Országos Mentőszolgálat védekezés allergia méhcsípés pollen kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Országos Mentőszolgálat hasznos útmutatóval és védekezési tippel szolgál az előttünk álló időszakra.

„A tavasz amellett, hogy öröm a hosszú téli hónapok után, sokak számára nehéz időszak is lehet. A pollenallergia, a csípések, a nehezen eltávolítható kullancsok mind-mind kellő tájékozottságot és odafigyelést igényelnek a kellemetlen pillanatok és az életveszélyes helyzetek elkerülése érdekében" - mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos.

Forrás: Thinkstock

Pollen-para

Tavasszal leginkább a nyírfa, a kőris, a fűz, a platán és a pázsitfűfélék pollenjei okozhatnak problémákat. A szakember azt tanácsolja, ha hosszabb időt vagytok a természetben, utána mindenképpen mossatok hajat. Étkezéssel is segíthettek az allergiás tüneteken: a hagyma, a csalán, a papsajt és a chilipaprika kivonata jó hatással lehet az allergiára.
Emellett egyes krémek, mint a vazelin vagy a speciális orrcseppek blokkolhatják az orrjáratokba kerülő pollenek továbbjutását.

Méhek

Sokan rendkívül érzékenyek a méhcsípésre. Biztos hallottatok már az úgynevezett anafilaxiás sokkról. Ilyenkor az immunrendszer olyan túlzott reakciót produkál, amely hatására a szervezet sokkos állapotba kerül. A vérnyomás leesik, légzési és keringési problémák lépnek fel, és néhány percen belül akár szervkárosodás vagy halál is lehet az eset vége.

Forrás: Thinkstock

Egy másik súlyos allergiás tünet méhcsípés esetén a gégeödéma. Ilyenkor a gége megduzzad, elzárja a levegő útját, és akár fulladáshoz is vezethet. Ilyenkor az első és legfontosabb a lélekjelenlét és a mentők hívása, a második pedig a kalcium. Amíg a szakszerű segítség megérkezik, addig a kalciumampulla lehet a megoldás, ha nincs otthon, akkor pezsgőtabletta formájában is be lehet venni.

Kullancsok

„A kullancsok nem allergizálnak, csípésük csupán enyhe bőrreakciót vált ki, és az elvakarás, elfertőződés sem igazán jellemző, azonban rengeteg betegséget hordoznak magukban" - mondja Czakler Éva, aki szerint a régi népi bölcselet, miszerint a legcélravezetőbb az állat megfullasztása némi krémmel vagy olajjal, ma már nem tartozik a legtámogatottabb módszerek közé. Egész egyszerűen azért, mert ezzel is csupán a fertőzésveszély növelhető. Amit viszont tehettek, hogy minél előbb fogtok egy csipeszt és az állatot lehetőleg a fejénél megragadva egy mozdulattal kirántjátok. Orvoshoz menni nem szükséges. Fontos azonban, hogy a kullancs kiszedése során tilos csavargatni vagy a testi résznél megfogni, szétroncsolni vagy durván rángatni. Ilyen esetekben ugyanis visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát, vagy az állat sérülésével a külvilágba és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók! Persze a megelőzés is fontos, vagyis hogy ha kirándulni indultok, ne hagyjatok túl sok támadási felületet magatokon, használjatok kullancsriasztót, és figyeljétek a tájékoztatókat.

Pókok

A szervezet reakciója eltérő lehet attól függően, hogy milyen pók csíp meg. Az enyhe viszketéstől egészen az elkékülő gennyes duzzanatig sok mindennel szembesülhettek. A kalcium itt is hasznos lehet, illetve a hideg vizes pakolás. Ha mindez kevés, mert a csípés helye bekeményedik, elkékül vagy gennyessé válik, akkor irány az orvos!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.