természetgyógyász a nap cikke gyógyszer allergia parlagfű gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olykor álmosító hatású gyógyszerek mellett természetes gyógymódokkal is küzdhetsz az allergia ellen: a tünetek sokat enyhülhetnek az akupunktúrától, de bizonyos gyógynövényektől is. A Life.hu bemutat néhány lehetőséget.

Tele a levegő pollenekkel

A korán jött nyárias meleggel együtt a virágporok is támadást indítottak az allergiások ellen: a pollenterhelés ráadásul egyre erősödik. A kellemetlen tünetek enyhülése érdekében legtöbben a gyógyszerekhez nyúlnak, pedig jó pár olyan természetes módszer közül választhatsz, melyek szelíden csillapítják a zavaró tüneteket.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ginkgo biloba és csalán

A ginkgo biloba, azaz a páfrányfenyő ginkgolid-tartalmánál fogva gátolja egy allergén vegyület működését, így hatékonyan csillapíthatja az allergiás tüneteket. Ugyanez igaz a gyulladásgátló hatású és természetes antihisztamint tartalmazó csalánra is: a kvercetin nevű flavonoid gátolja a hisztamin termelődését. Ugyanez az anyag található - csak jóval kisebb mennyiségben - a bogyós gyümölcsökben is, koncentrált kivonata pedig patikákban is kapható, érdemes kipróbálni! A csalán mellett jótékony hatású a lándzsás útifű és a kakukkfű is, e két növényt gyakran alkalmazzák allergiaellenes gyógyteákban is.

Évi a papsajtra esküszik:

"Az egyik természetgyógyász ismerősöm ajánlotta a papsajtot, melyről állítólag egy svájci orvos be is bizonyította, hogy majdnem olyan hatásos, mint az allergiagyógyszerek. Ezt csak megerősíteni tudom: bár nem volt olyan erős allergiám, mint sokaknak, de a napi két papsajtteával már nem olyan vörösek a szemeim, és nem folyik az orrom sem - nekem nagyon bevált."

Telítetlen zsírsavak

Mivel az allergia alapvetően a szervezet gyulladásos folyamata, az erős gyulladásgátló hatással bíró telítetlen zsírsavak sokat segíthetnek: az olívaolajban, lenmagolajban, tengeri halakban található zsírsavakat a táplálkozás során vagy kapszula formában már az allergiaszezon előtt érdemes bevinni a szervezetbe. A telített zsírsavakat viszont, melyek fokozhatják az allergiás reakciókat, mindenképpen kerüld: egy vizsgálatban a marhahús és a tej rontott leginkább a szénanáthások helyzetén.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Sós vizes orröblítés

A kellemetlen orrviszketés, orrfolyás ellen hatásos lehet a sós vizes orrmosás vagy orröblítés. Ha teheted, himalája sót válassz a kezeléshez, mely során egy grammnyit keverj egy deciliter felforralt és lehűtött vízhez. Az oldatot cseppentő, injekciós fecskendő, vagy speciális pumpa segítségével juttathatod az orrodba. Kíméletesen tisztít, kimossa a már bejutott polleneket, nedvesen tartja a nyálkahártyát, mellékhatásai pedig helyesen elkészítve egyáltalán nincsenek. Ha nagyon idegenkedsz a módszertől, próbáld ki a tengeri sós orrsprayket!

Szabolcsnak már bevált

"Számomra az allergia legrosszabb tünete a folyamatos orrviszketés, amitől könnyezik a szemem, és képtelen vagyok koncentrálni. Nincs olyan orrspray, amit ne próbáltam volna ki, de nem sokat értek, így végső megoldásként fanyalodtam erre a módszerre. Elsőre bizarr élmény volt, olyan érzés, mint mikor a tengerbe esve telemegy az ember orra a sós vízzel, de aztán a rendszeres használattól valóban csökkentek a tünetek."

Akupunktúra

Az akupunktúra szintén mellékhatások nélkül segít csökkenteni a szénanátha tüneteit: aktivizálja a szervezet védelmi rendszerét, növeli a boldogsághormon szintjét, és a keringésen is javít. Ahhoz, hogy a tünetek jelentősen enyhüljenek, általában tíz alkalomból álló kezeléssorozatot írnak elő, majd később havi egy emlékeztető kezelést a pollenszezon idején. A kúra segítségével sokan már az allergiagyógyszerüket is elhagyhatták, a megelőző kezelésekkel pedig egy egész szezont "éltek túl" tünetek nélkül.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kutyaharapást szőrével?

Bár elsőre bizarrnak tűnhet, akár a méz vagy a virágpor is segíthet a pollenallergiásokon. Az allergiát ugyanis a szél által szállított pollenek okozzák, melyeket a méhek nem gyűjtenek, így történhet meg, hogy sok pollenallergiás ember biztonsággal fogyaszthat akár virágport is. A virágpor ráadásul nagy mennyiségű kvercetint tartalmaz, így eleve véd az allergiától, de kis mennyiségben még ki is gyógyíthat belőle azáltal, hogy fokozatosan hozzászoktatja, érzéketlenné teszi a szervezetet a pollenekre. Ma már elérhető olyan kapszula is, mely a leggyakrabban panaszokat okozó polleneket tartalmazza kis mennyiségben, segítségükkel pedig előre felkészülhetsz a allergiaszezonra.

Zárd ki a polleneket!

Egy másik út a panaszok enyhüléséhez az, ha a lehető legnagyobb mértékben kizárod a polleneket az otthonodból. Ehhez nemcsak magadat, de vendégeidet is rá kell szoktatnod, hogy az előszobában levegyék a cipőjüket, és papucsra váltsanak. A gyakori takarítás is segíthet, melybe az otthoni hepa-szűrők rendszeres tisztítása is beletartozik. Hazaérve egy alapos zuhanyzás és hajmosás eltávolítja a hazavitt virágport, így éjszaka nem kell belélegezned a hajadból áradó polleneket. Az ágynemű heti mosása is ajánlott, de semmiképp se szárítsd a szabad levegőn, ahogyan a ruháidat sem! Száraz, meleg napokon pedig tartózkodj minél kevesebbet a szabadban!

Antalfiné Fonyó Katalin természetgyógyász további természetes gyógymódokról beszélt: "Az allergia megelőzésére a talp reflexzóna masszázs a leghatékonyabb, de már az akut tünetek jelentkezésekor is segíthet, mert támogatja az immunrendszer működését. Emellett fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása (napi 2-3 liter), de kerülni kell a kávét és az alkoholt, valamint a cukrozott üdítőket, mert ezek súlyosbítják a felerősödő tüneteket. A pollenszezon idején ne fogyasszunk tejet, tejterméket, mert váladékképzőként fokozzák az orrfolyást és a légutak gyulladásos tüneteit. Mellőzzük a félkész ételeket és a mesterséges gyorséttermi táplálékokat. A savas élelmiszerek is gyengítik az immunrendszert: a cukor, a fehér liszt, a túlzott sózás helyett együnk minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget. Jó tudni azonban, hogy keresztallergiák miatt allergiaszezonban a tökfélék, uborka, banán, napraforgómag fokozzák a szénanátha tüneteit. Végezetül lehetőség szerint kerüljük a stresszhelyzeteket, negatív érzelmeket. A düh, harag, aggodalom, feszültség nagymértékben gyengítik az immunrendszert. Lelki egyensúlyunk fenntartása érdekében minden nap kerítsünk sort relaxálásra, meditálásra!"



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.