Valóságos divatot teremtett annak idején a színes kontaktlencse megjelenése, most pedig egy amerikai plasztikai sebész egy olyan technikát dolgozott ki, amivel véglegesen meg lehet változtatni a szemszínt.

A mesterséges szivárványhártya-beültetésnek nevezett eljárás során egy orvosi szilikonból készült, vékony implantátumot helyeznek a szembe, amivel megváltoztatják az írisz megjelenését. A módszert dr. Kenneth Rosenthal, a New York-i Island Eye Surgicentre klinika sebésze fejlesztette ki.

Forrás: Thinkstock

A mesterséges szivárványhártya-implantátumot kozmetikai célra is lehet használni, de bizonyos szembetegségek, például heterokrómia kezelésére is felhasználható. Heterokrómia esetén az egyik szem színe eltér a másiktól.

A beavatkozás egyes esetekben akár a látást is helyreállíthatja. 2011-ben például a 17 éves Nathaniel Schullt kezelték ezzel a módszerrel, aki veleszületett aniridiában szenvedett, vagyis születése óta nem rendelkezett szivárványhártyával, ezért részlegesen vak volt. A kezelést követően a látása majdnem tökéletes lett.

Az eljárás során egy 2,8 milliméteres bemetszést ejtenek a szaruhártyán, és ezen keresztül behelyezik az összehajtott implantátumot. Amikor az implantátum a szem belsejébe kerül, visszaugrik eredeti alakjába, és a helyére lehet igazítani.

Figyelem!
A videóban látható sebészeti beavatkozás sokak számára felkavaró lehet!

 
Az implantátum gyártója azt állítja, hogy a termék nem befolyásolja a rövid- illetve távollátást, vagyis a szemüveget viselő pácienseknek a műtét után továbbra is kell szemüveget hordaniuk. Bár a beavatkozás biztonságosnak számít, egyes betegeknél kialakulhat szemfertőzés, fényérzékenység, gyulladás vagy egyéb szövődmény. A implantátumot gyártó cég azonban hangsúlyozta, hogy az implantátum könnyen eltávolítható, amennyiben bármilyen problémát okozna.