másnaposság dehidratáció alkoholfogyasztás alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg sokan ébrednek majd az újév reggelén lüktető fejjel, sivatagszáraz nyelvvel és szájpadlással. Egyszóval kiábrándítóan másnaposan. A kellemetlen tünetek azonban eltörpülnek a macskajaj valódi veszélyei mellett. 

A University of the West of England kutatóinak frissen megjelent tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a másnapos állapotban volán mögé ülő vezetők szignifikánsan több hibát vétenek, mint mások, még úgy is, hogy az alkohol tulajdonképpen már keresztüljutott a szervezetükön.
A „másnapos", macskajajos érzés mögött ugyanis sok egészségügyi tényező áll - amellett, hogy nyilván jóval többet ittál, mint amennyit eredetileg szándékodban állt. Melyek ezek a tényezők?

Forrás: Thinkstock

1. Az alkohol természetes vízhajtóként működik, ez kiszáradást, magas fokú dehidratáltságot okozhat, amely nyomán fejfájás, szájszárazság, szédülés, koncentrálási nehézségek, valamint nagyfokú ingerlékenység léphet fel.
2. A sok alkohol beleszól a vércukorszintbe is. A szervezet túl sok inzulint választ ki - válaszul a sok cukrot tartalmazó alkoholra. Ez tovább fokozza a fejfájást és okoz elviselhetetlen lüktetést a koponyában, de mellette kínzó éhségérzetet is kiválthat.
3. Az alkohol felkavarja, irritálja a gyomrot és ez nemcsak hányingert okozhat, de az alvást is megzavarja. A kialvatlanság pedig tovább fokozza a panaszokat.

Az a jó, ha fáj, ha lüktet?

Jó néhányan azonban azzal dicsekedhetnek, hogy a másokra sokkolóan ható alkoholmennyiség elfogyasztása után se jelenetkeznek náluk a felsorolt tünetek, vagyis macskajaj nélkül, frissen ébrednek akkor is, ha előtte túllőttek a célon.

Egy elmélet szerint ez a kiszáradással van összefüggésben, egyszerűen vannak olyan emberek, akiknek a szervezete nem reagál fejfájással súlyos kiszáradás esetén sem. Mások kevésbé érzékenyek az acetaldehidre, vagyis arra vegyületre, amely a konkrét tüneteket okozza. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alkohol hosszú távon nem okoz náluk is rombolást. Az alkoholizálás hatásai náluk is épp olyan veszélyesek lehetnek, sőt, mivel szervezetük „látszólag" jól tolerálja az alkoholt, hiányzik a természetes korlát a - lüktető fejfájás például -, ami esetleg időben megálljt parancsol az ivásnak.

Forrás: Thinkstock

Hogyan előzheted meg a másnaposságot?

- Igyál keveset! De tényleg, mérd fel helyesen a kapacitásodat, és egyszerűen állj le.

- Béleld ki a gyomrod! Van, aki a tejes krumplipürére esküszik, más a csipszre és a ropira. Tény, ha van táplálék a szervezetedben, az azért valóban képes egy minimális alkoholmennyiséget hatástalanítani. Az elfogyasztott étel mennyisége azonban nem hat arányosan az elfogyasztott ital mennyiségére, vagyis akár degeszre is tömheted magad, ha túl sokat iszol, attól még lerészegedsz, és másnapos is leszel.

- Ne keverd az italokat. Maradj egy típusnál.

- Az újabb kör előtt igyál vizet. Sokat.

- Túl a bulin, a lefekvés előtt is küldj le egy-két pohár tiszta vizet. Akkor is, ha utána arra ébredsz, hogy pisilni kell. Kevésbé kellemetlen, mint a kiszáradás okozta gyötrő fejfájás.

Tévhitek az alkohol körül

Dr Zacher Gábor toxigológust kérdeztük meg az alkohollal kapcsolatos népszerű vélekedésekről. Szakértőnk segítségével eloszlatunk néhány tévhitet. E szerint:

- A zsír vagy olaj NEM szívja fel az alkoholt. Az üres gyomor ugyan "veszélyes" terep, ha ivásról van szó, de a zsír nem szívja jobban az alkoholt, mint bármilyen más táplálék.

- Ne szedj be C vitamint se piálás előtt, se utána. Nem segít se a megelőzésben, se a másnaposság kezelésében.

- A magasabb cukortartalmú italoknak nem erősebb a hatása.

- A fejfájáscsillapítót akkor vedd be, ha másnapos vagy és fáj a fejed. Teljesen felesleges a szilveszteri buli kezdetén előre "kezelni" magad. Nem segít.

Y diagnózis: Ilyen a mélyrészegség utáni kijózanodás (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120531-y-diagnozis-4-resz-kijozanodas.htmlRészegen forgatta szexjelenetét a színésznőhttp://www.life.hu/szorakozz/20131212-lizzy-caplan-amerikai-szineszno-reszegen-forgatta-a-true-blood-szexjelenetet.htmlMeghalt a baba, miután anyja részegen szoptattahttp://www.life.hu/gyogyulj/20131105-yadina-indira-morales-reszegen-szoptatta-kethonapos-babajat-a-kicsi-meghalt.htmlRészeg fodrász vágta le az énekes bajuszáthttp://www.life.hu/legykepben/20130816-schuster-lorant-pmobil-egyuttes-enekesenek-levagtak-a-bajuszat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.