Ozzy Osbourne fia, Jack 26 évesen, két héttel kislánya születése után tudta meg, hogy szklerózis multiplexben szenved. A hír az egész családot sokkolta, hiszen egy egyelőre gyógyíthatatlan, súlyos betegségről van szó. Egy újfajta, veszélyes terápia viszont talán gyógyulást ígér.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is!


Kísérleti kezelésben reménykednek

A kezdeti bosszúság és sokk után az Osbourne család minden eszközt megragad, ami a gyógyulással vagy javulással kecsegtethet. Jack nemrég egy németországi kísérleti kezelésre jelentkezett be, melynek során az orvosok őssejteket klónoznak a véréből, amiket visszafecskendeznek, így próbálnak javítani a sérült sejtek és idegek állapotán. Jack igen elszánt: "Részt veszek néhány őssejtkezelésen... Egy másik országba kell utazzam ehhez, mivel itt Amerikában egészen különös korlátozások állnak fenn - sokan sajnos még mindig olyasmiket gondolnak erről az eljárásról, aminek semmi köze a valósághoz. Szóval Németországba utazom és megteszem, amit kell" - nyilatkozta.

Forrás: AFP

Jack nincs egyedül

Nemcsak külföldön, de hazánkban is akad olyan híresség, aki ebben a betegségben szenved. Lang Györgyinél még 1989-ben jelentkeztek az első tünetek, s mikor kivizsgálták kettős látását, akkor derült fény a lappangó betegségre. Sok tünetmentes év után egyensúlyzavara miatt többször is bokáját törte, így évek óta kerekesszékben él.

A Harry Potter könyvek írónője, J. K. Rowling édesanyja pedig alig 45 évesen halt bele a szklerózis multiplexbe, így az írónő jelentős összegeket adományoz a betegség kutatására, és egy kutatóközpontot is létrehozott, mely szeretett édesanyja nevét viseli.

Még azt sem tudni, mi okozza

A "szklera" - ahogy Lang Györgyi nevezi - máig igen rejtélyes betegség: az orvosok nemcsak azon vitatkoznak, tulajdonképpen mi okozhatja, de a különböző kezelések hatékonyságán is. Annyi bizonyos, hogy autoimmun betegségről van szó, mely során az immunrendszer saját maga ellen fordulva megtámadja az idegrostokat körülvevő védőburkot, a myelinhüvelyt, így különböző helyeken rontva az ingerületátvitelt. A betegség hosszú évei alatt tünetmentes és aktív időszakok váltják egymást, teljesen kiszámíthatatlanul. Ahogy azonban a betegek állapota és az idegrostok károsodása előrehalad, úgy lesznek a kezdeti látás-, beszéd- és mozgászavarokból, zsibbadásokból vagy vizelési zavarokból egyre komolyabb, a normál életet is korlátok közé szorító kóros állapotok, esetenként akár teljes bénulás.

Forrás: TV2

Különleges kezelések

Bár a betegség egyelőre gyógyíthatatlan, különböző kezelésekkel, gyógyszerekkel lassítani lehet pusztító munkáján. A német őssejtkezelés mellett gyógyszerekkel enyhíthető a fáradtságérzet, egy új szer pedig  az immunválasz "halkításával" akár vissza is fordíthat egyes tüneteket - igaz, az immunrendszer gyengítése miatt fertőzések és más betegségek kockázatát is növeli. Kísérleteznek továbbá Viagrával is, mely állatkísérletekben már drasztikusan csökkentette a betegség tüneteit, egy argentin kísérletben pedig bélféreglárvákat juttattak az SM-es betegek szervezetébe, akiknek szintén javult az állapotuk. A legújabb kutatások szerint pedig a páciensek saját bőrével is helyreállíthatók lesznek az idegsejtek burkolatán keletkezett sérülések.

A kellemetlen mozgásos panaszokon rendszerint gyógytornával segítenek, de egy Budapesten és Nyíregyházán is elérhető, videojátékos kezelés ezt még szórakoztatóvá is teszi: a páciensek különböző játékos, komplex mozgásokat végezhetnek: táncolhatnak, golfozhatnak, kerékpározhatnak, bokszolhatnak, vagy újratanulhatják ezeket, miközben az eszköz elemzi mozdulataikat.


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!


Én egy cinikus lány vagyok - interjú Lang Györgyivelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120403-interju-lang-gyorgyivel.html Sztárok csillogás nélkül: Charlize Theronhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130206-charlize-theron-szineszno-sanyaru-gyerekkora-alkoholista-eroszakos-apjat-edesanyja-olte.html Orlando Bloom retteg a malacoktól - Sztárok fóbiáihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121214-paranoias-sztarok-hires-emberek-fura-fobiai.html Így fogytak le a legnagyobb sztárokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121030-igy-fogytak-le-a-legnagyobb-sztarok-4-tuti-tipp.html Le kell vezetni az energiáimat, különben rossz irányba visznek el - Férfisztárok, akik odafigyelnek a testükrehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120806-caramel-kocsis-tibi-fenyo-ivan-es-kiraly-viktor-egeszseges-eletmoddal.html