Szembetegségek és kezelésük

Forrás: Thinkstock -
betegség szembetegség egészség látás szürkehályog zöldhályog rövidlátás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szemünkre általában nagyon vigyázunk, mégis megtámadhatják különböző betegségek - most a leggyakoribbakat vesszük sorra.

Kötőhártya-gyulladás – az egyik legelterjedtebb szembetegség

Akár egy kiadós strandolás után, akár csak úgy a mindennapokban megjelenhetnek a kellemetlen tünetek, a fájó, viszkető, vörös, bedagadt szem, amiből váladék is távozhat. Kisgyermekektől öregkorig bármilyen korban előfordulhat, oka pedig lehet baktérium, vírus, gomba, de lehet nem infekciós jellegű is. Mégis a leggyakrabban a fertőzés okozza a gondokat, hiszen egy épp a vírussal küzdő embertől könnyen és akár észrevétlenül elkaphatjuk – olykor ősszel vagy télen járványok is előfordulhatnak -, de a baktériumok bejutásához is elég egy koszos kezes szemdörzsölés. Mindezek mellett létezik allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás is, melyre főként az erős viszketés jellemző – ezzel a típussal is ugyanaz a teendő, mint az összes fajta kötőhártya-gyulladással: fel kell keresnünk egy szemészt, aki általában antibiotikumos szemcseppet ír fel.

Forrás: Thinkstock

Jégárpa – azaz a szemhéjmirigy fertőződése

A szemhéjon megjelenő, általában csak kis fájdalmat okozó csomót árpának nevezzük. A kis csomó akár hetekig, hónapokig ott maradhat, esetenként irritálva a szemgolyót. El is fertőződhet, ekkor jelenik meg a szemhéj kivörösödése és a fájdalom. Míg különösebb tüneteket nem okoz, addig sokan nem fordulnak orvoshoz a problémával, pedig egy egyszerű kezeléssel eltávolítható a csomó, mely tulajdonképpen a szemhéjak szövetében található, zsírtermelő mirigy kiválasztási csatornájának eldugulása és cisztaképződése. Ha a csomó be is van gyulladva, akkor először azt orvosolják antibiotikumos kenőccsel, szemcseppel, de helyi érzéstelenítésben is el lehet távolítani a csomót.

Szemhéjgyulladás

Nemcsak a kötőhártya, de maga a szemhéj is begyulladhat olykor. A szemhéj szélei ilyenkor kivörösödnek, fájnak, bedagadnak, égnek, viszketnek. Előfordul, hogy a szempillák is kihullanak, a szem pedig könnyezik, reggelre beragad. Legtöbbször egy baktérium felelős a tünetekért, de tartós füst, por, szemhéjfesték vagy klímaberendezés is kiválthatja. A gyógyuláshoz fontos megtalálni a kiváltó tényezőt, majd antibiotikumos cseppeket, krémeket alkalmazni.

Retinagyulladás

Különböző erősségű látászavarok jelzik a retinagyulladást, jellegzetes tünete ahhoz hasonlít, mintha egy fekete függönyt húznának időnként a látótér elé. Fertőzés és baktériumok hatására alakulhat ki, de allergiás reakciók miatt is előfordulhat. Ezen kívül a kezeletlen magas vérnyomás vagy helyi vérellátási zavarok is okozhatnak retinagyulladást, melyet minden esetben orvosnak kell megmutatni, aki kezeli a gyulladást és felderíti a mögöttesen meghúzódó problémákat.

Forrás: Thinkstock

Glaukóma – azaz zöldhályog

Szintén gyakran előforduló betegség, melyet a szemben lévő túlzottan nagy nyomás okoz, ami a látóidegeket felépítő idegpályákat roncsolja. Mivel fájdalommentes, sokan csak későn veszik észre kialakulását, mikor azonban az idegek már nem képesek ellenállni a nagy nyomásnak, már elkezdődik a perifériás látás elvesztése. A rendszeres szemorvosi vizsgálat még időben felfedheti a problémát, mielőtt a hályog érzékelhető tüneteket és jelentős látásvesztést okozhatna.

Szürkehályog - nem csak időskorban fordulhat elő!

A szemlencsében kialakuló homályosságot nevezik szürkehályognak, mely miatt a szembe egyre kevesebb fény jut, a látás pedig gyengül. A szemlencse normál esetben tiszta, átlátszó anyaga változik meg, leggyakrabban az időskor következtében, de fiataloknál is előfordulhat baleset vagy bizonyos betegségek következtében – újszülötteknél is fedeztek már fel szürkehályogot, ha az anya a terhesség alatt rózsahimlős volt. A kezeletlenül hagyott szürkehályog – kialakulása nem jár fájdalommal - egyre nagyobb látásromlást, végül pedig vakságot okoz, de idejében észlelve sebészeti műtéttel gyógyítható. A rendszeres szemorvosi vizsgálat segítségével még időben felfedezhető az elváltozás, érdemes tehát legalább évente alaposan megvizsgáltatni a szemünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.