stressz és relaxáció stressz masszázs stresszoldás láb reflexológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az állandó stressz elűzéséhez sokan használnak gyógyszereket, gyógynövényeket, de azt már kevesebben tudják, hogy a kéz és a talp megfelelő masszázsa ugyanolyan hatékony lehet - mellékhatások nélkül.

Az évezredes tudás ma is érvényes

A lábak és a kezek reflexzónamasszázsát ősidők óta ismerjük: különböző barlangrajzok és feljegyzések szerint már az ókori egyiptomiak is használták, de a kínaiak is évezredek óta ismerik, s az akupunktúrával együtt alkalmazták. Nyugaton az 1900-as évek elején dr. Willam Fitzgerald orvos kezdte terjeszteni, Zónaterápia címmel könyvet is írt az ősi tudás alkalmazásáról. Tapasztalatai szerint a masszírozott betegek fájdalmai csökkentek, javult a mozgáskészségük, gyorsultak természetes gyógyulási folyamataik. Mivel a masszázs nyugtató hatású, ezért a talp vagy a kéz masszírozásával a mindennapi stressztől is megszabadulhatunk.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Minden szervünknek helye van a talpunkon

A reflexológia alapvetően abból indul ki, hogy testünk minden szervének megvan a maga lenyomata a talpunkon, egyfajta összeköttetésben állnak, így a talpon keresztül a beteg szerveket elérhetjük, elindíthatjuk gyógyulásukat, megszabadulhatunk a lerakódott salakanyagoktól. A reflexzónák - bár leggyakrabban a talpon lévőket használják - megtalálhatók a kezünkön, arcunkon, csuklónkon és bokánkon is. A megfelelő területek enyhe nyomása, dörzsölése megmutatja, hogy hol van valami probléma a szervezetünkben: az annak megfelelő reflexpont ugyanis érzékeny, fájdalmas lehet. A kialakult energiablokkokat hozzáértő, gyengéd masszázzsal fel lehet oldani, így beindulhat a gyógyulás, vagy adott esetben megszűnhet a kínzó feszültség, fáradtság.

Hogyan segíthet?

Talpunkon több mint hetvenezer idegvégződés található, így masszírozása különösen jóleső, és hatásos lehet. A különböző lerakódások, blokádok kiválóan feloldhatók, serkenthető szerveink anyagcseréje, javulhat a közérzetünk, az egészségi állapotunk. Maga a masszázs erősíti az immunrendszert, nyugtató hatású, ellazítja a feszült izmokat, így mindenképpen ajánlott egy fáradt nap végén, pláne akkor, ha sokat álltál magas sarkú cipőben, vagy csak túl sokat rohangáltál.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nyugtató levendulás masszázs otthon: neked vagy a párodnak

Természetesen a legjobb szakemberhez fordulni, aki a kezelések során hatásosan segíthet az állapotodon, de ha erre nincs időd vagy esténként energiád, akkor magadnak is megmasszírozhatod a talpadat - vagy megkérheted erre a párodat. Mielőtt a masszázsnak nekifognátok, ajánlott egy negyed órára beáztatni a lábad: ekkor megtisztíthatod, leradírozhatod, illatosíthatod, s már eleve a meleg vizes áztatás megnyugtathat. A hatás akkor lesz igazán teljes, ha a masszázshoz valamilyen nyugtató, lazító hatású illóolajat keversz hidratáló krémhez vagy testvajhoz: a levendula vagy a mandarin lazít, a citrom pedig felfrissítheti a fáradt lábakat, miközben a gazdag krém hatásosan hidratálja a kiszáradt bőrt. A jóleső masszázshoz semmiképp se nyomd erősen a talp pontjait, inkább simogasd, masszírozd, gyúrd át finoman, s ne hagyd ki a bokát, lábujjakat, lábfejeket sem. Öt-tíz perc után már érezhető a masszázs nyugtató hatása, s ezt még erősítheted, ha a sarok középpontján lévő akupunktúrás, illetve annak végénél található reflexológiás pontokat alaposabban átmasszírozod.

Finoman és óvatosan ugyan, de a talpmasszázst az egész család kipróbálhatja: az esti fürdés után - hacsak nem nagyon csiklandós - a legtöbb gyerkőc örömmel fogad némi játékos masszírozást, s persze ugyanezt ő is megpróbálhatja rajtatok.

Ilyen látványosan öregít a stresszes munkahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130725-valoban-megoszulhetunk-a-munkanktol.htmlBálnahangokkal a stressz ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-stresszoldo-technikak-mozgas-uszas-relaxacios-technikak-lazitas-vitaminok.htmlAz öt leggyakoribb stressz okozta betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-a-leggyakoribb-stresszokozta-betegsegek-szivproblemak-gyomorfekely-magas-vernyomas-alvaszavar-es.html"Nem mertem nemet mondani a főnökömnek" - Így kezdődik a stresszorexia!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120629-uj-etkezesi-zavar-terjedt-el-a-stresszorexia.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.