Az alváshiány tönkreteheti az életed

Forrás: Thinkstock -
betegség depresszió alváskutatás alvásidő keringési zavarok egészség alváshiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kialvatlanság nemcsak kellemetlen, de az életminőségedre is rányomja a bélyegét. Sőt, végső soron azt is befolyásolja, hogy hány évig fogsz élni.

Ma van az alvás világnapja, ennek apropóján a Life.hu is utánajárt, milyen konkrét problémákkal kell számolni súlyos alváshiány esetén.

Íme 9 brutális hatás, amely a fizikai és a mentális egészségedet is kockára teszi!

1. Dekoncentráltságot okoz

Bár a munkahelyi teljesítményt is rombolhatja az alváshiány, ennél nagyobb problémát is képes okozni. Az Egyesült Államokban, a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal becslése szerint százezer halálos kimenetelű balesetből több mint 1500 végzetes karambol az alváshiány számlájára írható. Néhány óriási katasztrófát, többek között a csernobili atomerőmű robbanását is az alváshiány miatt kialakuló dekoncentráltsággal hozták összefüggésbe – írta a Webmd.com.

Forrás: Thinkstock

2. Romlik a tanulás hatékonysága

A csökkent alvás komoly hatással van a kognitív folyamatokra. Ám a tananyag elsajátításának nehézségei mellett említésre méltó még a figyelemzavar, az éberség csökkenése, a koncentrációs zavarok, valamint kevésbé leszel képes érvelni és a problémamegoldó képességed is alacsony szinten működhet.

3. Rontja a szívműködést és a keringést

Felmérések szerint a legkülönbözőbb szívbetegségek megléte esetén az alváshiány, a nehézalvás problémája is fellelhető. Ezek a szívvel kapcsolatos bajok a következők: szívroham, szívbénulás, szabálytalan szívverés, magas vérnyomás.

4. Megöli a szexuális életet

Alváskutatók szerint az alváshiány rendkívül gyakran játszik szerepet nőknél és férfiaknál egyaránt az alacsony libidó kialakulásában. A csökkent alvás, a nehéz - felriadásokkal, megszakításokkal járó - alvás iszonyatos fáradtsághoz és feszültséghez vezet, amely egyértelműen gátolja a szexuális élet kiteljesedését.

5. Depressziót, hangulatzavarokat okoz

Egy, az Egyesült Államokban, 2005-ben készített kérdőíves felmérésből kiderült, hogy a depresszióval diagnosztizált betegek csupán hat, vagy annál kevesebb időt töltenek alvással.
Egy 2007-es, tízezer embert érintő kutatás során az derült ki, hogy az álmatlanságban szenvedő embereknél ötször gyakoribb volt a depresszió kialakulása, mint a kontrollcsoportnál. Mindemellett a depresszió megléte és az alváshiány kölcsönösen erősíti egymást.

6. Idő előtt köszönt be az öregedés

Nem véletlenül mondják, hogy a legjobb kozmetikus az alvás. A kialvatlanság ugyanis valóban korai idősödést okoz, és ez nemcsak látszat, mint a sötét, karikás szem. A súlyos alváshiány miatt ugyanis a szervezet több kortizol stresszhormont termel, a kortizol pedig roncsolja a kollagént. Fiatalok, kamaszok krónikus alváshiánya a növekedési hormon mennyiségébe szól bele. Ha nem alszanak eleget a gyerekek, akkor kórosan lelassul a növekedésük.

Forrás: Thinkstock

7. Memóriazavarokat okoz

Az alváshiány károsan befolyásolja az agykéreg működését, megzavarja azoknak az agyhullámoknak a működését, amelyek az „emlékek” megszilárdításáért felelősek. Az agy által befogadott információk nem képesek normál módon a megfelelő „helyre” kerülni.

8. Szerepe van a testsúly növekedésében, az elhízásban

Több kutatás is foglalkozott az alvás és az éhség közötti kapcsolattal. Úgy tűnik, az alvásnak hatalmas szerepe van azoknak a peptideknek a működésében, amelyek szabályozzák az éhséget és az étvágyat. Az alváshiány ghrelinkibocsátást okoz, ez serkenti az étvágyat, így egyértelműen hozzájárul a túlsúly kialakulásához.

9. Közelebb hozza a halált

Angliában az úgynevezett "Whitehall II tanulmány" során tízezer brit köztisztviselő alvási szokásait követték nyomon két évtizeden keresztül. A kutatók megdöbbenve konstatálták, hogy azoknál a kutatási alanyoknál, ahol az alvási idő 5 óra alá csökkent, csaknem megduplázódott a halálos kockázatot jelentő szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Hogyan bírjuk alvás nélkül?http://www.life.hu/drlife/20130422-alvashiany-es-relaxacio-hogyan-birjuk-alvas-nelkul.htmlElfoglalt nőként, családanyaként gyakran kikívánkozik belőlünk, hogy bárcsak képesek lennénk kibírni alvás nélkül. Az alvás nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont nem kell hozzá jóginak lenni, hogy a kimerültséget más módon is megelőzhessük. A mély ellazulás valóban pihentetőbb, mint az alvás? A Life.hu utánajárt a témának.Dr. LifeHázi praktikák a pihentető alváshozhttp://www.life.hu/drlife/20121115-nem-tudsz-elaludni-nevelj-citromfuvet-a-balkonon-hazi-praktikak-a.htmlAludni jó - már akinek könnyen megy. Egyre többen küzdenek azonban alvászavarral, ami az egész napjukra rányomja a bélyegét. A Life.hu elárulja, mit kell tenned azért, hogy végigaludd az éjszakát.Dr. LifeAlvás a forró nyári éjszakákon? Ezekre figyelj!http://www.life.hu/drlife/20130712-alvasi-tanacsok-nyari-ejszakakra.htmlA szakértők szerint sokaknak okoz gondot az alvásban a napfényes órák megnövekedett száma a nyári időszakban. A kutatók most néhány olyan trükköt árulnak el, amelyek segíthetnek az éjszakai alvásban.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.