Több mint két hete fekszik kómában Bódi László Cipő, és szakértők szerint talán egyetlen esélye az életben maradásra a szívtranszplantáció.

Ahhoz azonban, hogy egy lehetséges szívátültetés szóba kerüljön, Cipőnek fel kell ébrednie, hiszen súlyos agysérülés esetén nem végezhető el a műtét, továbbá beleegyezését sem tudja adni a beavatkozáshoz.

Dr. Bodor Gábor szívsebészt kérdeztük a transzplantációs eljárás hazai gyakorlatáról. A szakértő elmondása szerint a szívátültetés egyik legalapvetőbb kritériuma a beteg műtétbe való beleegyezése és együttműködési szándékának kinyilvánítása, hiszen enélkül a műtét nem valósulhat meg, valamint az utána következő gyógykezelés is kudarcba fulladna. A kómában fekvő zenész esetében is csak akkor lehet latolgatni a műtét lehetőségét, ha ehhez olyan állapotba kerül, amely alkalmassá teszi őt arra, hogy szabadon dönthessen a műtét mellett vagy ellen.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az általános protokoll szerint egyébként csak akkor merül fel a transzplantáció lehetősége, ha a beteg fizikai állapota annyira súlyos, hogy más eszközzel nem gyógyítható. A megfelelő vizsgálatok elvégzése után a beteg a transzplantációs bizottság elé kerül, amely szigorú kritériumok alapján dönti el, hogy a beteg felkerülhet-e a transzplantációs várólistára. Amennyiben igen, akkor már csak az a kérdés, hogy mikor adódik olyan donorszerv, amely alkalmas a beültetésre. Itt rendkívül fontos a vércsoport-egyezőség, valamint a testsúly. Nemzetközi szabályok alapján a befogadó és a donor között a 10-15 százalékos testsúlykülönbségnél húzták meg a határt.

Az első szívátültetés során egy csimpánz szívét használták fel

A legelső szívátültetés 1964-ben volt: az USA Missouri államában egy sebészcsapat egy haldokló férfit próbált megmenteni, és az ő mellkasába egy csimpánz szívét ültették. A beteg életét 90 perccel sikerült meghosszabbítani, és persze hatalmas etikai-erkölcsi vihart kavart az eset. Az első emberi szívet "felhasználó" szívátültetést Cristian Barnard professzor végezte Fokvárosban 1967-ben, és ezzel új fejezetet nyitott az egészségügyben. 1968-ban 102 szívátültetésre került sor, napjainkra pedig a szívátültetés az egyik leghatékonyabb módszerré vált, és több szempont alapján is az egyik legelfogadottabb kezelési stratégia a szívbetegségek területén. 1982-2008 között 85.000 szívátültetés történt a világon, és ezek 70 százalékát az USA-ban végezték el.

Remény és várakozás

Hazánkban, de szerte a világon is a donorszervek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a transzplantációk elvégzése előtt, ugyanis kevesebb a donorszerv, mint ahány átültetésre váró beteg várakozik. Ennek oka összetett: egyrészt biztonságosabbá váltak az autók, kevesebb halállal végződő baleset történik, és ez pozitív. Másrészt viszont nem jelentik be a "lehetséges" donorokat sem, vagyis tapasztalható egyfajta közömbösség is, nem vált fontossá a segítségnyújtás e "szélsőséges", de rendkívül fontos, életmentő formája hazánkban.

Szívdonor-kritériumok:
- Deklarált agyhalál
- 50 évesnél fiatalabb személy
- Nem szívbeteg
- Nem vírushordozó (hepatitisz, szifilisz és HIV negatív)
- Mellkas- szívtrauma hiánya
- Normál EKG és echo

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!


 

Ez az egyetlen esélye Cipőnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130303-ciponek-a-republik-enekesenek-szivatultetesre-lenne-szuksege.html Cipő kritikus fordulópont előtt állhttp://www.life.hu/legykepben/20130228-cipo-a-republic-egyuttes-frontembere-allapota-valtozas-elott-all-a.html Cipőért most az orvosai sem tudnak többet tennihttp://www.life.hu/legykepben/20130223-bodi-laszlo-cipo-a-republic-frontembere-komaban-van-nem-kapcsoljak.html Nem javul Cipő állapotahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130223-cipo-a-republic-egyuttes-frontembere-nem-akart-mas-szivevel-elni.html Nem sikerült felébreszteni Cipőthttp://www.life.hu/legykepben/20130222-bodi-laszlo-cipo-a-republic-frontembere-melyaltatasban-van-nem-tudtak.html Egyszer már felmerült: új szívet kellene kapnia Cipőnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130221-cipo-a-republic-enekese-eseteben-egyszer-mar-felmerult-szivatultetes-segitene.html