Vámpírnő: Michelle emberek vérével töltődik

betegség vámpír vér drakula-terápia függőség legenda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 29 éves, cseppet sem átlagos kinézetű Michelle igen bizarr szokással hívta fel magára a figyelmet: rendszeresen mások vérét issza. A vámpírlány apropóján a Life.hu utánajárt a vámpírlegendáknak: valóban csak mitológiai lények, vagy akadtak mások is Michelle-en kívül, akik rajongtak a vér ízéért?

Vámpír vagy pióca?

Humán piócának is nevezik, mivel meg tudja különböztetni az állatok, illetve a férfiak és a nők vérét egymástól. Ezt a nagyszerű képességet Michelle az utóbbi évek rendszeres, heti 36 liternyi vérfogyasztásának köszönheti. A tetoválómesterként dolgozó nő rendszeresen megcsapol embereket felkarjukon, könyöküknél vagy hátukon - a nyakukon csak azért nem, mert az "túl klisés". A vérivás mára a szenvedélyévé vált: "Egyszerűen kívánom. Olyan, mint amikor el akarsz szívni egy szál cigit. Olvasás, festés és relaxáció közben is iszom. Kell, mint a náthás embernek a forró tea" - mondta egy interjúban. Állítása szerint minden ember vérének más és más az íze, de bárkié kiválóan illik egy alkoholos koktélba vagy az aznapi levesbe.

Akár meg is betegíthet

Emberek vagy állatok nyers vérétől az átlagembernek egy alapos hányingeren kívül általában nemigen lesz más baja, de ha a vér gazdája beteg volt, akkor már előfordulhatnak problémák: szifiliszt, májbetegséget vagy AIDS-et is elkaphatunk - nem véletlen, hogy Michelle is csak negatív AIDS-teszttel rendelkező emberektől vesz vért. A tartós vérfogyasztás viszont, legyen az a disznó vagy a csirke sült vagy bárki nyers vére, már extrém vasfelhalmozódást, ezáltal vese- és májkárosodást is okozhat - bár legtöbbünket nem ez tart vissza a vérivástól.

A vér és a szépségipar

A vérivást természetesen nem Michelle találta ki: különböző nomád népekről régóta tudni, hogy időnként - valószínűleg csak a kényszer miatt - a ló nyakából isszák annak vérét, vagy tevék vérével oltják szomjukat. A vér gyógyító hatásait is ismerjük: a traumatológián több évtizede használják ki áldásos hatását ízületi fájdalmak csillapítására, inak körüli gyulladások megszüntetésére, műtétet nem igénylő szalagszakadások, izomsérülések, lassan forradó csonttörések gyógyítására. A vérben található jótékony anyagokat emellett a szépségipar is felfedezte magának: a Drakula-terápiaként elhíresült kezelés során a páciens saját vérét leveszik, a plazmát szétválasztják a vörösvértestektől, koncentrálják a fiatalító, regeneráló hatású vérlemezkéket, majd ezt a természetes fehérjékben és növekedési faktorokban gazdag készítményt juttatják vissza az arc, a kar, a comb, a mellek vagy a fenék bőrébe. A hatás szinte azonnal érzékelhető, de egy-másfél hónappal a kezelés után még látványosabb: kisimul a bőr, és csökkennek a ráncok.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Betegségek, amelyek vámpírkülsőt kölcsönöznek

Az emberek fantáziáját évszázadok óta mozgatja a vérivó állatok, emberek kérdésköre: a modern vámpírok létezésének ötletéhez pedig Bram Stoker Drakula című regénye is nagyban hozzájárult. Az orvostudomány fejletlensége miatt ráadásul több olyan, porfíriában szenvedő embert nézhettek régen vérszívó vámpírnak, aki teljesen normális életet élt: ez az örökletes ritka betegség, melyet a hemoglobin felépítési zavara okoz, olyan vámpírszerű tünetekkel jár, mint az erős fényérzékenység, a vörösesbarnára színeződött fogak, a vizelet sötét színe vagy furcsa rohamok.

Létezik egy másik betegség is, a hipohidrotikus ectodermális dysplasia (HED), amelyek vámpírszerű tünetekkel járnak. A Life.hu korábban beszámolt egy testvérpárról, akiknek tűhegyes szemfoguk van, kerülik a fényt és Cullennek hívják őket - amiről persze minden vámpírrajongónak az Alkonyat című népszerű sorozat jut eszébe.

