Új, az egészségre rendkívül káros, pszichoaktív hatást kifejtő szer jelent meg a magyar feketepiacon - erre figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság. Elmondjuk, mire figyelj, hogy ne legyen baj!

Az anyag fehér por formájában érkezik Magyarországra, feltehetően Kínából. Általában valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldják fel, és az így kapott folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezután a növényi törmeléket kiszárítják, és cigarettapapírba sodorva szívják el, több alkalommal a növényi törmelékhez dohányt is kevertek – írja az MTI. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Április eleje óta tíz fiatalt kellett kórházba vinni a szer fogyasztói közül légzésleállás, eszméletvesztés miatt - mondta az ORFK szóvivője. Az anyagot 15-17 évesek próbálták ki, sodort cigarettában szívták el, majd rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket mutattak.

Nemrég egy fővárosi iskolában lett rosszul két fiatal, akik azt mondták, csak pár slukkot szívtak a készítményből.

A kábító hatású anyagokat rendszerint nyilvános helyeken fogyasztják - például iskolákhoz közeli tereken, focipályán, buszpályaudvaron -, ugyanakkor az anyag megjelenhet az általános iskolákban és a szakképző iskolákban is. Kilenc megyében már kimutatták jelenlétét!