Így változtathatod meg örökre a szemed színét (18+)

implantátum szemszín plasztikai sebészet szivárványhártya szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valóságos divatot teremtett annak idején a színes kontaktlencse megjelenése, most pedig egy amerikai plasztikai sebész egy olyan technikát dolgozott ki, amivel véglegesen meg lehet változtatni a szemszínt.

A mesterséges szivárványhártya-beültetésnek nevezett eljárás során egy orvosi szilikonból készült, vékony implantátumot helyeznek a szembe, amivel megváltoztatják az írisz megjelenését. A módszert dr. Kenneth Rosenthal, a New York-i Island Eye Surgicentre klinika sebésze fejlesztette ki.

Forrás: Thinkstock

A mesterséges szivárványhártya-implantátumot kozmetikai célra is lehet használni, de bizonyos szembetegségek, például heterokrómia kezelésére is felhasználható. Heterokrómia esetén az egyik szem színe eltér a másiktól.

A beavatkozás egyes esetekben akár a látást is helyreállíthatja. 2011-ben például a 17 éves Nathaniel Schullt kezelték ezzel a módszerrel, aki veleszületett aniridiában szenvedett, vagyis születése óta nem rendelkezett szivárványhártyával, ezért részlegesen vak volt. A kezelést követően a látása majdnem tökéletes lett.

Az eljárás során egy 2,8 milliméteres bemetszést ejtenek a szaruhártyán, és ezen keresztül behelyezik az összehajtott implantátumot. Amikor az implantátum a szem belsejébe kerül, visszaugrik eredeti alakjába, és a helyére lehet igazítani.

Figyelem!
A videóban látható sebészeti beavatkozás sokak számára felkavaró lehet!

Az implantátum gyártója azt állítja, hogy a termék nem befolyásolja a rövid- illetve távollátást, vagyis a szemüveget viselő pácienseknek a műtét után továbbra is kell szemüveget hordaniuk. Bár a beavatkozás biztonságosnak számít, egyes betegeknél kialakulhat szemfertőzés, fényérzékenység, gyulladás vagy egyéb szövődmény. A implantátumot gyártó cég azonban hangsúlyozta, hogy az implantátum könnyen eltávolítható, amennyiben bármilyen problémát okozna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.