Csíp, szurkál, fáj? Lehet, hogy felfáztál!

Forrás: Thinkstock -
felfázás megelőzés gyulladáscsökkentő hólyaghurut antibakteriális hatás gyulladás megfázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszak gyakori "női betegsége" a felfázás, vagy más néven a hólyaghurut. A probléma nemcsak kellemetlen és fájdalmas, de komoly következményei is lehetnek, így rendkívül fontos a megelőzése, illetve a már kialakult betegség minél gyorsabb és hatékonyabb kezelése.

A felfázás „tipikusan" női probléma. Ennek oka, hogy a nők húgycsöve rövidebb, így könnyebben juthatnak fel rajta a gyulladást okozó baktériumok.

A felfázás okai

Két típusú felfázást ismerünk. Az elsőt tekinthetjük a klasszikusnak, amikor valóban a hideg, illetve a nem megfelelő öltözködés miatt, alulról fázol fel. Ha túl vékony a cipőd talpa, ha a hideg kövön mezítláb szaladgálsz (mert csak egy perc, minek a papucs), ha az uszoda után nem öltözöl át azonnal és például a vizes fürdőruhában kávézol a többiekkel, akkor nagy lesz az esély a megbetegedésre. Szakértőnk, dr. Fekete Ferenc urológus véleménye szerint ilyenkor a hideg nem csak az immunrendszert gyengítheti le, és válik kiszolgáltatottá a legkülönfélébb baktériumok számára. Az erek állapotára és működésére, a vérkeringésre is hatással lehet a hideg, és ez önmagában is okozhat olyan negatív változásokat a szövetekben, a szervezetben, amelyek panaszokat okozhatnak.

Forrás: Thinkstock

A másik típusú felfázásnak azonban csak részben van köze a hideghez, mert ebben az esetben a húgycsőbe és onnan a húgyhólyagba továbbvándorló baktériumok a felelősek. Nem feltétlenül kell szervezeten kívül keresni a baktériumokat, hiszen a húgycsőnyílás bemeneti nyílása közel helyezkedik el mind a hüvelyhez, mind a végbélnyíláshoz, így akár az egyikből, akár a másikból is kerülhet baktérium a húgycsőbe. Fontos tudni azonban, hogy mindkét esetben a végeredmény azonos: a húgyhólyag nyálkahártyája gyullad be, és végső soron ez okozza a panaszokat.
A hideg miatt kialakuló hólyaghurut - ha nem fertőződik felül - viszonylag gyorsan gyógyul, két-három nap fájdalmas vizelés, szurkáló alhasi fájdalmak után múlnak a panaszok.
A bakteriális fertőzés azonban hosszabb gyógyulási időt kíván, és szinte biztos, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség lesz ahhoz, hogy a gyulladást okozó baktériumokat le tudjuk győzni.

A felfázás tünetei

1. gyakori vizelési inger
2. fájdalmas, csípő érzés a vizelet kiengedése során – és különösen a vizelés utáni másodpercekben a húgyhólyagban
3. a vizelet szaga, színe eltér a megszokottól, sötét lesz és kellemetlen szagú, zavaros
4. általános fájdalom a kismedencében és az alhasban
5. hidegrázás
6. általános gyengeség

Így előzheted meg a felfázást!

- Igyál sok folyadékot, mert az természetes öblítőként működik a kiválasztó szervekben. A folyadék szinte átmossa a húgyhólyagot és a húgycsövet, kimossa onnan a káros baktériumokat.
- Öltözz megfelelő módon, ügyelj az alhasi szervek védelmére, különösen hasznos segítség lehet a derékmelegítő használata.
- Viselj természetes alapanyagokból készült fehérneműt, ez a terület „levegőzése" miatt fontos.
- Soha ne tartogasd a vizeletet, menj pisilni, amikor szükséges, így a baktériumok nem tudnak elszaporodni a vizeletben.
- Úszás után azonnal öltözz meleg, száraz ruhába, ne maradj egy percig se a vizes-hideg úszódresszben.
- Ügyelj az intim higiéniára, valamint arra, hogy a végbélnyílás környékéről se kerülhessen át baktérium a kritikus területre.

Forrás: Thinkstock

Tippek otthoni kezelésre

Az ülőfürdők, borogatások és gyógyteák remek megoldást kínálnak a panaszok enyhítésére, de bakteriális felfázás esetén ez kevés lehet. Amennyiben három nap figyelmes kezelés után sem múlnak a tünetek, fordulj orvoshoz, mert akkor szinte biztos, hogy a felfázás hátterében bakteriális fertőzés áll.

1. Fogyassz nagy mennyiségű antibakteriális hatású kamilla-, cickafark- vagy medveszőlőteát, de a tőzegáfonya vagy csalán főzete is hatékony lehet.
2. Készíts magadnak naponta minimum kétszer gyógyhatású ülőfürdőt. A sima, számodra kellemes hőmérsékletű víz önmagában is gyógyhatású lehet, hiszen meleg, finom borogatásként öleli körbe az alhasad. Ám fokozhatod a hatást, ha az ülőfürdőbe kamillát teszel, ahogy a sós ülőfürdő is gyorsíthatja a gyógyulást.

Természetes módszerek felfázásrahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130905-termeszetes-modszerek-felfazasra.htmlHomoktövis: csodaszer a megfázások ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131014-homoktovis-csodaszer-a-megfazasok-ellen.html5 házi módszer a megfázás kezelésérehttp://www.life.hu/tested-lelked/20111115-5-hazi-modszer-a-megfazas-kezelesere.htmlHemzsegnek a baktériumoktól a hotelszobák villanykapcsolói és távirányítóihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120905-hemzsegnek-a-bakteriumoktol-a-hotelszobak-villanykapcsoloi-es-taviranyitoi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.