.

Forrás: Thinkstock

Kövérség ellen fekáliakúra?

Többek között a kövérséget is okozhatja a bélbaktériumok kedvezőtlen összetétele. Az amszterdami Akadémiai Orvostudományi Központban végeztek vizsgálatot 18 elhízott, metabolikus szindrómás, alacsony inzulinérzékenységű embernél. Egy részüknek saját székletüket juttatták vissza, a másik csoportnak viszont egészséges, sovány emberek fekáliáját. Hat héttel a székletátültetések után a sovány emberektől székletet kapott elhízottaknál sokkal magasabb inzulinérzékenységet mértek, míg a másik csoportnál ez az érték nem változott. Ez, valamint az újabb kutatási eredmények, melyek szerint a kövér és a sovány emberek bélflórája nagyon sokban különbözik egymástól, talán új utat mutathat a túlsúly elleni küzdelemben is.

Ha érdekesnek találtad a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!Közel 700 baktériumfajt tartalmaz az anyatejhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130114-kozel-700-bakteriumfajt-tartalmaz-az-anyatej-valoszinuleg-az-immunrendszer.html Csernus: Ne így szokj le a cigiről!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130114-csernus-doktor-a-dohanyzas-leszokasarol-es-a-szorongas-osszefuggeseirol-beszel.html Apró vámpírok, akiknek csak a véred kell!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130109-vedd-hazikedvencedet-a-bolhatol.html Tényleg szexis egy nő lábujj nélkül?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130110-egyre-gyakoribb-plasztikai-sebeszeti-beavatkozas-a-labujjrovidites-es-a-labujjeltavolitas.html Veszélyes étrendkiegészítőkhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130108-veszelyes-etrendkiegeszitok-talmacsi-gabort-is-ezek-juttattak-korhazba.html Hormonok játékszerei vagyunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130109-a-hormonok-elosegitik-elettani-mukodeseinket-eroteljesen-befolyasoljak-reakcioinkat.html