Hilda 42 évesen vág bele a fogszabályzásba, de vannak fenntartásai. Kérdéseivel dr. Budai Zsolt fogorvoshoz, a Life.hu szakértőjéhez fordult, aki tájékoztatta őt a lehetőségekről és megválaszolta a kérdéseit. Neked is kell egy kis megerősítés a nagy döntés előtt?

Tisztelt Szakértő!

42 éves vagyok és úgy döntöttem, hogy megcsináltatom a fogaimat. Fogszabályzásra lenne szükségem, ráadásul tartósra. Eddig nem éreztem szükségét, most azonban azt gondolom, belevágok. A kérdésem, hogy ilyen idős korban még érdemes egyáltalán fogszabályzót csináltatni? Változhat még a fogsorom? Nehezebb lesz, esetleg fájdalommal is jár, mintha korábban kezdtem volna bele?

Köszönettel,
Hilda

ThinkstockKedves Asszonyom!

Először is, a 42 éves kor ebből a szempontból sem sok. Érdemes belevágni akár még a fogszabályzásba is, ha ez a legmegfelelőbb terápia.
Természetesen sokkal körültekintőbb előzetes vizsgálatok alapján kell a kezelést megtervezni, mint a 11-18 éves korosztálynál. Lehet, hogy hosszabb idő kell a sikeres végeredmény eléréséhez, de így el lehet kerülni a nem várt szövődményeket. A fogak helyzeti rendellenességétől függően 1-2,5 év kezelési időtartamra lehet számítani. Sajnos a hagyományos, kivehető fogszabályzó készülék ilyenkor már szóba sem jöhet.
Két biztonságos és hatásos módszer között választhatunk:

1. Rögzített fogszabályzó. A legmodernebb rendszereknél ma már kisebb méretű záracskákat kell a fogakra ragasztani, mint régebben, ami esztétikai ill. kényelmi szempontból sem elhanyagolható. Anyaga lehet fém vagy esztétikus porcelán. A fogakra ható erők sokkal kisebbek, ennek ellenére gyorsabbak és hatékonyabbak, mint az elődei. Felnőttkori fogszabályzásra ideálisak. Maximum érzékenyek a kezelt fogak, de nem fájnak.
 
2. Úgynevezett "láthatatlan " fogszabályzó. Ez egy viszonylag új, modern amerikai módszer, melynek lényege, hogy a páciens fogairól készült modell alapján egy számítógépes program megtervezi az irányított fogvándorlás egymást követő lépéseit. Ez alapján minden egyes lépésnek megfelelően egy speciális műanyagból készült, erős, átlátszó, vékony, "láthatatlan" műanyag, a fogív aktuális formájára illeszkedő sínt gyártanak le. Ezt a sínsorozatot a páciens a kezelőorvos utasításainak megfelelően, 4-8 hetente a következőre cserélve, lehetőleg napi 24 órában viseli. Csak a fogmosás és az étkezés idejére szabad levenni. Zseniális rendszer, egyetlen hátránya az ára.

ThinkstockMindenképpen alaposan konzultáljon a fogorvosával, és ha megszületett az elhatározás legyen eltökélt! Az út nem lesz könnyű, de sok kitartással, türelemmel biztosan eléri a célját!

Üdvözlettel,
Budai Zsolt

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is!

Vigyázz a böjttel! Nem mindegy, hogy mit eszelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130222-bojt-ideje-alatt-hogyan-etkezzunk-gyorki-nike-dietetikus-szakerto-valaszol.html Formálja a popsit az elliptikus tréner?http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130221-elliptikus-trener-balogh-rita.html Gyermekkori maszturbálás szakértői szemmelhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130217-majsai-laszlo-a-lifehu-szakertoje-pszichopedagogus-nevelesi-tanacsado-terapeuta-valaszol.html Íme a tavaszi sminktrendek!http://www.life.hu/szepulj/20130219-gaspar-viki-a-lifehu-szakertoje-sminkmester-sminkoktato-valaszol-az-olvasoi.html Akupunktúrás tűvel fogytál? Erre vigyázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20130216-benke-rita-a-lifehu-szakertoje-termeszetgyogyasz-reflexologus-akupresszor-valaszol.html Ekcémával küzdesz? Így lehet szebb a bőrödhttp://www.life.hu/szepulj/20130217-a-lifehu-szakertoje-dr-kaszab-csilla-bor-nemigyogyasz-es-kozmetologus.html Önmagában nem sokat ér a csodafitneszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130215-balogh-rita-a-lifehu-szakertoje-fitnesz-edzo-es-eletmodtanacsado-valaszol.html Csak szex! Meddig hagyod magad neki?http://www.life.hu/szeress/20130214-gyori-szilvia-szakerto-szexualpszichologus-es-tanacsado-szakpszichologus-valaszol.html