A hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet. 

Nem is gondolnád, pedig sok bajt okozhat a nem megfelelő helyre szerelt klíma: veszélyezteti az alatta/előtte ülőt, a bőrfelület túlhűlhet, ami apró gyulladásokat eredményez a szervezetben. A gyulladások kezelését a szervezetünk többek között a nyirokrendszerünk segítségével megkezdi. Ezért sok esetben nyiroködéma alakulhat ki. Leginkább érintett területei a testnek a fej (arc), nyak, vállak, karok, mellkas. Gyakoriak továbbá az arc- és homloküreg-gyulladásos megbetegedések, illetve a tüdő- és torokproblémák.

Forrás: Thinkstock

Másik jellemző tünete a bőr és a bőrben futó érhálózat túlhűtésének, hogy izmainkban és akár a csonthártyákban is elindul egyfajta gyulladásos folyamat. Ennek jellemző tünete a klímát használó embereknél a nyakmerevség, váll- és lapocka környéki fájdalom, és ezeken a területeken izommerevség kialakulása, amelyek apró csomókként kitapinthatók a nyaki és lapocka környéki régiókban – hívja fel a figyelmet a nyár kezdetén a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap.

Szóval csak óvatosan a hűtéssel, nehogy végigbetegeskedd a nyarat!

Klímás ötparancsolat
1. Ne állítsuk a belső hőmérsékletet 10 °C-nál hidegebbre a külső hőmérséklethez képest!
2. A gyártók által javasolt időszakonként (vagy évente legalább egyszer) bonyolítsuk le a szűrők cseréjét, a csepptálcák és a berendezés tisztítását.
3. Mindig kék kártyával rendelkező szakemberrel szereltessük be klímakészülékünket!
4. A felszerelésnél vegyük figyelembe a helyi adottságokat, helyezzük úgy el a készüléket, hogy a befújt sugár közvetlenül embert ne érjen.
5. Az autóban az érkezés előtt 6-8 perccel kapcsolja ki a klímaberendezést és a belső cirkulációt, kapcsolja a ventilátort a legmagasabb fokozatba, hogy a meleg külső levegő le tudja szárítani a hőcserélőn kicsapódott vizet, ezzel csökkentheti a baktériumok, gombák kialakulásának, illetve szaporodásának lehetőségét.