A láb az egyik legkritikusabb testrészünk. Sok a baj vele, hiszen duzzad, fáj, viszket, vizesedik, elszíneződik vagy bizsereg. A kellemetlen tüneteken túl azonban, amiket nem nagyon lehet figyelmen kívül hagyni, nagyon fontos az is, hogy mit üzen a panaszokkal a láb.

Hideg lábak

Sokan még a nyári melegben is zokniban alszanak, mert bármekkora is a hőség, valahogy a lábaik soha nem melegednek fel, jegesek maradnak. A krónikusan hideg lábaknak (lábfej, ujjak) elsődleges oka lehet a rossz vérkeringés. Ezt előidézheti, vagy fokozhatja a dohányzás is, amely nyomán a tüdő oxigénfelvevő képessége romlik, így alacsony lesz a vérben az oxigénszint. A dohányzás egyéb súlyos érbetegségeket is okozhat, például érszűkületet, amely egyértelműen vérkeringési zavarokhoz - hideg láb érzéséhez vezethet. Ha ez a panasz hosszú ideig fennáll, mindenképp fordulj szakorvoshoz, aki kiderítheti, pontosan milyen egészségügyi problémák állnak a hideg láb érzése mögött.

Forrás: Thinkstock

Viszkető lábak

A viszketés a legtöbb esetben nem utal súlyos betegségre: gyakran valamilyen egyszerű gombás bőrfertőzés áll a háttérben, vagy allergiás reakció egy-egy kozmetikumra, mosószerre. A gombás fertőzés, de az allergia is viszonylag könnyen orvosolható, ez nem minden esetben igényel hosszadalmas orvosi vizsgálatokat, kezelést. A viszketést okozhatja azonban érrendszeri probléma is, amikor a hajszálerek állapota romlik, és nem tudja friss oxigénnel ellátni a bőrt. További ok lehet a pikkelysömör is, amelyet nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni. Tartósan fennálló viszketés esetén tehát ne habozz orvoshoz fordulni, mert előfordulhat, súlyosabb baj okozza a tüneteket, mint azt feltételeznéd.

Bőrelszíneződés az ujjakon

Gombás fertőzés esetén is lehet vörös (színes) és hámló felületű a bőr, de sokszor fertőzés nélkül is megváltozhat a bőr színe. Előfordulhat például, hogy az úgynevezett Raynaud-kór okozza a panaszt. Ilyenkor a bőr a nagy hidegre, de akár a stresszre is szimmetrikusan mindkét lábon (kézen is) rohamszerűen elfehéredik, elsápad. Mindez nagy fájdalmakkal jár. Oka, hogy az ujjakban található artériák hirtelen összeszűkülnek, emiatt a vér gyorsan kiáramlik az ujjakból. Ez az első szakasz. A második szakaszban, amikor az érgörcs enyhül, a vér visszaáramlik az erekbe - ilyenkor az ujjak lilás színűek lesznek. A harmadik szakaszban az ujjak kipirulnak, vörössé válnak. Mindez akár 30 percig is tartó folyamat lehet, és ehhez zsibbadtság, duzzanat, idegen test érzés is társulhat. Ha a fenti tüneteket sokszor tapasztalod magadon, akkor minél gyorsabban fordulj orvoshoz, mert a diagnózis felállítása ebben az esetben sokáig tart. Hosszú hónapok is eltelhetnek, mire egyértelműen kiderül, hogy ez a betegség okozza a panaszokat.

Forrás: Thinkstock

Duzzadt lábak

Élete során mindenki találkozik a duzzadó láb okozta kellemetlen érzéssel és látvánnyal. Kicsit ijesztő is lehet, de a duzzanat mérete nem feltétlenül azonos a baj mértékével. Lehet, csak sokat álltál egy helyben, vagy szűknek bizonyult a cipő, esetleg egy hosszú repülőút tette próbára a lábadat. Ha a panaszok nemcsak ideig-óráig jelentkeznek, de heti rendszerességgel előfordul a duzzadás, akkor azonban nem szabad halogatni az orvosi vizsgálatot, mert könnyen előfordulhat, hogy komolyabb betegségre akarja a láb felhívni a figyelmet, például szívelégtelenségre, cukorbetegségre vagy magas vérnyomásra.

Égő, bizsergő láb

A ritkán jelentkező, vagy rövid ideig tartó bizsergést okozhatja ártatlan esemény is, például elülted a lábad, vagy szűk volt a lábbelid. A tartós bizsergést azonban, amely mellett fájdalmas-égő érzés is jelentkezhet, már biztosan nem egy hétköznapi baki okozza. Súlyos esetben keringési zavar, akár perifériás artériás betegség is okozhatja a tüneteket, vagy cukorbetegség nyomán fellépő idegkárosodás. Különösen erős figyelmeztető tünet, ha a viszketés, bizsergés mellett időnként úgy érzed, a lábad érzéketlenné válik, ha nem érzed a nyomást, csípést, karcolást a bőrödön. Ebben az esetben haladéktalanul fordulj orvoshoz!