Akupunktúrás tűvel fogytál? Erre vigyázz!

szakember hízás akupunktúra kezelés
Benke Rita, a Life.hu szakértője, természetgyógyász, reflexológus, akupresszőr válaszolt olvasónk kérdésére. Anna akupunktúrás tűk segítségével fogyott le és arra kíváncsi, hogyan őrizheti meg az elért eredményt.

Tisztelt Benke Rita!

Akupunktúrás tűk segítségével sikerült leadnom pár kilót, azonban félek attól, hogy ha abbahagyjuk a kezelést, a kilók váratlanul visszaszöknek majd. Arra lennék kíváncsi, hogyan előzhető meg a visszahízás. Milyen technikákkal, trükkökkel lehet tartós az akupunktúra eredménye? Mennyi ideig érdemes folyamatosan használni a tűket?

Üdvözlettel,
Anna

Thinkstock
ThinkstockKedves Anna!

A fülben elhelyezett tűk sokat segítenek az étel utáni sóvárgás csillapításában, a testünkben felhalmozódott salakanyagok intenzívebb, alaposabb kiürülésében, de nem pótolhatja semmi módszer az egyén akaratát, elszántságát. Mindezeken túl nagyon fontos a megreformált életvitel, amelynek szerves és elengedhetetlen része a táplálkozás mennyiségi és minőségi megváltoztatása és a rendszeres, örömöt is adó mozgás bevezetése.

Vannak az interneten is fellelhető ötletek, ajánlások ezekkel kapcsolatban, természetgyógyászként azonban azt vallom, hogy ennek is személyre szabottnak, divatos kifejezéssel individuálisnak kell lenni. Az új táplálkozás összeállításánál ugyanis figyelembe kell venni az aktuális életkort (a változókori fogyás például különleges megoldást igényel), kondíciót, munkát, a kifejtett mozgás milyenségét, gyakoriságát, az esetleges betegségeket (cukorbetegség, magas koleszterinszint, köszvény, pajzsmirigy működésében beállt változás stb.) a hízás, elhízás fajtáját (alma, körte) is körültekintően kell vizsgálni, hogy milyen családi körben, hogyan él a súlyát csökkenteni vágyó...

Ha nincs mód a személyes konzultációra, akkor azt tanácsolom, hogy az akupunktúrás terápia befejezését követően még néhány hétig tartsa a fogyni vágyó a megbeszéltek szerinti étkezést (felteszem, kapott ezzel kapcsolatosan tanácsot). Ahogy a böjtök bevezetése és a végén a böjtből kivezetés is mindig lassú és folyamatos, itt is követni kell ezt a szabályt. A könnyen visszahízóknak, jojóeffektussal küzdőknek érdemes a kitűzött célon túl is fogyni néhány kilót, mintegy biztosítékként.

Thinkstock
Thinkstock

A táplálkozás mellett pedig a mozgást sem szabad abbahagyni, hiszen a testünk szép alakjának és az egészségünk megtartásában elemi feltétel az aktuális erőnlétnek, kitűzött célnak megfelelő sport, tánc, kertészkedés, egyéb fizikai aktivitás, továbbá nem elhanyagolható tény, hogy az öt alapvető életjelenség egyike a mozgás. Mi itt, az úgynevezett civilizált világban, már a családi házas környezetben élők is sokkal kevesebbet mozgunk a szükségesnél.

A visszahízás elkerülését segíti:
• ha délután 17 órától reggel 7-ig nem eszünk,
• az utolsó étkezés csupán 1-2 pohár szűrt (házi, nem zacskós, az tilos!) meleg zöldségleves,
• 1 pohár író vagy 1-1 darab vagy marék idénygyümölcs,
• ha az ún. negatívkalóriás ételeket választjuk fő súllyal,
• az anyagcserét fokozó élelmiszerekre, ételekre koncentrálunk,
• ha étkezési/fogyási naplót vezetünk, amelybe a cél elérése után is feljegyezzük, hogy mit ettünk egy nap, és aztán rendszeresen átolvasni, esetleg statisztikát készíteni, és ennek alapján korrigálni a hibákat,
• végül a hízásra hajlamos embernek tanácsos a nassolásról végleg leszoknia, ha ez nagyon nagy kérés, akkor a nasi legyen 1 sárgarépa, zeller, alma stb.

A tűket az áhított cél eléréséig és még egy-két hétig (mintegy mankóként, biztosítékként) használjuk.

Jómagam kidolgoztam egy tudomásom szerint egyedülálló és duplán hatékony módszert, szinte ugyanannyi idő alatt, melynek során két alternatív módszert ötvözök.

Benke Rita

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!A tévézés megöli a fiatal fiúk spermáit?http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130208-alacsony-spermiumszamot-okozhat-fiatalokban-a-tul-sok-tevezes.htmlÖnmagában nem sokat ér a csodafitneszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130215-balogh-rita-a-lifehu-szakertoje-fitnesz-edzo-es-eletmodtanacsado-valaszol.html"Ha belehalok is, de én leszek a győztes"http://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20130208-fogyokuras-sikertortenet-a-pocakos-zoltan-32-kilot-fogyott-izmos-fitneszmodell.htmlA zsírleszívástól belülről leszel zsíroshttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130207-a-zsirleszivas-a-zsigeri-zsir-mennyiseget-noveli-meg.html"Ne bántsák a lányomat a kövérségem miatt!"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130206-10-honap-alatt-10-ruhameretet-fogyott-egy-angol-no.htmlKettő helyett eszik Kim Kardashianhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130213-kim-kardashian-amerikai-valosagshowsztar-varandos-ketto-helyett-eszik.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.