Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy büntetlenül túlterhelhetjük magunkat. A mindennapos mókuskerék, a családi, munkahelyi stressz mindenkit megvisel, s csak idő kérdése, hogy a feloldatlan lelki feszültség mikor tör ki valamilyen betegség vagy fájdalom formájában.

Mi történik velünk stresszhelyzetben?

A testet és a lelket bármennyire is szeretnénk, nem lehet különválasztani: testi problémáink kihatnak a lelkünkre, a megoldatlan konfliktusok, feszültségek pedig a testünkre. Ugyanakkor nem mindenki szervezete válaszol egyformán: míg bizonyos élethelyzetek egyeseknek nagy, másoknak elviselhető mértékű stresszt jelentenek, s az erős idegzetűek jóval tovább képesek cipelni a terheket mindenféle megbetegedés nélkül.

Forrás: Thinkstock

Az éveken, évtizedeken át tartó, le nem vezetett feszültség azonban még a legerősebbeket is kikezdheti: stresszhelyzetben fokozódik a szimpatikus idegrendszer tevékenysége, azaz  nő az adrenalinszint, a  vérnyomás, a pulzus, a vércukorszint, az éberség, míg emésztőrendszerünk lelassítja munkáját. A feszültség csökkenésével a tünetek is lecsillapodnak, de ha ez a készültségi, feszült állapot állandósul, akkor már számolhatunk a pszichoszomatikus betegségek megjelenésével. S ahogy a stresszre adott válaszreakciók, úgy ezek a betegségek is egyénileg változók.

Hasfájás - lenyeljük a feszültséget?

Gyomrunk rendkívül érzékeny a stresszhatásokra, sokaknál már kis mértékű feszültség is gyomorfájdalmat, hányingert, refluxot okozhat, de olyan is akad, aki hasfájással, hasmenéssel, vagy épp székrekedéssel válaszol rá. Hosszú távon irritábilis bél szindróma és gyomorfekély is kialakulhat.

Fej- és vállfájdalom: cipeljük a gondokat

A stressz feszültséget okoz, ez pedig leggyakrabban izmainkban jelenik meg: görcsöl a vádlink, derekunk, tikkel a szemünk, fáj a fejünk, csuklyásizmunk pedig mintha egy darab gránitból lenne kifaragva. Az évekig tűrt feszültség miatt akár reumatológiai panaszok is felléphetnek - egy lazító masszázs viszont időnként csodákat tehet.

Magas vérnyomás: a feszültséggel nő a vérnyomásunk is

Nem véletlenül lett népbetegség a magas vérnyomás: stresszhelyzetben szinte azonnal megnő, s ha nem vagyunk képesek megnyugodni, úgy is marad. Ahhoz, hogy végül ne szoruljunk gyógyszeres kezelésre, mindenképp csökkenteni kell a feszültség mértékét, mely rövid időn belül normalizálhatja a vérnyomást is - ellenkező esetben szív- és érrendszeri gondokra, rövidebb életre készülhetünk.

Nézd meg a többi tünetet is!