statisztika eredmény stressz aggódás stresszteszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rendkívül sikeresnek bizonyult a Life.hu országos stresszfelmérése. A tesztet az első héten 27 ezren töltötték ki, majd heti átlag 21 ezer új kitöltővel több mint 90 ezer fő válaszolt a szakértők által összeállított pszichológiai tesztre.

A kérdőív tudományos alapokon nyugszik. Kifejlesztésének alapja egy nemzetközi vizsgálatokban már bevált tesztcsomag, amelyet a Psychogalaxy kutatócsoport adaptált a hazai viszonyokhoz a Károli Gáspár Református Egyetem kutató pszichológusainak részvételével. A Psychogalaxy az interneten végzett kérdőíves kutatásairól vált ismertté, amelyben a legkorszerűbb tudományos módszereket használva, több ezer tesztkérdéssel és új típusú rajzolós tesztekkel vizsgálta Magyarország lelkiállapotát.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mértük az aggódási hajlamot és a stressztűrést is

A Nagy Stressztesztben feltett kérdések arra adnak választ, hogy mennyire aggodalmaskodnak és milyen stressztűrő képességgel rendelkeznek a válaszadók. A teszt két kérdőívet tartalmazott. Az első azokat az embereket azonosította, akik hajlamosak felesleges aggódásra, elképzelik a legrosszabbat és szoronganak miatta. A második kérdőíven viszont azok értek el magas pontot, akik stresszhelyzetben higgadtak maradnak, hideg fejjel felveszik a kesztyűt, bírják a kritikát és megsértődés helyett képesek megbirkózni a helyzettel.

A nők többet aggódnak és kevésbé tűrik a stresszt

Az eredmények szerint a tesztkitöltők 73 százaléka nő, ami megegyezik a Psychogalaxy adataival. A magyarázat a kutatók szerint a nők nagyobb önismereti igénye és pszichológiai érzékenysége lehet. Az igen nagy mintára kiterjedő elemzés szerint a férfiak jobban tűrik a stresszt, mint a nők. A magasabb stressztűrési képesség éppen kétszer annyi férfira jellemző, mint nőre. A nők nemcsak kevésbé stressztűrők a férfiaknál, de többet is aggodalmaskodnak náluk. Míg a férfiak ötödéről mondható el, hogy keveset aggodalmaskodik, addig a nőknek már csak 11 százaléka jellemezhető alacsony aggodalmaskodással.

Idősebb korban már nem izgatjuk fel magunkat olyan könnyen

Noha a teszt az internetezők minden korcsoportját megszólította, a legtöbb a 35-49 év közötti válaszadó volt. Elgondolkodtató eredmény, hogy az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az aggodalom szintje és nő a stressztűrés mértéke. A legjobban a 19-34 év közötti férfiak és nők aggodalmaskodnak - azok, akik önálló életük megteremtésén fáradoznak, iskoláik után munkahelyet és lakást keresnek. A 65 év felettieknek már csak 6%-a mutat átlag feletti aggódási szintet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A marketingesek nagyon jó stressztűrők

A leginkább stressztűrő emberek a személy- és vagyonvédelemmel, a marketinggel, az információtechnológiával összefüggő területen dolgoznak. A szokásos kérdés természetesen itt is felmerül: vajon a stresszt eleve jól tűrő emberek választják ezeket foglalkozásokat, vagy a déformation professionelle elve alapján az adott foglalkozás fejleszti ki a stresszel való megküzdés képességét? Az adatok erre a kérdésre sajnos nem adnak választ, az viszont kiderül a felmérésből, hogy a stresszel a legnehezebben megbirkózó és a legjobban aggódó emberek a háztartásbeliek, a munkanélküliek, a diákok és a hallgatók, az irodai munkakörben és az ügyfélszolgálatokon dolgozók, valamint a szakmunkások. Mindent összesítve elmondható, hogy az aktív korú, passzív csoportok aggódnak a leginkább, az aggódás tehát erősen összefügghet a foglalkoztatottsággal és a megélhetéssel.

Vas megyében élnek a legnyugodtabb emberek

Bár az ország minden területéről kiegyenlített arányban érkeztek kitöltők, a legtöbben budapestiek voltak. Talán nem meglepő, hogy a stressztűrők száma Budapesten a legnagyobb, azonban magyarázatra vár, hogy miért Vas megyében mérhető a legkevesebb aggodalmaskodás. Általánosan is elmondható, hogy a főváros mindkét dimenzióban eltér az országos átlagtól, Nyugat-Magyarország viszont kevésbé aggódik.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.