A monda nyomában

Annak, hogy egy időben betegesen rettegtek a vámpíroktól, és szilárdan hittek létezésükben, egy nemrég felfedezett tömegsír is bizonyítékul szolgál: a Velencében talált női csontváz szájában ugyanis egy téglát találtak. Ezt a biztonsági módszert korábbi századokban akkor alkalmazták, amikor vámpírnak hittek valakit, és attól tartottak, feltámad halottaiból, és megdézsmálja a közelében lévő holttesteket. A vámpírfóbia egy időben olyan erős volt, hogy a pestis terjedéséért is női vámpírokat tettek felelőssé.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Miért olyan népszerűek manapság a vámpírok?

A vámpíros filmekre, sorozatokra az utóbbi években hatalmas lett a kereslet - főleg a fiatalok körében. Sztelek Emese pszichológussal annak jártunk utána, miért lehet ez.

"A misztikus, vámpír témájú filmek nagyrészt belső félelmeink miatt lehetnek ilyen népszerűek. Normál üzemmódban is tele vagyunk félelmekkel, manapság ráadásul jóval több stressz ér minket, mint ami elviselhető. A legtöbben rettegnek a haláltól, a halál és az élet közti átmenettől, s ezeket a félelmeket éljük meg a filmeken keresztül, mintegy kivetítve azokat. Gyermekkorunkban ugyanez történik a mesékkel: a legtöbb történetben van valami félelmetes elem, de erre szükség van, mivel a gyerek a főhőssel együtt megéli a gonosz legyőzését is, s így egy a való életben is maradandó élménye lesz arról, hogy rossz dolgok történnek ugyan, de azokon ő felül képes kerekedni. Felnőttként valami hasonlót élünk át az izgalmas filmeken keresztül, amivel egészen addig a pontig nincsen probléma, míg túl nem telítődünk félelemmel, szorongással. Míg régen a meséket valóban mesélték, s mindenki a 'belső immunrendszerének' megfelelő mértékben képzelte el a borzalmakat, addig a filmek esetében a rendező zaftos fantáziájának vagyunk kiszolgáltatva. Mindemellett a rengeteg stresszt nem vagyunk képesek levezetni, s ilyenkor jelentkeznek gyermekek és felnőttek esetén is a rémálmok, a nyugtalanság. Meg kéne tanulnunk kibeszélni félelmeinket, főleg a labilis kamaszkorban, de mivel a vámpíros filmek még a valóságosnál is rémisztőbb világot vetítenek elénk, bár megélhetjük belső félelmeinket, a levezetés, a megoldás sok esetben elmarad. A halál, a feltámadás mindezek mellett évezredek óta misztikum, így joggal foglalkoztatja a fiatalokat, de míg korábban az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre készen kaptuk a válaszokat, ma már mindenki magának kénytelen megkeresni azokat. A vámpíros filmekben ez, illetve az élet kiszámíthatatlansága jelenik meg, mellyel a kamaszok vagy fiatal felnőttek - kikerülve a szülői gondoskodás alól - épp szembenézni kényszerülnek."

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Félmeztelen modell lett a szexi vámpírbólhttp://www.life.hu/legytrendi/20130325-robert-pattinson-szinesz-a-dior-legujabb-kampanyfilmjeben-felmeztelenul-pozol.htmlApró vámpírok, akiknek csak a véred kell!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130109-vedd-hazikedvencedet-a-bolhatol.htmlVámpírgyermeket szült a szexi világsztárhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130104-megan-fox-vampir-gyermeket-szult-es-eloszor-beszelt-terhessegerol.htmlLassan negyvenéves a vámpírmese szívtiprójahttp://www.life.hu/life/galeria/20121121-lassan-negyveneves-az-alkonyat-szinesze-peter-facinelli.htmlDögös vámpírok a vörös szőnyegen - Szépségmustrahttp://www.life.hu/szepulj/20121115-heti-szepsegmustra-alkonyatpremier-keira-knightley-kristen-stewart-diane-kruger.htmlKödös vámpírromantika, férjgyilkos úrnő - 4 legendás vár Magyarországon, amit ne hagyj kihttp://www.life.hu/lifeutazas/20121019-szorakozas-utazas-program-4-izgalmas-var-magyarorszagon.htmlSokkoló videó Mariáról, Mexikó vámpírnőjérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120627-sokkolo-video-mariarol-mexiko-vampirnojerol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.