Több kutatás is foglalkozott már a férfiak és a nők eltérő biológiai adottságaival, a legújabb azonban az eltérő agyműködést vizsgálta-írta a Daily Mail. 

A kutatásba több mint harmincezer eltérő életkorú nőt és férfit vontak be a Föld 13 országában. Mint kiderült Észak- Európában  a nők messze felülmúlták férfitársaikat a memóriafeladatok területén, míg a férfiak földrajzi helyzettől függetlenül minden életkorban jobban teljesítettek matematikából. Ez nem meglepő eredmény, több vizsgálat is hasonló eredményre jutott. A vizsgálatokat azonban nem idén kezdték, az öszehasonlító kutatás évtizedekkel korábban indult, vagyis a kutatóknak lehetősége nyílt arra is, hogy a gazdasági-társadalmi változások, fejlődés mentén hasonlítsák össze a férfiagyat a női aggyal.

 

Női agyForrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

A Journal Proceedings of the National Academy of Sciences jelentése szerint azonban erőteljes változások figyelhetők meg a nők teljesítményében. Ahogy teltek az évtizedek, a nők egyre jobb teljesítményt nyújtottak azokon a területeken is, ahol a férfiak sokáig egyértelműen vezettek. Vagyis abban az esetben, ha a nők és férfiak az oktatás terén minden országban azonos feltételek szerint juthatnak tudáshoz, a memória-dominancia és a verbális képességek mellett más területen is képesek magas szinten teljesíteni. A kutatás leszögezi, hogy a nők, agyi képességeik segítségével - ha nem indulnának alapvetően hátrányból- hasonló gazdasági sikereket érhetnének el, mint férfitársaik. A női agy tehát nem változik, csak a körülmények javulása mentén nagyobb eséllyel tudják megcsillogtatni azt, ami a női koponyákban van.