Sosem késő belevágni! Fogszabályzó 40 évesen

fogorvos száj fogszabályzás fogsor Life.hu szakértő Dr. Budai Zsolt szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hilda 42 évesen vág bele a fogszabályzásba, de vannak fenntartásai. Kérdéseivel dr. Budai Zsolt fogorvoshoz, a Life.hu szakértőjéhez fordult, aki tájékoztatta őt a lehetőségekről és megválaszolta a kérdéseit. Neked is kell egy kis megerősítés a nagy döntés előtt?

Tisztelt Szakértő!

42 éves vagyok és úgy döntöttem, hogy megcsináltatom a fogaimat. Fogszabályzásra lenne szükségem, ráadásul tartósra. Eddig nem éreztem szükségét, most azonban azt gondolom, belevágok. A kérdésem, hogy ilyen idős korban még érdemes egyáltalán fogszabályzót csináltatni? Változhat még a fogsorom? Nehezebb lesz, esetleg fájdalommal is jár, mintha korábban kezdtem volna bele?

Köszönettel,
Hilda

Thinkstock
Thinkstock



Kedves Asszonyom!

Először is, a 42 éves kor ebből a szempontból sem sok. Érdemes belevágni akár még a fogszabályzásba is, ha ez a legmegfelelőbb terápia.
Természetesen sokkal körültekintőbb előzetes vizsgálatok alapján kell a kezelést megtervezni, mint a 11-18 éves korosztálynál. Lehet, hogy hosszabb idő kell a sikeres végeredmény eléréséhez, de így el lehet kerülni a nem várt szövődményeket. A fogak helyzeti rendellenességétől függően 1-2,5 év kezelési időtartamra lehet számítani. Sajnos a hagyományos, kivehető fogszabályzó készülék ilyenkor már szóba sem jöhet.
Két biztonságos és hatásos módszer között választhatunk:

1. Rögzített fogszabályzó. A legmodernebb rendszereknél ma már kisebb méretű záracskákat kell a fogakra ragasztani, mint régebben, ami esztétikai ill. kényelmi szempontból sem elhanyagolható. Anyaga lehet fém vagy esztétikus porcelán. A fogakra ható erők sokkal kisebbek, ennek ellenére gyorsabbak és hatékonyabbak, mint az elődei. Felnőttkori fogszabályzásra ideálisak. Maximum érzékenyek a kezelt fogak, de nem fájnak.

2. Úgynevezett "láthatatlan " fogszabályzó. Ez egy viszonylag új, modern amerikai módszer, melynek lényege, hogy a páciens fogairól készült modell alapján egy számítógépes program megtervezi az irányított fogvándorlás egymást követő lépéseit. Ez alapján minden egyes lépésnek megfelelően egy speciális műanyagból készült, erős, átlátszó, vékony, "láthatatlan" műanyag, a fogív aktuális formájára illeszkedő sínt gyártanak le. Ezt a sínsorozatot a páciens a kezelőorvos utasításainak megfelelően, 4-8 hetente a következőre cserélve, lehetőleg napi 24 órában viseli. Csak a fogmosás és az étkezés idejére szabad levenni. Zseniális rendszer, egyetlen hátránya az ára.

Thinkstock
Thinkstock



Mindenképpen alaposan konzultáljon a fogorvosával, és ha megszületett az elhatározás legyen eltökélt! Az út nem lesz könnyű, de sok kitartással, türelemmel biztosan eléri a célját!

Üdvözlettel,
Budai Zsolt

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.