halál WHO világnap HIV-vírus AIDS
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WHO 1988-ban vezette be a december elsejei AIDS világnapot. Célja, hogy felhívják a figyelmet a HIV-fertőzés által okozott AIDS világjárványra.

2012 végén több mint 35 millió HIV-fertőzött ember élt a Földön, közülük 2 millión 10-19 évesek. Tavaly 2,3 millió ember fertőződött meg újonnan a vírussal, az 1990-es évek óta a legkevesebben.

Forrás: Thinkstock

2012-ben több mint másfél millió ember halt meg AIDS-ben. A serdülők körében 50%-kal emelkedett a HIV-hez köthető halálesetek száma - hívja fel a figyelmet közleményében a WHO az AIDS világnapján. Magyarországon az elmúlt években enyhén emelkedő trend észlelhető a regisztrált HIV-fertőzöttek számában, de a növekedés 2011-2012 között nagyobb volt, mint 2012 és 2013 között. Az AIDS-ben meghaltak száma 2011 óta csökkent.

Mi az AIDS?
A HIV egy vírus, amely az immunrendszert támadja meg, és életre szóló, súlyos betegséget okoz, hosszú lappangási idővel. Az AIDS a kezeletlen fertőzés végső stádiumát jelenti, és az immunrendszer pusztulásának az eredménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.