A világ legegyszerűbb kérdésének tűnik, hogy kék vagy rózsaszín ruhácskát adjunk a kisbabára, pedig néhány esetben úgy születik meg a kicsi, hogy egyszerűen nem lehet eldönteni, milyen nemű.

Az egy hónapos Kenneth valójában kislány

Egy dél-afrikai házaspár örömmel várta első gyermekét, egy egészségesnek tűnő kisfiút, akit aztán haza is vihettek a kórházból a berendezett kis fiúszobába. Egy hónap elteltével azonban visszavitték a kórházba, ahol a vizsgálatok kiderítették, hogy Kenneth igazából kislány, és csak veleszületett mellékvesekéreg-túltengése miatt tűnt fiúnak.

A betegsége ugyanis a férfi nemi hormon rendellenes mértékű termelődésével jár, ami miatt a kislánynak csak részlegesen fejlődtek ki a belső nemi szervei, a külső pedig megnagyobbodott, ezért tűnt fiúnak. A rendkívül ritka betegség sajnos gyógyíthatatlan, de különböző gyógyszerekkel kezelhető, a család pedig mindent megtesz azért, hogy a baba – új nevén, McKenzi – teljes és egészséges életet élhessen.

Forrás: Northfoto

Miért az orvosok döntik el, hogy lány vagy fiú?

Egy romániai megyében született csecsemőnél más okozott problémát: a baba mindkét nem külső nemi szerveit magán viseli. Bár csak heves viták alapján tudták eldönteni, a kórház orvosai végül úgy határoztak, hogy a babát lányként kellene anyakönyveztetni.

Emiatt viszont fájdalmas operációk várhatnak a babára, hiszen a herezacskót és a péniszt le kell műteni a testéről – az orvosok 2-3 hónapos korára tervezik az első beavatkozást. A megdöbbent szülőknek ez az első gyermekük, egészségi állapotukról és a terhességről csupán annyit tudni, hogy az anya előzőleg mesterséges megtermékenyítésen esett át.

Előfordul, hogy az orvosok rossz nemet választanak

A nyolc évvel ezelőtt született, M.C.-ként emlegetett kislány esetében különös hiba történt: az orvosok annak ellenére nem tudták eldönteni a baba nemét, hogy pénisze volt. Hosszas vita után úgy döntöttek, hogy a csecsemő kislány, így péniszeltávolító műtétnek vetették alá.

A kicsit később örökbe fogadó szülők most perlik az államot, mivel szerintük nem volt szükség erre a veszélyes beavatkozásra. A helyzet tragikumát az adja, hogy a most nyolcéves M.C. fiúnak érzi magát, és úgy is viselkedik – a nemi szervét viszont soha többé nem kaphatja vissza.

Mi is az a hermafroditizmus?

Szerencsére elég ritka rendellenesség, nagyjából 10 000-ből egy baba születik mind a két nemre jellemző nemi szervekkel. Kialakulásában a kromoszómahibáktól kezdve a környezeti hatásokig több tényező is közrejátszik, és többféle megjelenési formája van: az ovotesztikuláris hermafroditizmus esetében a here és a petefészek is megtalálható a kicsi testében, és mindkét nemre jellemző külső nemi szervekkel is rendelkezik.

Egy másik fajtájánál, a Morris-szindrómánál a felnőtt hermafrodita szövetei érzéketlenek a férfi nemi hormonokra, így férfikromoszómái ellenére teljesen arányos női kinézettel és nemi szervekkel rendelkezik. Méhe azonban nincs, a petefészkei helyén pedig általában herék foglalnak helyet. Az ováriális interszexualitás esetében ennek pont a fordítottja jellemző: miközben a petefészek jelen van, az illető kinézete teljesen férfias. 

A rendellenességek egy része sajnos nem hozható helyre, bár különböző műtétekkel olyan neművé operálható a beteg, amilyennek valóban érzi magát. 

Többféle ok állhat a hermafrodita kisbabák születésének hátterében 

Dr. Hajdu Krisztina szülész-nőgyógyász, genetikus így vélekedik a hermafrodita babákról: "A két betegen született gyermek betegsége gyökeresen különbözik egymástól, mint ahogy valóban, nagyon sok oka lehet a külső nemi szervek nem egyértelmű megjelenésének. 

Az első babánál valószínűleg a húgyutak rendellenességei is társulnak a nemi szervekéhez, sőt valószínűleg ez a fontosabb, és a húgyutak korrekciója az életben maradáshoz, a normális mindennapi élethez is kell. Az ilyen összetett rendellenességek oka ismeretlen, a korai fejlődés zavara okozza.

Forrás: Thinkstock

A második baba jobban példázza az úgynevezett interszex állapotokat, melyek okai nagyon szerteágazók. Mielőtt eldöntjük, hogy milyen külső nemi szerveket alakítsunk ki, gondos genetikai, hormonális és anatómiai kivizsgálás szükséges, hogy a későbbiekben a pszichoszexuális nem lehető legmegfelelőbb elfogadását és a legjobb szexuális funkciót érjük el. Sajnos az esetek döntő többségében a későbbi utódvállalás lehetőségét így sem sikerül helyreállítani. A leggyakoribb okok között szerepel bizonyos mellékvesehormonok öröklődő rendellenes szintje, ami például a lányoknál férfias jellegeket okoz.

A magzati életben ultrahanggal kimutatható a nem egyértelmű külső nemi szerv vagy annak gyanúja, de általában csak a terhesség harmadik harmadában, és az oka nem állapítható meg. Az összetett, a húgyutakat is érintő rendellenességek a súlyosságuk miatt gyakrabban felismerhetők, viszont ezek ritkábban fordulnak elő."