Napi fél óra gyaloglás tíz százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát azoknál az idősebb nőknél, akik éveken át űzik ezt a testmozgást - állapította meg egy francia kutatás.

Így előzheted meg a mellrákot! A részletekért olvasd el cikkünket IDE kattintva!

A napi 30 perces testmozgás tíz százalékkal mérsékli a mellrák kialakulásának esélyét a változó koron átesett nőknél, ám ha felhagynak ezzel, a kockázat gyorsan növekszik – ez áll egy rákkutatási szaklapban megjelent friss tanulmányban.

Forrás: Thinkstock

Majdnem 60 ezer nő adatainak elemzése azt mutatta, hogy akik heti négy órának megfelelő idejű testmozgást végeztek, azoknál tíz százalékkal kisebb volt a mellrák esélye, mint a mozgásszegény életet élőknek.

Azoknál a nőknél, akik mozogtak, ám több mint öt éve abbahagyták, több mint 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint azoknál, akik folytatták a könnyű testedzést. Az eredményeket nem befolyásolta sem a nők testsúlya, sem a derékbősége, ami azt bizonyítja, hogy az előnyök a mozgásból származtak, nem a fogyásból.

A testmozgást úgynevezett metabolikus ekvivalenssel (MET) mérték, ez a test által elfogyasztott energia mennyiségét fejezi ki. Heti négy óra sétának vagy két óra kerékpározásnak felelt meg 12 MET. A legkedvezőbb hatást 12 MET-tel lehetett elérni, hosszabb ideig végzett vagy intenzívebb mozgás nem mérsékelte tovább a rák kockázatát - írja az MTI.

Évente mintegy 41 ezer nőnél és 500 férfinál állapítanak meg mellrákot Nagy-Britanniában. Magyarországon a mellrák az egyik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül. Évente több ezren betegednek meg.