A párkapcsolati krízisek és a válás a legnagyobb stresszforrások közé tartoznak, ami megnöveli a testi betegségek és a pszichés rendellenességek kialakulásának esélyét. Nagyobb a balesetveszély és gyakrabban következnek destruktív vagy öndestruktív cselekedetek.

Emiatt válnak Magyarországon az emberek

Magyarországon a perindítás leggyakoribb motivációi közé tartozik az érzelmi sértettség, az anyagi érdekek érvényesítése és a szülő saját lelkiismeretének megnyugtatása. A leggyakoribb érzelmi szálak a válás előtt és közben elszenvedett érzelmi traumákhoz, a megaláztatás és a féltékenység érzéseihez vezetnek el. Az anyagi okok között kiemelkedő gyakoriságú a lakás megszerzése vagy a gyermektartási díjtól való megszabadulás vagy annak minél nagyobb csökkentése. A lelkismereti okok között talán a legfontosabb, amikor a szülő saját szülői alkalmasságát akarja bebizonyítani környezete (és önmaga) előtt.

Forrás: Thinkstock

A stresszel együtt a felek énközpontúsága is fokozódik

A pszichés terhelés tipikus kapcsolati mintákat alakít ki. Egy magyar kutatás szerint (Deckner, 2002) a válófélben levő, pereskedő párok ellenállókészsége csökkent, érzelmeik sodorják őket és kevésbé képesek ésszerű döntéshozatalra. Az összegyűlt és feldolgozatlan konfliktusok miatt nincs megfelelő alap a stresszel való megküzdésre és csak tovább nő a stresszterhelés mértéke. Pszichológiai tesztekkel kimutatható, hogy a párok kommunikációját meghatározzák a szexualitással és a teljesítményhelyzetekkel kapcsolatos problémák. Ezzel szemben a jól működő párkapcsolat tagjai sokkal felkészültebbek a konfliktusokkal szemben. Kívülállók (család, barátok) helyett egymáshoz fordulnak segítségért és észrevétlen pozitív megerősítéseket küldenek egymásnak. Noha kapcsolatuk nem problémamentes és hasonló gondokkal küzdenek, mint a válófélben lévők (pénzügyi problémák, lakásgondok, konfliktusok a szülőkkel), pszichológiai erőforrásaik nagyobbak és megküzdési képességük mégis jobb, mint a kudarcot vallott pároké. Ezzel szemben a hosszú távon is jól működő kapcsolatban kisebb lesz a valós problémamegoldás helyett az érzelmi reagálás esélye. Kimutatható a felek érzelmi stabilitása és a nagyobb érzelmi empátia. A felek kevésbé szoronganak és biztosabbak önmagukban is.

A felek személyiségének hatása a párkapcsolatra

Sokat ront a kapcsolat túlélési esélyein, ha valamelyik fél neurotikus (és még többet, ha mindketten azok). A férfiak részéről kimutatták az impulzív, meggondolatlan cselekedetek ártó hatásait a kapcsolatra, a nők részéről pedig a túlságosan magas autonómiára és az intellektuális önmegvalósításra való törekvést. Itt is fel kell azonban tenni a kérdést, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb - a felsoroltak lehetnek ugyanis a rosszul működő kapcsolat vagy az abból történő menekülés tünetei is.

Forrás: Thinkstock

Erősíti viszont a párkapcsolatot a férfi kontrolláltsága, átgondoltsága és introverziója, illetve a nő felelősségtudata és jó benyomáskeltési igénye (ápolt, ad magára, testét is karban tartja és fontos számára, hogy vonzó maradjon). Szintén jót tesz a kapcsolatnak, ha mindketten vonzódnak a konvencionális családi értékekhez.

Az együttműködés kulcsa a nők kezében van

A krízisben lévő kapcsolatokban a nők segítség helyett hajlamosak nem tudatos úton akadályozni a kapcsolat működését, ha a közös teljesítmény, a szexualitás, az anyaság, az élettér témái merülnek fel. Megnyilvánulásaikban érzelmi bizonytalanság és támadó-védekező interakciók mutathatók ki, mnt például a kritika, a harag, a másik fél megvetése, az érzelmi visszahúzódás és a fokozott védekezés.

A jó kapcsolatban viszont a nők segítséget adnak partnerüknek az érzelmi és a szexualitáshoz kapcsolódó témákban. Megnyilvánulásaikban gyakoribbak a produktív és kölcsönösen megerősítő kommunikációs minták. Azt is megfigyelték viszont, hogy a nők általában is hajlamosabbak jobban szóvá tenni és nyíltabban, látványosabban kifejezni elégedetlenségüket, ellentében a férfiakkal, akik felfüggesztik a beszélgetést, kilépnek a helyzetből vagy vita helyett inkább befelé fordulnak.

A pont, amikor ki kell kapcsolnod a mobilodhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130510-a-stressz-ket-legfontosabb-tamadaspontja-a-reggel-es-az-este.html Gyerekkorban eldől, milyen párkapcsolatod leszhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130502-stressz-es-parkapcsolat-biztonsagosan-elkerulo-modon-vagy-ambivalensen-kotodo-parok.html Vas megyében kevesebbet aggódnak az emberekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130411-a-lifehu-nagy-stresszteszt-eredmenyei.html Életesemények, melyekbe belebetegedhetszhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130424-a-legstresszkeltobb-dolgok-listaja-kozeli-hozzatartozo-halala-betegseg-munkahely-elvesztese.html Bálnahangokkal a stressz ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-stresszoldo-technikak-mozgas-uszas-relaxacios-technikak-lazitas-vitaminok.html Az öt leggyakoribb stressz okozta betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-a-leggyakoribb-stresszokozta-betegsegek-szivproblemak-gyomorfekely-magas-vernyomas-alvaszavar-es.html Stresszes vagy? Nem ciki a pszichológushttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130314-hazankban-meg-sokszor-kinos-pszichologushoz-jarni.html